Σημερινά

Η «Σημερινή» πριν από 38 χρόνια

Ο Σεμπάυ δεν ήθελε να έρθει
Υπό τον τίτλο: «Αποκαλύψεις για τα παρασκήνια του Αφροασιατικού Συνεδρίου - Ο Σεμπάυ δεν ήθελε να έρθει στην Κύπρο - Λιβύη: Πάει ο πρώτος», η «Σ» δημοσιεύει στις 29 Φεβρουαρίου 1978 την ακόλουθη είδηση:
Σύμφωνα με άγνωστα παρασκήνια για τη διοργάνωση του συνεδρίου του Αφροασιατικού Κινήματος στη Λευκωσία, που αποκαλύπτει η ημιεπίσημη εφημερίδα του Καΐρου «Αλ Αχμπάρ», ο Γιούσεφ Ελ Σεμπάυ γνώριζε ότι ήταν προγραμμένος να δολοφονηθεί από Παλαιστινιακές οργανώσεις κι ήθελε το συνέδριο του Κινήματος να πραγματοποιηθεί στο Κάιρο ή να αναβληθεί, μέχρι να ησυχάσουν τα πνεύματα στον Αραβικό κόσμο.
Μετά τη δολοφονία του Σεμπάυ, οι Αιγύπτιοι αποδίδουν αποκαλυπτική σημασία στο γεγονός ότι ο ραδιοσταθμός της Λιβύης ανακοίνωσε ότι «ο πρώτος πάει, πέθανε».
Ο διαπρεπής αρθρογράφος της «Αλ Αχράμ» κ. Μουσταφά Άμι γράφει ότι τους φόβους του Σεμπάυ συμμερίζονταν και τα υπόλοιπα μέλη της αιγυπτιακής αντιπροσωπείας, όλοι όμως αναγκάστηκαν να υποκύψουν στη σοβιετική επιμονή όπως το συνέδριο γίνει στη Λευκωσία κι όχι οπουδήποτε αλλού. Ο Άμι χαρακτηρίζει σαν ύποπτη την σοβιετική αυτή επιμονή, καθώς και οι Αιγύπτιοι επίσημοι.
Μήνυμα Τίτο προς Σαντάτ
Μήνυμα του στρατάρχου Τίτο προς τον Πρόεδρο Σαντάτ επέδωσε χθες το απόγευμα ο πρεσβευτής της Γιουγκοσλαβίας στο Κάιρο προς τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών κ. Κάμελ. Ο ραδιοφωνικός σταθμός του Καΐρου, ο οποίος μετέδωσε τη σχετική πληροφορία, απέφυγε να αναφέρει οτιδήποτε για το περιεχόμενο του μηνύματος αυτού του Γιουγκοσλάβου Προέδρου, αλλά η δήλωση του Γιουγκοσλάβου πρεσβευτού μετά τη συνάντησή του με τον κ. Κάμελ, ότι ο Αιγύπτιος υπουργός τον ενημέρωσε επί των τελευταίων εξελίξεων των σχέσεων Αιγύπτου και Κύπρου, δείχνει ότι ενδεχομένως, το μήνυμα του Γιουγκοσλάβου Προέδρου συνδέεται άμεσα με την κρίση που εδημιουργήθη εξαιτίας των τραγικών γεγονότων της Λάρνακας.
Κινήσεις έξω από το σπίτι του Φαρούκ
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει υποβληθεί στην Αστυνομία καταγγελία σχετικά με κινήσεις έξω από την κατοικία όπου εξακολουθεί να διαμένει ο στρατιωτικός ακόλουθος της αιγυπτιακής πρεσβείας κ. Φαρούκ. Κληθείς να επιβεβαιώσει την ύπαρξη τέτοιας καταγγελίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χθες ότι δεν είχε επικοινωνήσει με τις δυνάμεις ασφαλείας. Όπως έχει δημοσιευθεί, ο κ. Φαρούκ θα συνοδεύσει πίσω στην Αίγυπτο τους δύο Αιγυπτίους καταδρομείς που νοσηλεύονται ακόμα στο νοσοκομείο Λάρνακας. Εξάλλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Οργάνωση Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης δεν έχει ζητήσει την έκδοση των δύο κατηγορουμένων για να δικασθούν από επαναστατικό δικαστήριο.