Ενέργεια

Συνεχίζεται το ενεργειακό πόκερ

Το αέριο να αποτελέσει καταλύτη ειρήνης και σταθερότητας και όχι πηγή τριβών, δηλώνει ο Πρόεδρος
Αισιόδοξος για την αποκατάσταση των σχέσεων Άγκυρας-Τελ Αβίβ μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή μήνες ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας, που αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για αγωγό προς Τουρκία

Το Ισραήλ θα συζητήσει ένα σχέδιο κατασκευής αγωγού για την εξαγωγή φυσικού αερίου προς την Τουρκία και διαμέσου αυτής, από τη στιγμή που οι δύο χώρες εξομαλύνουν τις σχέσεις τους, δήλωσε ο Ισραηλινός Υπουργός Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων, Γιουβάλ Στάινιτς, σε δημοσιογράφους στο ενεργειακό συνέδριο IHS CERA (Cambridge Energy Research Associates) Week, στο Χιούστον του Τέξας. «Από τη στιγμή που η εξομάλυνση λάβει χώραν, και ελπίζω ότι αυτό θα συμβεί μέσα σε λίγες εβδομάδες ή σε λίγους μήνες, θα ήθελα να πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε αυτό το έργο.


Ο αγωγός που θα διέρχεται από την ισραηλινή ΑΟΖ απευθείας προς την Τουρκία, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τα ισραηλινά οικόπεδα, καθώς επίσης τα κυπριακά. Και αυτοί (Κύπρος) χρειάζονται φυσικά να εξάγουν το περισσότερο από το φυσικό τους αέριο», δήλωσε την Τετάρτη ο Στάινιτς. Παράλληλα, σύμφωνα με το Sputnik, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για εμπλοκή και ρωσικών εταιρειών στην ισραηλινή ΑΟΖ. «Θέλουμε διαφοροποίηση», εξήγησε, προσθέτοντας: «Αλλά η αγορά είναι ανοικτή, και φυσικά οι ρωσικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι ευπρόσδεκτες να έρθουν».


Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα το Τελ Αβίβ, η Λευκωσία και η Αθήνα συμφώνησαν να εργαστούν σε ένα κοινό πρότζεκτ (αγωγός EastΜed) για εξαγωγή των κοιτασμάτων Κύπρου και Ισραήλ από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία βρίσκεται εδώ και καιρό σε διπλωματικές ζυμώσεις με το Ισραήλ, με σκοπό την εξέταση κατασκευής ενός πιθανού αγωγού που θα μεταφέρει το ισραηλινό αέριο προς αυτήν. Εντούτοις, τα πολιτικά εμπόδια μεταξύ των δυο χωρών δεν επέτρεψαν, μέχρι στιγμής, στον διάλογο αυτό να καρποφορήσει, αν και πληροφορίες από τον διεθνή Τύπο κάνουν λόγο για πρόοδο στο ζήτημα της Γάζας.
Ενημερώθηκαν οι ΗΠΑ
Αξίζει να σημειωθεί πως, κατά την επίσκεψή του στο Τέξας, ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας είχε συνάντηση και με τον Υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Έρνεστ Μόνιζ, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Ισραήλ μέσα στον Απρίλη. Κατά την έναρξη του Συνεδρίου, ο Μόνιζ εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει την ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου, σύμφωνα με το σχέδιο, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Όπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Globes, ο Στάινιτς ενημέρωσε τον Μόνιζ για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων σχετικά με την εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου σε διάφορες χώρες, τις διαπραγματεύσεις αναφορικά με την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία, και την αναδυόμενη συνεργασία για το φυσικό αέριο μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας.


