Ενέργεια

Τα εκατομμύρια του ΝΑΙ

Υπέρ της παραμονής των εγγυήσεων ακόμη και της τουρκικής επέμβασης, αν χρειαστεί, ο Έρογλου
Οι ΗΠΑ ξόδεψαν τριάντα εκατομμύρια δολάρια για να πείσουν τους Τούρκους να αποδεχτούν το Σχέδιο Ανάν, ισχυρίστηκε ο πρώην κατοχικός ηγέτης, επικαλούμενος δηλώσεις του πρώην Αμερικανού Πρέσβη

Τριάντα εκατομμύρια δολάρια ξόδεψαν οι ΗΠΑ, προκειμένου να πείσουν τους Τούρκους της Κύπρου να ψηφίσουν ΝΑΙ στο Σχέδιο Ανάν το 2004, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκε ο Ντερβίς Έρογλου. Συγκεκριμένα, σε δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας «Kibris», αναφέρεται πως ο πρώην κατοχικός ηγέτης υπενθύμισε πως ο ίδιος είχε αντιταχθεί το Σχέδιο Ανάν και ισχυρίστηκε ότι ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο (Μάικλ Κλόσον) «είχε κάνει μια ειλικρινή εξομολόγηση», αφού, όπως είπε, σε μιαν από τις επισκέψεις του στο γραφείο του, δήλωσε «έχουμε δαπανήσει 30 εκατομμύρια δολάρια για τους Τούρκους, να πουν 'ναι' στο σχέδιο Ανάν στο Κυπριακό».


Μιλώντας σε συνεδρίαση στην Τουρκία, με την ευκαιρία της πέμπτης επετείου από τον θάνατο του πρώην Τούρκου πρωθυπουργού Νετσμετίν Ερμπακάν, ο Έρογλου είπε ότι Ερμπακάν ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974 και ότι ζει στην καρδιά των Τουρκοκυπρίων. Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι είχε υπογράψει ένα οικονομικό «πρωτόκολλο» με τον Ερμπακάν, ο οποίος πίστευε στην εκβιομηχάνιση της κατεχόμενης Κύπρου.
Επιμένει σε εγγυήσεις
Εν τω μεταξύ, απαντώντας σε ερωτήσεις της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ», ο Έρογλου κατηγόρησε την ελληνική κυπριακή πλευρά ότι προσπαθεί πονηρά να πάρει ό,τι θέλει στο Κυπριακό. «Η δική μας πλευρά ονειρεύεται, έχουμε βαρεθεί», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις ενεργές και αποτελεσματικές εγγυήσεις της Τουρκίας, ακόμη και την παρέμβαση στο νησί, όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο. Σημείωσε επίσης ότι δεν βλέπει τίποτα «εξαιρετικό» στις διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ότι «η στάση της ελληνικής κυπριακής πλευράς παραμένει η ίδια, και η πρόθεσή της δεν έχει αλλάξει». Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στα κατεχόμενα, όσον αφορά το νερό από την Τουρκία και το μέλλον της αυτοαποκαλούμενης κυβέρνησης της «ΤΔΒΚ», ο Έρογλου είπε ότι δεν είναι ικανοποιημένος με την υπάρχουσα κατάσταση και υποστήριξε ότι «το θέμα του νερού έχει τελειώσει πραγματικά την ‘κυβέρνηση’».
Στην Άγκυρα για υπογραφές
Σε μια παράλληλη εξέλιξη πάντως για το ίδιο θέμα, ο «πρωθυπουργός» Ομέρ Καλιοντζού αναχώρησε χθες βράδυ για τη Άγκυρα, όπου σήμερα θα υπογράψει τη συμφωνία για τη διαχείριση του νερού από την Τουρκία. Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο Καλιοντζού θα συνοδεύεται από τους «υπουργούς» εξωτερικών Εμινέ Τσολάκ, γεωργίας, φυσικών πόρων και τροφίμων Ερκούτ Σιαχαλί, μεταφορών, περιβάλλοντος και πολιτισμού Κουτλού Εβρέν και υπηρεσιακούς. Επιπλέον, ο Τ/κ «αξιωματούχος» θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος και του απηύθυνε την επίσημη πρόσκληση. Μιλώντας χθες πριν από τη συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου», ο κ. Καλιοντζού είπε ότι πρόκειται για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία από τότε που σχηματίστηκε η «κυβέρνηση» Ακιντζί.