Ενέργεια

Έσπασε το απόρρητο

Στην ντε φάκτο παραμονή 114 χιλιάδων εποίκων συμφώνησαν Αναστασιάδης-Ακιντζί
Αχαρακτήριστη πράξη αποκαλεί η Κυβέρνηση τη δημοσιοποίηση των απόρρητων εγγράφων του Εθνικού Συμβουλίου για τις συνομιλίες, από τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ. Μικροπολιτικοί διαξιφισμοί κομμάτων

Σε αποκάλυψη των πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου προχώρησε χθες ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, στο πλαίσιο Δημοσιογραφικής Διάσκεψης στη Λευκωσία, με σκοπό, όπως είπε, να ενημερωθεί ο κυπριακός λαός για το περιεχόμενο των συγκλίσεων στις συνομιλίες Αναστασιάδη-Ακιντζί. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, τα όσα συμφωνούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν ομοσπονδιακό χαρακτήρα. Ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως βάσει των όσων λέχθηκαν χθες, η πλευρά μας φαίνεται να αποδέχτηκε τη μονιμοποίηση πέραν των 100 χιλιάδων εποίκων, διαχωρίζοντας παράλληλα τους πολίτες που θα επιστρέψουν στο τ/κ συνιστών κρατίδιο με πρόνοιες υπηκοότητας.


