Ενέργεια

Μετεξέλιξη μέσα από πρόνοιες…

Για καλλιέργεια λανθασμένων εντυπώσεων κατηγορεί ο Μπουρτζού τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Κλιμάκια του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας βρέθηκαν στην Κύπρο 12-18 Δεκεμβρίου και ξεκίνησαν ήδη τις έρευνες για τα οικονομικά της λύσης, κατόπιν εντολής του Προέδρου Αναστασιάδη

Το Κυπριακό θα λυθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι μέσα από δημόσιες δηλώσεις, που αποσκοπούν να εξυπηρετήσουν και ορισμένες σκοπιμότητες, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο», του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ. Ερωτηθείς συγκεκριμένα για τις δηλώσεις του κ. Ακιντζί, μέσω του εκπρόσωπου του Μπαρίς Μπουρτζού, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως όλοι μας θα έχουμε το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, για να μπορούμε εκ του ασφαλούς να τοποθετηθούμε.


Όσον αφορά το θέμα της μετεξέλιξης, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «υπάρχει συναντίληψη στο εσωτερικό της ελληνοκυπριακής κοινότητας και είναι κρίμα, ακόμα και σε αυτό το θέμα, να βρίσκουμε μεταξύ μας διαφωνίες και για το πλαίσιο της λύσης. Αυτή είναι μια θέση που γίνεται αποδεκτή και σε διεθνές επίπεδο, η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εκ των ων ουκ άνευ».
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε, επίσης, ότι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας προκύπτει μέσα από πολύ συγκεκριμένες πρόνοιες, όπως για παράδειγμα το Κεφάλαιο 10, που αφορά την εφαρμογή του κεκτημένου στις κατεχόμενες περιοχές, πρόνοιες που θα αφορούν στη λύση του Κυπριακού και δεν θα αποτελούν πρωτογενές δίκαιο, πρόνοιες που θα αφορούν στο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα χρειαστεί να υποβάλει ξανά αίτηση στην ΕΕ, στα Ηνωμένα Έθνη, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, και πρόνοιες που θα αφορούν στην εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η «μετεξέλιξη» της ΚΔ
Κληθείς να σχολιάσει την έκκληση κομμάτων της αντιπολίτευσης για την ανάγκη ρητής καταγραφής της πρόνοιας για μετεξέλιξη, προς αποφυγήν ασαφειών που ενδεχομένως να δημιουργηθούν, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι η καταγραφή από μόνη της δεν διασφαλίζει τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Το πιο σημαντικό δεν είναι απλώς να καταγράφεται στην πρώτη σελίδα ενός ενδεχομένου σχεδίου λύσης, το σημαντικό είναι να προνοείται και να προκύπτει μέσα από πολύ συγκεκριμένες πρόνοιες ενός σχεδίου λύσης, και όχι μια μόνο πρόνοια αλλά πολλές πρόνοιες», είπε, προσθέτοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Μπορεί να λέει στην πρώτη σελίδα ενός ενδεχομένου σχεδίου λύσης ότι για σκοπούς συζήτησης η γενομένη Κυπριακή Δημοκρατία, η γενομένη η Ομόσπονδή Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αν η λύση είναι πρωτογενές δίκαιο τότε δεν είναι μετεξέλιξη. Άρα οι διακηρύξεις, οι δηλώσεις γενικότερα, δεν είναι αυτές που θα διασφαλίσουν τις βασικές μας θέσεις».
Δεν συζητείται συνομοσπονδία
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, ότι δηλαδή οι συνιστώσες πολιτείες θα προκύπτουν μέσα από το Σύνταγμα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Θα είναι νέα δομή, η οποία θα είναι μετεξέλιξη της δομής του 1960 σε μια ομοσπονδιακή δομή και δεν τίθεται θέμα σήμερα συνομοσπονδίας», προσθέτοντας ότι αυτό συμφωνήθηκε ήδη με την τουρκοκυπριακή πλευρά εδώ και καιρό. Η άλλη πλευρά -συνέχισε- μπορεί δημόσια να λέει ό,τι θέλει, αλλά οι δυο πολιτείες δεν προϋπάρχουν και σημασία έχει τι υπάρχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Δηλώσεις Μπουρτζού και ενημέρωση
