Ενέργεια

Δραγουμάνοι της Τουρκικής

Παράνομη επίσκεψη αντιπροσώπων της Παγκόσμιας Τράπεζας στο αεροδρόμιο της Τύμπου
Ως ένδειξη «καλής θελήσεως», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απηύθυνε αίτημα προς την Ολλανδική Προεδρία, προκειμένου να αρχίσουν οι διαδικασίες για χρήση της τουρκικής γλώσσας στην Ε.Ε.

Αίτημα προς την Ολλανδική Προεδρία της Ε.Ε. απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προκειμένου να καταστεί η Τουρκική επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με δημοσίευμα του EU Observer, η επιστολή «καλής θελήσεως» στάλθηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη προς τον Ολλανδό Υπουργό Εξωτερικών Μπερτ Κόεντερς αλλά και τον αξιωματούχο της Ένωσης Τζέππε Τρανχολμ-Μίκελσεν, στις 17 Φεβρουαρίου.


Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα, η επιστολή του Προέδρου έγραφε τα εξής: «Σας γράφω για να σας ενημερώσω για την απόφασή της Κυβέρνησής μου να επιδιώξει ενεργά την εισαγωγή της τουρκικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενόψει της δυνατότητας να εξευρεθεί μια λύση στο κυπριακό πρόβλημα, χωρίς την επιφύλαξη για το αν αυτή επιτευχθεί στην πραγματικότητα... έχει έρθει η ώρα να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για να μπορέσει η Ένωση να αρχίσει να χρησιμοποιεί την Τουρκική ως επίσημη γλώσσα της ΕΕ, μετά την επανένωση», πρόσθεσε.
Η συμβουλή του 2002
Σημείωσε, παράλληλα, ότι η Κύπρος έχει ήδη καταθέσει αίτημα κατά τη διάρκεια των ενταξιακών συνομιλιών της ΕΕ το 2002. Ωστόσο, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Αναστασιάδης, εκείνη τη στιγμή, η Λευκωσία «συμβουλεύτηκε από τα θεσμικά όργανα [της ΕΕ] να μην επιμείνει, λαμβάνοντας υπ' όψιν την περιορισμένη πρακτική σημασία μιας τέτοιας εξέλιξης... καθώς και το σημαντικό κόστος». Μιλώντας στον EU Observer, ένας Ολλανδός αξιωματούχος της Ε.Ε. δήλωσε ότι η Χάγη θα μελετήσει το περιεχόμενό του αιτήματος, προκειμένου να προετοιμαστούν τα επόμενα βήματα. «Η ομοφωνία είναι απαραίτητη για την προσαρμογή του (ευρωπαϊκού) γλωσσικού καθεστώτος», πρόσθεσε. Παράλληλα, ένας ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος χαρακτήρισε την απόφαση «μια πολύ σημαντική και θετική χειρονομία» για τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κύπρο και τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας γενικότερα.
Το κόστος της ενσωμάτωσης
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ε.Ε. διαθέτει σήμερα 24 επίσημες γλώσσες και απασχολεί περίπου 6.000 πλήρους απασχόλησης και μερικής απασχόλησης διερμηνείς, μεταφραστές και τους βοηθούς, με κόστος €450 εκατομμύρια τον χρόνο. Ένας άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι το Συμβούλιο της ΕΕ έχει ήδη «ένα μικρό αριθμό» Τούρκων ομιλητών, επειδή είναι «μια σημαντική γλώσσα για την επικοινωνία με έναν στρατηγικό εταίρο». Σύμφωνα με το EU Observer, η ΕΕ υπολογίζει πως το συνολικό κόστος πρόσθεσης της 25ης γλώσσας ως επίσημης γλώσσας της ΕΕ, αγγίζει το ύψος 37 εκατ. ευρώ. Η τελευταία γλώσσα που καθιερώθηκε ως επίσημη γλώσσα της ΕΕ ήταν η ιρλανδική, το 2007.
Δυσαρέσκεια ΕΔΕΚ-Συμμαχίας
Έντονες υπήρξαν οι επικρίσεις χθες από μερίδα κομμάτων της αντιπολίτευσης, με αφορμή την κατάθεση επίσημου αιτήματος για ένταξη της τουρκικής γλώσσας στις επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Συγκεκριμένα ο Προέδρος της ΕΔΕΚ, αφού εξέφρασε τη διαφωνία του, δήλωσε: «Αντί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτή τη στιγμή να γίνεται αρωγός της προσπάθειας της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, θα έπρεπε να αξιοποιήσει τη θέση μας στην ΕΕ για να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία, ώστε, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες να προχωρήσει σε σοβαρές παραχωρήσεις στο Κυπριακό, για να μπορέσει να διανοίξει η προοπτική επίλυσής του».
Ο Αντιπρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Δώρος Παφίτης δήλωσε τα εξής: «Μετά λύπης μας διαπιστώνουμε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση. Από τη μια δηλώνει δημόσια ότι η Τουρκία είναι αδιάλλακτη στο τραπέζι των συνομιλιών και από την άλλη συνεχίζει την υποτελή τακτική του καλοπιάσματος με το αίτημά του προς την Ε.Ε., όπως η τουρκική γλώσσα συμπεριληφθεί ανάμεσα στις επίσημες γλώσσες της Ένωσης», προσθέτοντας ότι προφανώς ο κ. Αναστασιάδης δεν έχει ακόμη αντιληφθεί ότι το καλόπιασμα δεν εξευμενίζει, αλλά εξαγριώνει την Τουρκία. Ελπίζουμε να μην έχει δεσμευτεί απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα καλύπτει το κόστος των 37 εκατομμυρίων για τη χρήση της τουρκικής γλώσσας στην Ε.Ε. Γιατί στην Ε.Ε. δεν ισχύει το δεσμεύομαι και αποδεσμεύομαι, κατέληξε.
Προετοιμασίες στην Τύμπου
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, επίσκεψη στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου πραγματοποίησε αντιπροσωπία της Παγκόσμιας Τράπεζας, που μελετά την οικονομική κατάσταση και στις δύο πλευρές, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, όπου και έτυχε ενημέρωσης κατά πόσο θα μπορεί αυτό να προσφέρει διεθνείς υπηρεσίες μετά από μια ενδεχόμενη συμφωνία λύσης. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδα «Μιλιέτ», η αντιπροσωπία της Παγκόσμιας Τράπεζας μελέτησε το έργο του νέου αεροδρομίου που έχει εκπονηθεί από την εταιρεία ΤΤ, η οποία έχει αναλάβει τη διαχείριση του παράνομου αεροδρομίου.


