Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 39 ΧΡΟΝΙΑ

Μήνυμα του Κάρτερ
«ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΘΑ ΚΡΙΘΗ Η ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΚΛΙΦΦΟΡΝΤ - Φθάνει σήμερα στην Λάρνακα ο προσωπικός απεσταλμένος του κ. Κάρτερ με προσωπικά μηνύματα του Αμερικανού Προέδρου προς τους Μακάριο και Ντενκτάς - ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 23 Φεβρουαρίου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:
Στη Λευκωσία θα κριθούν η τύχη της αποστολής του κ. Κλαρκ Κλίφφορντ, προσωπικού απεσταλμένου του Αμερικανού Προέδρου κ. Κάρτερ, για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι πιθανότητες επιτυχίας των προσπαθειών για μια συμβιβαστική διευθέτηση του Κυπριακού μέσα στο 1977 ή αρχές του 1978.
Αυτά δήλωσε στον διπλωματικό συντάκτη της «Σημερινής» ξένος διπλωμάτης, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο κ. Κλίφφορντ φαίνεται να είναι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των συνομιλιών του στην Αθήνα και στην Άγκυρα.
Σκοτώθηκαν μάνα και κόρη
Μια μητέρα και η κόρη της βρήκαν τραγικό θάνατο το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας, όταν το τρακτέρ που οδηγούσε η μάνα ανετράπη και τις πλάκωσε.
Πρόκειται για την Ελένη Ανδρέου, 46 χρονών, από τη Μηλιά και την κόρη της Θέκλα, 12 χρονών. Μάνα και κόρη είχαν βγη στους αγρούς για να φάνε τα χόρτα κι άλλα νηστίσιμα, κατά το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας. Το τρακτέρ που οδηγούσε η Ελένη ανετράπη σε ανώμαλο δρόμο στην τοποθεσία «Καζαμάς», με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι δύο.
Οι σοροί τους μεταφέρθησαν στο Νοσοκομείο Λάρνακος για τη νενομισμένη νεκροψία, σήμερα δε (χθες) παρεδόθησαν στους συγγενείς τους για την ταφή.
Μήνυση Μακαρίου
Απαντώντας χθες σε ερώτηση σχετικά με τους ισχυρισμούς της εφημερίδας «Ουάσιγκτων Ποστ» ότι ο Πρόεδρος Μακάριος εισέπραττε χρήματα από την ΣΙΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το θέμα δεν έληξε με την διάψευση του Μακαριωτάτου, αλλά παραμένει ανοικτό. Είναι πιθανό, είπε, να γίνουν παραστάσεις προς την αμερικανική κυβέρνηση, ενώ παράλληλα μελετάται η λήψη δικαστικών μέτρων εναντίον της εφημερίδας.
Απεργία στο ΑΤΙ
Από χθες οι σπουδαστές του Ανωτέρου Τεχνολογικού Ινστιτούτου απέχουν των μαθημάτων τους, ζητώντας την ικανοποίηση δύο βασικών αιτημάτων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Φοιτητικής Ενώσεως, η Επιτροπή Αναδιοργανώσεως της Δημοσίας Υπηρεσίας πρέπει να χειρισθή σαν επείγον το θέμα αναθεωρήσεως των σχεδίων υπηρεσίας των καθηγητών του ΑΤΙ. Οι φοιτητές ζητούν επίσης να αποχωρήσουν από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΤΙ οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας και του επαγγελματικού τομέα.