Άμεση ήταν η αντίδραση της Κυβέρνησης, που μέσω ανακοίνωσης του Αναπληρωτή Εκπροσώπου Τύπου Βίκτωρα Παπαδόπουλου εξέφρασε τη θλίψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως είναι η πρώτη φορά από το 1977 που ιδρύθηκε το Εθνικό Συμβούλιο, που ένα μέλος του Σώματος προέβη σε μια τόσο απαράδεχτη, όπως τη χαρακτήρισε, ενέργεια. Μέσω της ίδιας ανακοίνωσης, η Κυβέρνηση υποστήριξε πως «η αποσπασματική αποκάλυψη απόρρητων πρακτικών και το χείριστο η διαστρεβλωμένη ερμηνεία την οποία έδωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, συνιστούν αχαρακτήριστη πράξη. Μέσω δεύτερης ανακοίνωσης, μάλιστα, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως με την πράξη του ο κ. Σιζόπουλος πρόσφερε απρόσμενα «όπλα» στον κ. Ακιντζί.
Απάντηση στην πρόκληση
«Έχω καθαρή τη συνείδησή μου και αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για τα όσα θα ακολουθήσουν», ήταν τα αρχικά λόγια του κ. Σιζόπουλου, ο οποίος έδωσε στο φως της δημοσιότητας συγκεκριμένες πληροφορίες αναφορικά με το περιεχόμενο των συνομιλιών, ως απάντηση, όπως είπε, στην πρόκληση του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου Βίκτωρα Παπαδόπουλου, ο οποίος στις 12 Φεβρουαρίου δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί του ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.
Διαμοιρασμός Συνταγματικού Δικαστηρίου
Με βάση τα πρακτικά, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, το Συνταγματικό Δικαστήριο θα αποτελείται από ίσο αριθμό Δικαστών από την καθεμιά Κοινότητα, με αποφασισμένη σύνθεση 4 Ε/κ και 4 Τ/κ. Οι αποφάσεις, οι αρμοδιότητες, αλλά και οι εξουσίες του Συνταγματικού Δικαστηρίου που αποφασίστηκαν, θα λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία των Δικαστών και, σε περίπτωση ισοψηφίας, η Επιτροπή Επιλογής των Δικαστών θα στέλνει έναν κατάλογο τριών Δικαστών εκτός από Έλληνα, Τούρκο και Άγγλο, για να γίνεται διά κληρώσεως η υπόδειξη του Προεδρεύοντος του Δικαστηρίου.
Κατηγοριοποίηση πολιτών
Ιδιαίτερη αναφορά από τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ έγινε και στο θέμα της ιδιότητας των πολιτών εντός της διζωνικής ομοσπονδιακής δομής, σημειώνοντας πως με βάση την ενημέρωση του Προέδρου Αναστασιάδη, τεκμαίρεται ότι θα υπάρχουν 4 διαφορετικές κατηγορίες υπηκόων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με διαφορετικά δικαιώματα η καθεμία. Δικαίωμα ψήφου στη Γερουσία θα έχουν μόνον οι έχοντες την εσωτερική ιθαγένεια Ε/κ ή Τ/κ, ούτως ώστε «να μη μολύνεται η ισότητα». Ο Ε/κ που θα μετακινείται στην τ/κ συνιστώσα πολιτεία θα μπορεί να αιτείται να του παραχωρηθεί η τ/κ υπηκοότητα. Θα έχει δικαίωμα ψήφου στις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις Ευρωεκλογές, αλλά όχι στις Βουλευτικές και τις Προεδρικές. Όσοι θα έχουν μόνιμη εγκατάσταση αλλά δεν θα έχουν υπηκοότητα στη συνιστώσα πολιτεία, θα έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο στον βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτοί που θα διαμένουν στο ένα συνιστών κράτος θα θεωρούνται ετεροδημότες και θα ψηφίζουν για τις εκλογές του άλλου συνιστώντος κρατιδίου.
Επιλογές αποκατάστασης
Για το περιουσιακό, υπενθύμισε αυτό που δήλωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι δηλαδή οι επιλογές αποκατάστασης των άμεσα εμπλεκομένων είναι η αποζημίωση, η ανταλλαγή και η επανεγκατάσταση. Επεσήμανε ωστόσο πως μέσα από τα πρακτικά διαφαίνεται πως προκειμένου να τηρηθεί η πληθυσμιακή αναλογία του 4:1, υπάρχει κατηγοριοποίηση των χρηστών και σε συνδυασμό με τα κριτήρια που θα τεθούν, η επιλογή θα γίνεται ανάλογα με τις αποφάσεις που θα παίρνει η Επιτροπή Περιουσιών. Η συγκεκριμένη επιτροπή θα αποτελείται από 10 κλιμάκια με 1 Ε/κ και 1 Τ/κ, και θα προεδρεύονται ενδεχομένως από ξένο εμπειρογνώμονα.
Μοιρασμένη Γερουσία
Μοιρασμένη κατά το ήμισυ αναμεσά στις 2 κοινότητες θα είναι και η Γερουσία των 40, με 20 Ε/κ και 20 Τ/κ. Στη Βουλή θα εκλέγονται 48 βουλευτές, 36 Ε/κ και 12 Τ/κ, ενώ η επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας θα αποτελείται από ίσο αριθμό Ε/κ και Τ/κ, νοουμένου ότι η Προεδρία θα είναι 2:1, δηλαδή 2 χρόνια Ε/κ και 1 Τ/κ. Για τους ανεξάρτητους αξιωματούχους έχει συμφωνηθεί πως θα είναι σε αναλογία 2:1.
Νομιμοποίηση εποίκων
Ερωτηθείς κατά πόσο αυτά που έχουν αναφερθεί είναι πλήρως συμφωνημένα, δεδομένου ότι το περιουσιακό βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ απάντησε: «Τα όσα έχω αναφέρει είναι αυτά που έχουν μέχρι στιγμής συμφωνηθεί ως συγκλίσεις και έχετε δίκαιο ότι το περιουσιακό δεν έχει κλείσει. Αλλά, απ' ό,τι γνωρίζω, δύο κριτήρια που συζητούνται είναι ο συναισθηματικός παράγοντας και η σημερινή αξία του ακινήτου», προσθέτοντας πως αυτό που εξάγεται ως συμπέρασμα είναι ότι εκ προοιμίου νομιμοποιείται η ντε φάκτο παραμονή 114.000 εποίκων στην τ/κ συνιστώσα πολιτεία.
Προκαλεί την Κυβέρνηση
Κληθείς να απαντήσει, εάν η αποκάλυψη των πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου κρύβει εκλογικές σκοπιμότητες, ο κ. Σιζόπουλος τόνισε πως ο λαός για αρκετό διάστημα έμεινε αμέτοχος και ανενημέρωτος, και έτσι η ΕΔΕΚ έχει την υποχρέωση να ενημερώσει τον λαό για την πορεία των συνομιλιών και να αποδείξει ότι αυτό που συζητείται δεν είναι Ομοσπονδία δημοκρατικού χαρακτήρα και λειτουργίας, αλλά συνομοσπονδία. «Ζητώ, ακόμη μια φορά, το Προεδρικό να απαντήσει, αν αυτά που ανέγνωσα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ναι ή όχι;», είπε, προσθέτοντας πως σε πολλές περιπτώσεις το Προεδρικό συνελήφθη να μη λέει την αλήθεια.
Απάντηση ΕΔΕΚ
«Κατανοούμε την ανησυχία και τον πανικό που έχει καταλάβει το Προεδρικό, γιατί αποκαλύφθηκε η συστηματική και οργανωμένη παραπληροφόρηση του κυπριακού λαού για όσα συζητεί και όσα συμφωνεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πίσω από τις πλάτες του.
Η αλήθεια ποτέ δεν έβλαψε κανέναν. Αυτό που έβλαψε ήταν οι συνωμοσίες της σιωπής και το παρασκήνιο», ήταν η απάντηση της ΕΔΕΚ, που απαρίθμησε σειρά περιπτώσεων στο παρελθόν, κατά τις οποίες Πρόεδροι της Δημοκρατίας δημοσιοποίησαν πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου.
Αντίδραση κομμάτων
Σε μια πρώτη αντίδραση ο ΔΗΣΥ, μέσω ανακοίνωσής του, εξέφρασε θλίψη για τη διαρροή, δηλώνοντας πως δεν πρόκειται ποτέ να συρθεί σε δημόσιες συζητήσεις που υπονομεύουν, όπως είπε, την πολύτιμη και αναγκαία εθνική συνεννόηση και λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου. Το ΑΚΕΛ, με τη σειρά του, έκανε λόγο για προεκλογικές σκοπιμότητες, χαρακτηρίζοντας επιπόλαιη και όχι υπεύθυνη στάση τη δημοσιοποίηση πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου. ΤΟ ΔΗΚΟ υποστήριξε πως η διαφάνεια και ο δημόσιος διάλογος βοηθούν και δεν εμποδίζουν τις διαπραγματεύσεις, παρατηρώντας ωστόσο πως η χθεσινή ενέργεια του Προέδρου της ΕΔΕΚ δίνει άλλοθι στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, προκειμένου να επιτείνει τη συσκότιση των διαπραγματεύσεων.