Σε δηλώσεις του στη «Μιλιέτ», ο διευθυντής της εταιρείας ΤΤ Airport Σερχάτ Οζτσελίκ είπε ότι κτίζουν ένα νέο αεροδρόμιο στη μέση του νησιού και ενώ στο υφιστάμενο εξυπηρετούνται 3,5 εκ επιβάτες, το νέο θα εξυπηρετεί 9 εκ. επιβάτες. Υποστήριξε ότι το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου είναι πιο ασφαλές από το αεροδρόμιο της Λάρνακας. Σε δηλώσεις του στη «Μιλιέτ» ο ιδιοκτήτης της κατασκευάστριας εταιρείας Κόρμαν, που ανέλαβε το κτίσιμο του νέου αεροδρομίου, Γκιουνάι Τσερκέζ ανέφερε επίσης ότι στόχος είναι η ολοκλήρωση του έργου εντός ενός έτους. Όπως σημειώνεται, το κτήριο του τερματικού σταθμού του νέου αεροδρομίου θα αυξηθεί σε 120.000, από 20.000 τ.μ. που είναι σήμερα.
Κοινός πόνος για αγνοουμένους
Στο μεταξύ, σε κοινό πόνο αναφέρθηκε ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, μιλώντας για το θέμα των αγνοουμένων, ανακοινώνοντας ότι «οι πληροφορίες που δόθηκαν για 100 Ε/κ αγνοουμένους που θάφτηκαν στην Άσσια και στη συνέχεια τους άλλαξαν το μέρος (της ταφής) θα ερευνηθούν με προσοχή και οπωσδήποτε θα γίνουν όσα πρέπει να γίνουν». Με γραπτή του δήλωση χθες, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι για το θέμα αυτό βρίσκεται σε επαφή με το Τ/κ μέλος της ΔΕΑ. Υπενθύμισε την κοινή έκκληση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την παροχή πληροφοριών και από τις δύο κοινότητες όσον αφορά το θέμα των αγνοουμένων και τη σοβαρή αξιολόγηση αυτών των πληροφοριών.


«Δεν είναι μόνο ως Τ/κ ηγέτης αλλά και ως άνθρωπος που δεσμεύομαι με αυτή την έκκληση και θέλω να ξεκαθαρίσω για ακόμη μια φορά την επιθυμία μου να γίνουν γρήγορα όσα χρειάζεται για να βρεθούν όλοι ο αγνοούμενοι, είτε είναι Τ/κ, είτε Ε/κ και να απαλυνθεί έστω για μια στιγμή ο πόνος των συγγενών τους», ανέφερε. Η τ/κ πλευρά, συνέχισε, επέδειξε θετική συμπεριφορά όσον αφορά τα 30 σημεία που υποδείχθηκαν για εκταφές σε στρατιωτικές περιοχές και θα συνεχίσει αυτή τη στάση. Το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών χαιρέτισε χθες τη δήλωση του κ. Ακιντζί, επισημαίνοντας πως θεωρεί το θέμα πλήρους εξακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων της Άσσιας και της απόδοσης των λειψάνων των νεκρών στους συγγενείς τους, πέραν των όποιων πολιτικών σκοπιμοτήτων.
Φλερτάρουν με Κάιρο
ΣΕ ΜΙΑΝ άλλη εξέλιξη, την εξομάλυνση των σχέσεων με την Αίγυπτο συνεχίζει να επιδιώκει η Τουρκία, παράλληλα με τη διαδικασία επαναπροσέγγισης με το Ισραήλ. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης AKP στις 22 Φεβρουαρίου, για την εξωτερική πολιτική, η οποία διήρκεσε εννέα ώρες, και προήδρευσε ο ίδιος το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προτάθηκαν συναντήσεις σε υπουργικό επίπεδο με την Αίγυπτο, μια κίνηση που, όπως ανέφερε η «Χουριέτ», υποστήριξε και ο Ερντογάν. Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός Νταβούτογλου δεν φάνηκε ιδιαίτερα ζεστός στην ιδέα μιας προνομιακής συνάντησης σε υπουργικό επίπεδο.


Ωστόσο, ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εμφανίστηκε θετικός, σημειώνοντας ότι η Τουρκία καλωσορίζει τη συμμετοχή της Αιγύπτου στον συντονισμό των διεθνών προσπαθειών με στόχο τη διαχείριση της κρίσης που μαστίζει τη Λιβύη. Υπενθυμίζεται ότι οι διπλωματικές σχέσεις Καΐρου-Άγκυρας διακόπηκαν, έπειτα από το στρατιωτικό πραξικόπημα και την ανατροπή του Πρόεδρου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μόρσι, τον Ιούλιο του 2013.