Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 39 ΧΡΟΝΙΑ

Αισιοδοξεί ο Μακάριος
«Mετά τις συνομιλίες του με τον Κλίφφορντ - ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ - Υπουργικό και Εθνικό Συμβούλιο ενημερώθησαν επί των συνομιλιών του Προέδρου Μακαρίου με τον προσωπικό απεσταλμένο του Τζίμμυ Κάρτερ - ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΚΕΛ», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 1ης Μαρτίου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:
ΣΥΝΗΛΘΕ χθες σε έκτακτη κοινή συνεδρία το Υπουργικό και Εθνικό Συμβούλιο, όπου έγινε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων του Κυπριακού.
Κατά τις πληροφορίες μας, κατά τη χθεσινή κοινή συνεδρία Υπουργικού και Εθνικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος Μακάριος ενημέρωσε τα μέλη των δύο σωμάτων επί των συνομιλιών του με τον προσωπικόν απεσταλμένο του Αμερικανού Προέδρου κ. Κλαρκ Κλίφφορντ και ανέφερε ότι από τις συνομιλίες αυτές απεκόμισε σαφώς την εντύπωση ότι η αμερικανική κυβέρνηση ενδιαφέρεται πραγματικά για μια σύντομη διευθέτηση του Κυπριακού.
Τα οικονομικά των εφημερίδων
Εκ μέρους της «Σημερινής» εστάλη χθες στην Ένωση Συντακτών, στις εφημερίδες, στον Γενικό Εισαγγελέα, στους βουλευτές, στους αρχηγούς των Κομμάτων, η ακόλουθη έκκληση:
«Ωρισμένα πρόσφατα και παλαιότερα δημοσιεύματα αναφέρονται ή κάνουν υπαινιγμούς για τους οικονομικούς πόρους των ελληνικών κυπριακών εφημερίδων. Επειδή τα δημοσιεύματα αυτά πιθανόν να έχουν δημιουργήσει ωρισμένες εντυπώσεις για τον Τύπο, στον τόπο μας, που καλείται αυτήν τη στιγμή να διαδραματίση έναν ιδιαίτερα υπεύθυνο ρόλο, η "Σημερινή" προβαίνει στις ακόλουθες εισηγήσεις:
1. Να συσταθεί αμέσως Ερευνητική Επιτροπή, την οποία θα εγκρίνη η Κυβέρνηση και οι εφημερίδες για να διερευνήση τα οικονομικά των ελληνικών κυπριακών εφημερίδων εντός τακτής προθεσμίας».
Τέλη τηλεόρασης
Αρμόδιοι κύκλοι επιβεβαίωσαν χθες δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι υπεύθυνοι του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου επεξεργάσθηκαν νέον σχέδιο εισπράξεως των τελών για τις άδειες κατοχής τηλεοράσεων, περισσότερο, όπως λέγουν, «πρακτικό» και «προσοδοφόρο».
Το νέο αυτό σχέδιο, το οποίο ετοίμασαν οι υπεύθυνοι του Ρ.Ι.Κ., προνοεί όπως στο μέλλον τα τέλη εισπράττονται μέσω της Αρχής Ηλεκτρισμού και ότι το ύψος της φορολογίας δεν θα είναι ταυτόσημο για όλους, αλλά ανάλογα - και εν συσχετισμώ- με το ποσό που καταβάλλει κάθε καταναλωτής για το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλίσκει.
Διασπαθίζεται δημόσιο χρήμα
Επτά σελίδες από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτού για το 1975 είναι αφιερωμένες στο Τμήμα Δημοσίων Έργων, ενώ η αναφορά σε άλλα κυβερνητικά Τμήματα περιορίζεται το πολύ σε δυο - δυόμισι σελίδες. Η γενική διαπίστωση που βγαίνει από τις παρατηρήσεις του Ελεγκτού είναι ότι στα Δημόσια Έργα γίνεται αδικαιολόγητη σπατάλη δημοσίου χρήματος.
Συνθηματολογία
«Ως υπεύθυνος Αρχηγός υπευθύνου κόμματος επιδοκιμάζω την υπό του Προέδρου Μακαρίου αποδοχήν της προσκλήσεως του Τουρκοκυπρίου ηγέτου κ. Ντενκτάς διά συνάντησίν των και επικροτώ την επιτευχθείσαν συμφωνίαν περί ενάρξεως ουσιαστικών συνομιλιών επί του Κυπριακού προβλήματος».
Αυτά δήλωσε ο αρχηγός του «Δημοκρατικού Συναγερμού» και τέως διαπραγματευτής κ. Γλαύκος Κληρίδης, μιλώντας προχθές Κυριακή στο Α' Επαρχιακό Συνέδριο του Κόμματος στη Λεμεσό.