Με ανακοίνωσή της η Συμμαχία Πολιτών ανέφερε χθες πως ο κυπριακός λαός δικαιούται να γνωρίζει για την πορεία των συνομιλιών, σημειώνοντας ωστόσο πως η ενημέρωση δεν πρέπει να γίνεται με τη δημοσιοποίηση πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου. Τέλος, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης δήλωσε πως δεν επιθυμεί να εμπλακεί στην αντιπαράθεση που ξέσπασε με αφορμή τη δημοσιοποίηση των πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου, σημειώνοντας, παρ' όλα αυτά, πως ο πρώτος που πρόσφατα παρουσίασε δημόσια απόσπασμα πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου ήταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Με αφορμή την απάντηση του ΔΗΚΟ και των Οικολόγων, η Κυβέρνηση κάλεσε τον Νικόλα Παπαδόπουλο και τον κ. Περδίκη να τοποθετηθούν, κατά πόσον επικροτούν ή καταδικάζουν την ενέργεια του Προέδρου της ΕΔΕΚ.
Θεοχάρους για Τ/κ παρατηρητές
«Τα επίχειρα του εύφορου κλίματος της παραπλανητικής πολιτικής του κ. Έιντε και της ανοχής των κυβερνώντων και της ηγεσίας του ΑΚΕΛ, απειλεί να πληρώσει η Κυπριακή Δημοκρατίας εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λόγω της συμβιβαστικής τροπολογίας, την οποία πρότεινε η Σοσιαλίστρια εισηγήτρια του ψηφίσματος για την Τουρκία Κάτι Πίρι, με την οποία θέλει τους Τουρκοκυπρίους, λεγόμενους 'βουλευτές' του κατοχικού ψευδοκράτους, να έχουν καθεστώς παρατηρητή».
Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η ευρωβουλευτής της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους και τονίζει ότι οι τουρκικές θέσεις βρίσκουν εύφορο κλίμα, όταν ο Υπουργός Εξωτερικών διαλαλεί επιμόνως ότι βρισκόμαστε κοντά σε λύση και όταν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Ά. Κυπριανού, επιστρέφοντας από την Άγκυρα, ισχυρίζεται ότι η Τουρκία θέλει «λύση».