Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 39 ΧΡΟΝΙΑ

Μέχρι τέλος Μαρτίου η τελική φόρμουλα
«Η ομάδα ερεύνης της ''Σημερινής'' αποκαλύπτει ύστερα από σειρά επαφών της - ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ Η ΤΕΛΙΚΗ ΦΟΡΜΟΥΛΑ - Ξεκαθάρισμα θέσεων των δύο πλευρών στο πρώτο στάδιο - ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΩΝ ΗΝ. ΕΘΝΩΝ ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ», είναι ο τίτλος της «Σημερινής», ημερομηνίας 8 Φεβρουαρίου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει: Η νέα αμερικανική κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Κοινής Αγοράς πιστεύουν ότι μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο θα πρέπει να διασαφηνισθή κατά πόσον μπορεί να υπάρξη κοινό έδαφος μεταξύ των δύο αντιπάλων πλευρών στην Κύπρο, για μια ειρηνική συμβιβαστική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, μέσα στο γενικό πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών ή έστω με την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών.
Οι αγελαδοτρόφοι εμμένουν
Οι Κύπριοι αγελαδοτρόφοι φέρονται αποφασισμένοι να διεκδικήσουν σκληρά την αξίωσή τους για αύξηση της τιμής του γάλακτος.
Συγκεκριμένα, η τιμή του αγελαδινού γάλακτος είναι 100 μιλς (σ.σ. 10 σεντ) την οκά, 93,5 μιλς αφαιρουμένων των εξόδων. Οι δε αγελαδοτρόφοι ισχυρίζονται ότι οι σημερινές τιμές δεν είναι διόλου αμειπτικές και ζητούν 110 μιλς, ενώ ο Οργανισμός Κυπριακής Γαλακτοκομικής Βιομηχανίας προς τον οποίον παραδίδουν το προϊόν των ευρίσκει την αξίωσή τους υπερβολική.
Προβληματική η αυτοστέγαση
Οι βουλευτές Αμμοχώστου κ.κ. Χαμπής Μιχαηλίδης και Ανδρέας Φάντης επεσκέφθησαν προχθές τον προσφυγικό καταυλισμό «Βρυσούλλες», όπου διαμένουν περί τους 2.000 πρόσφυγες. Κατά την επίσκεψη συναντήθησαν με την τοπική επιτροπή και άλλους πρόσφυγες και συζήτησαν προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Το σοβαρώτερο πρόβλημα των προσφύγων «Βρυσούλλων» είναι η καθυστέρηση της Κυβέρνησης να αυξήσει το ποσό των £800 λιρών για αυτοστέγαση. Η καθυστέρηση αυτή έχει δημιουργήσει σοβαρές δυσκολίες για την στέγαση των προσφύγων.
Πρόσφυγες καταστηματάρχες
Πραγματοποιήθηκε προχθές στο οίκημα της ΠΟΒΕΚ η ετήσια επαρχιακή συνέλευση των προσφύγων καταστηματαρχών και επιχειρηματιών, που διαμένουν στην πόλη και επαρχία Λευκωσίας, καθώς και όλων των καταστηματαρχών και επιχειρηματιών της Λευκωσίας, που έχασαν τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις τους. Οι καταστηματάρχες ενέκριναν ψήφισμα προς τον Πρόεδρο Μακάριο, τον Πρόεδρο της Βουλής και τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Οικονομικών και Εμπορίου και Βιομηχανίας, στο οποίο ζητούν μεταξύ άλλων την αύξηση των παρεχομένων ποσών για επαναδραστηριοποίηση των μικρών επιχειρήσεων από 500 σε 1.000 λίρες.
Συμπλοκή ειρηνευτών - Βρεττανών
Μεγάλη συμπλοκή μεταξύ πολιτών ανδρών της Ειρηνευτικής Δυνάμεως και Βρεττανών στρατιωτών έγινε στη 1.45 χθες το πρωί έξω από το νυχτερινό κέντρο «Σπηλιά» στη Λάρνακα, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν δύο πολίτες, ένας Ειρηνευτής, ένας Βρεττανός στρατιώτης και ένας αστυνομικός.
Κατά τη συμπλοκή αντηλλάγησαν γρονθοκοπήματα και χρησιμοποιήθηκαν ξύλα και πέτρες. Σχετική αστυνομική ανακοίνωση αναφέρει ότι αστυνομική περίπολος η οποία επενέβη για να διαλύση τους συμπλεκομένους υπέστη επίθεση, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί ο αστυνομικός Κυριάκος Κυριάκου. Τραυματίσθηκαν επίσης οι Γεώργιος Καψουλή από την Ορμήδεια και Γεώργιος Παντελή από την Αραδίππου, ο Βρεττανός Ίαν Παλλάπο και ο Γουίλιαμ Αλεξάντερ, στρατιώτης της Ειρηνευτικής Δυνάμεως.