Αναφερόμενος εκ νέου τις δηλώσεις του Μπαρίς Μπουρτζού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως η Κυβέρνηση δεν θα σχολιάζει κάθε ημέρα τις δηλώσεις που γίνονται απο την τουρκοκυπριακή πλευρά, τονίζοντας πως οι θέσεις της πλευράς μας είναι ξεκάθαρες.
«Όσον αφορά τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας -ανέφερε- έχω ξεκαθαρίσει ότι μέσα από τις διαπραγματεύσεις θα δημιουργηθεί μια νέα ομοσπονδιακή δομή, όπου θα υφίσταται το σύστημα του 1960, σε μια νέα όμως ομοσπονδιακή δομή. Επίσης, είναι ξεκάθαρο ότι οι πολιτείες δεν προϋπάρχουν, αλλά θα προκύπτουν μέσα από το Σύνταγμα».
Ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε λόγο επίσης και για την προσεχή ενημέρωση της Βουλής για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Για το θέμα της διαρροής του εγγράφου από το Εθνικό Συμβούλιο και τη λειτουργία του Σώματος, ο Εκπρόσωπος είπε ότι θα ληφθούν αποφάσεις και γι’ αυτό, και ότι την Πέμπτη στις 11 Φεβρουαρίου μετά την ενημέρωση της Βουλής, θα ληφθούν αποφάσεις συνολικά για όλα τα θέματα.
Αιχμές Μπουρτζού
Στο μεταξύ, σε νέα γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζού, αναφερόμενος σε πρόσφατη συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη, τόνισε πως είναι λάθος να δημιουργούνται εντυπώσεις ότι έχει επιτευχθεί σύγκλιση σε κεφάλαια στο Κυπριακό, στα οποία όμως δεν έχει επιτευχθεί.
«Ο κ. Αναστασιάδης», σύμφωνα με τον Μπουρτζού, «δεν πράττει σωστά και με τη στάση του δημιουργεί αναστάτωση».
Επιπλέον, έκανε λόγο για προπαγάνδα που γίνεται ενόψει και των βουλευτικών εκλογών «στον νότο», λέγοντας ότι βλάπτει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Υποστήριξε ότι η τ/κ πλευρά στις δηλώσεις που κάνει για τις συνομιλίες και τις θέσεις της είναι προσεκτική, ώστε να μη δημιουργήσει ζημιά στις διαπραγματεύσεις.
«Εμείς δεν δημιουργήσαμε ποτέ τη λανθασμένη εντύπωση, ότι στα θέματα που δεν έχουν επιτευχθεί συγκλίσεις η ε/κ πλευρά συμφώνησε με τις θέσεις μας. Περιμένουμε και από τους συνομιλητές μας να πράξουν το ίδιο», είπε.
Με συμπτώματα γρίπης ο Ακιντζί
Χθες, ο κατοχικός ηγέτης επισκέφτηκε το «κρατικό» νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία, αφού παρουσίασε συμπτώματα γρίπης. Σύμφωνα με δηλώσεις του αρχίατρου Ερσάν Μπερκσέλ, στην εφημερίδα «Γενί Ντουζέν», κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του έγιναν εξετάσεις και αναλύσεις, ενώ του συστήθηκε ολιγοήμερη ξεκούραση.
Ο δρ Μπερκσέλ είπε ακόμα ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για την κατάσταση της υγείας του και ότι μετά από ολιγοήμερη ξεκούραση μπορεί να επιστρέψει στα καθήκοντά του.
Συνάντηση ηγετών
Το ερχόμενο Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, στις 10 το πρωί, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη. Η συγκεκριμένη ημερομηνία καθορίστηκε στη χθεσινή συνάντηση των δύο διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, οι οποίοι θα ξανασυναντηθούν αύριο Τετάρτη.
Επαφές με Ισλαμική Τράπεζα
Παράλληλα, ο «υπουργός οικονομίας, βιομηχανίας και εμπορίου», του κατοχικού καθεστώτος, Σουνάτ Ατούν είχε την Κυριακή το βράδυ συνάντηση με τον Διευθυντή της Ισλαμικής Τράπεζας Αναπτύξεως Abdul-Hakim Elwaer. Σύμφωνα με ανακοίνωση του «υπουργείου», οι δύο αντήλλαξαν απόψεις όσον αφορά την ενίσχυση των εξαγωγών του ψευδοκράτους από την τράπεζα και τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω τραπεζών.