Πάντως, οι εταίροι του κοιτάσματος Λεβιάθαν κατέθεσαν χθες το τελευταίο και επικαιροποιημένο σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος, σύμφωνα με το οποίο η ανάπτυξή του θα πρέπει να επιταχυνθεί και να ολοκληρωθεί μέχρι το 2019. Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Noble στο Ισραήλ, Μπίνι Ζόμερ, καθώς και μια δήλωση της Delek, εάν το σχέδιο εγκριθεί από το τέλος του 2016, οι εταίροι ελπίζουν να έχουν έναρξη παροχής αέριου από το τέλος του 2019, κάτι το οποίο ο Ζόμερ αποκάλεσε «φιλόδοξο, αλλά ρεαλιστικό στόχο».
Καταλύτης συνεργασίας
Εν τω μεταξύ, σε χθεσινή συνέντευξή του στο πρακτορείο «Ανατολή», που πραγματοποιήθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, επεσήμανε πως η ενεργειακή συνεργασία στην περιοχή μπορεί να μετατρέψει την Ανατολική Μεσόγειο σε πυλώνα της σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης και να αποτελέσει αποφασιστικό παράγοντα για την επίτευξη της ενεργειακής ασφάλειας για την Ε.Ε. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι ανακαλύψεις φυσικού αερίου θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα «πλέγμα συμμαχιών» μεταξύ των εθνών που παράγουν και καταναλώνουν πετρέλαιο και αέριο προς «όφελος της κοινωνικο-οικονομικής τους ανάπτυξης και της ευημερίας των λαών τους». «Όπως έχω δηλώσει συχνά, είμαι πεπεισμένος ότι η ενέργεια δεν πρέπει να αποτελεί πηγή τριβών, αλλά μάλλον καταλύτη για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την περιφερειακή ολοκλήρωση», είπε. Όσον αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, επανέλαβε πως απομένει ακόμη σημαντική δουλειά προτού υπάρξει ένα «σαφές σχέδιο, χωρίς ελλείψεις, κενά και ασάφειες που θα θέτουν σε κίνδυνο την εφαρμογή του».
Στο Ισραήλ ο Μπορίσοφ
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, αμέσως μετά τις επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη στη Βουλγαρία και την εκδήλωση ενδιαφέροντος της Σόφιας για συνεργασία με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου στη διαδικασία εξόρυξης και μεταφοράς του φυσικού αερίου προς Ευρώπη, ο Πρωθυπουργός της χώρας, Μπόικο Μπορίσοφ, έφτασε την Τετάρτη στο Ισραήλ για διήμερη επίσκεψη. Αντικείμενο της επίσκεψης, σύμφωνα με την Jerusalem Post, είναι τα θέματα περιφερειακής ασφάλειας, της ενέργειας και του εμπορίου. Επιπλέον, η επίσκεψή του Βούλγαρου Πρωθυπουργού στο Ισραήλ πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά το ξέσπασμα της κρίσης στις τουρκο-βουλγαρικές σχέσεις. Και οι δύο χώρες απέλασαν πρόσφατα χαμηλόβαθμους διπλωμάτες, με την Άγκυρα να ανησυχεί για την αναθέρμανση των σχέσεων Σόφιας - Μόσχας.
Ελληνο-αιγυπτιακή οριοθέτηση
Ερωτηθείς την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, για τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο και για το πώς προχωρεί η διαδικασία οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σάμεχ Σούκρι σημείωσε: «Σίγουρα υπάρχει ενδιαφέρον για ενεργοποίηση της συνεργασίας με την Ελλάδα σε διάφορους τομείς, οικονομικούς, πολιτικούς, πολιτιστικούς, καθώς και στον τομέα της ασφάλειας. Εργαζόμαστε για τη διαμόρφωση αυτής της σχέσης μέσω της επίτευξης πλαισίων που θα αποφέρουν οφέλη και για τις δύο χώρες», επεσήμανε, προσθέτοντας: «Ενδιαφερόμαστε για την ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα της θάλασσας και του φυσικού αερίου, καθώς και στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Όλα αυτά διαμορφώνονται σύμφωνα με τους τεχνικούς και οικονομικούς παράγοντες που καθορίζουν αυτό το θέμα».


Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης του Καΐρου, ο κ. Σούκρι σημείωσε επίσης ότι η Αίγυπτος, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι τρεις αποτελεσματικές χώρες και ότι η συνεργασία μεταξύ τους θα αποδώσει σύντομα καρπούς. «Η επιτυχία του πειράματος της συνεργασίας των τριών χωρών ενθάρρυνε και άλλες αραβικές χώρες, όπως η Ιορδανία, να επιδιώξει την ένταξή της στο αιγυπτο-ελληνο-κυπριακό τρίγωνο», τόνισε. Σημειώνεται πως αυτήν την βδομάδα, η Άγκυρα, σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεών της με την Αίγυπτο, καλωσόρισε τη συμμετοχή του Καΐρου σε μια συνεδρία με αντικείμενο την επίλυση του προβλήματος της Λιβύης.
Ένθετο
Στη Λεμεσό η ναυαρχίδα του Έκτου Αμερικανικού Στόλου
Στη Λεμεσό θα αγκυροβολήσει σήμερα η ναυαρχίδα του Έκτου Αμερικανικού Στόλου, το USS Mount Whitney. Συνεχίζοντας την παράδοση του Ναυτικού για κοινωνική υπηρεσία, αναφέρει σχετική ανακοίνωση, τα μέλη του πληρώματος του USS Mount Whitney θα προσφέρουν εθελοντική εργασία στο Ίδρυμα Θεοτόκος για παιδιά με ειδικές ανάγκες και στον Σύνδεσμο Γονέων του Αγίου Λουκά για ενήλικες με ειδικές ανάγκες, αναλαμβάνοντας το βάψιμο κτιρίων και άλλες εργασίες συντήρησης. Επ’ ευκαιρία της επίσκεψης του πλοίου, ο Υποναύαρχος Thomas Reck και ο Αντιναύαρχος James Foggo θα συναντηθούν με αξιωματούχους της κυβέρνησης και τοπικούς παράγοντες. Για να τιμήσουν τη στενή σχέση μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Αντιναύαρχος Foggo και η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Kathleen Doherty θα παραθέσουν δεξίωση στο πλοίο.