Ενέργεια

ΡΙΝΓΚ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Η κρίση στον τομέα της υγείας

Ο νευραλγικός τομέας της Υγείας διέρχεται αυτό το διάστημα μιαν από τις σοβαρότερες κρίσεις του. Αναζητώντας τα αίτια και το αντίδοτο της ασθένειας, φιλοξενούμε στο «ρινγκ» αυτής της βδομάδας τον Πρόεδρο της Επιτροπής Υγείας του ΔΗΣΥ Κώστα Κωνσταντίνου και τον πρώην Γενικό Διευθυντή του Καρδιολογικού Ιδρύματος Κύπρου και υποψήφιο βουλευτή του ΑΚΕΛ Μάριο Χαννίδη.
Ερωτήσεις
1) Θεωρείτε δικαιολογημένες τις κινητοποιήσεις και τις απαιτήσεις της ΠΑΣΥΝΟ;
2) Κατά πόσο είναι εφικτό τα ζητήματα που εγείρουν οι συντεχνίες, κατά καιρούς, να επιλυθούν μέσω της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων;
3) Ποια πιστεύετε πως είναι τα πραγματικά προβλήματα που εμποδίζουν τη μέχρι τώρα υλοποίηση του ΓΕΣΥ και αυτά πώς μπορούν να επιλυθούν;
Απαντήσεις
Βουλευτής ΔΗΣΥ Κώστας Κωνσταντίνου

1) Μπορεί κανείς να δει ορισμένα αιτήματα με κατανόηση, άλλα να τα κρίνει ως παράλογα ή υπερβολικά. Σε κάθε περίπτωση, όμως, σημασία έχει ο χρόνος και ο τρόπος που αυτά τίθενται επί τάπητος. Δεν νομίζω λοιπόν ότι το να θέτει κανείς αιτήματα με τρόπο τελεσιγραφικό ή εκβιαστικό και μάλιστα λίγο πριν από την έξοδο της χώρας μας από το μνημόνιο, αποτελεί σοβαρή και υπεύθυνη προσέγγιση. Αντίθετα, ο οργανωμένος διάλογος και η αναζήτηση συμβιβαστικών λύσεων μέσα σε πνεύμα συναίνεσης αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίλυση των προβλημάτων, ιδιαίτερα στον ταλαιπωρημένο τομέα της υγείας.
2) Κανένα σύστημα υγείας δεν μπορεί να λειτουργήσει σε ικανοποιητικό βαθμό, αν πρώτα δεν υπάρξει αυτονόμηση και αναδιάρθρωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, τόσο σε διοικητικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Βέβαια κάτι τέτοιο αυτό δεν θα οδηγήσει αυτόματα στην πλήρη εφαρμογή του ΓΕΣΥ, θα αποτελέσει όμως ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού κατά κοινή παραδοχή τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι η ραχοκοκκαλιά του τομέα της υγείας. Τα κέρδη θα είναι πολλαπλά: η αυτονομία στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, η ενιαία δομή διοίκησης, η άσκηση αποτελεσματικού ελέγχου επί της ποιότητας και ποσότητας εργασίας, η ευθύνη και η λογοδοσία, ο εκσυγχρονισμός του συστήματος συλλογής στοιχείων κλπ είναι τομές που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων, με σημαντικά οφέλη για ολόκληρο το φάσμα των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.
3) Μέσα από την εμπειρία μου ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας και όντας παρών στον θεσμικό διάλογο που διεξάγεται όλα αυτά τα χρόνια για το Γενικό Σύστημα Υγείας, μπορώ να πω ότι υπάρχουν εγωιστικές και κοινωνικά μη-υπεύθυνες προσεγγίσεις, υπάρχουν ισχυρά και συγκρουόμενα συμφέροντα, υπάρχει και έλλειψη πραγματικής βούλησης ή συμβιβαστικής διάθεσης από ορισμένους κύκλους. Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας καταβάλλουν σκληρές προσπάθειες για να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια που υπονομεύουν την προοπτική του ΓΕΣΥ, θα πρέπει όμως κάποιοι να βάλουν επιτέλους νερό στο κρασί τους και να αντιληφθούν ότι στο σημείο όπου βρισκόμαστε, ο παραγωγικός διάλογος αποτελεί μονόδρομο. Άλλωστε, το μεγάλο ζητούμενο είναι η ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, για το καλό των ασθενών και του κοινωνικού συνόλου.
Υποψήφιος βουλευτής ΑΚΕΛ Μάριος Χαννίδης
1) Προσωπική μου άποψη είμαι ότι τα όποια αιτήματα πρέπει να προωθούνται μετά από διαβούλευση και συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων φορέων που εκπροσωπούν τους εργαζομένους. Θα πρέπει να επιζητούμε λύσεις μέσω του διαλόγου. Με σκληρές και αφ’ υψηλού δηλώσεις, όπως αυτές που κάνουν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και ο Υπουργός Οικονομικών όλο αυτό το διάστημα, μάλλον, οδηγούν τις καταστάσεις σε εκτροχιασμό. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι οι νοσηλευτές εξασκούν ένα από τα δυσκολότερα επαγγέλματα και όσοι είχαν τη δυσάρεστη εμπειρία σε νοσοκομεία γνωρίζουν την προσφορά τους. Την ώρα που χιλιάδες συμπολιτών μας ταλαιπωρούνται στα δημόσια νοσηλευτήρια, τα οποία εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας των κυβερνώντων δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της κοινωνίας, οφείλουν όλοι και κυρίως οι κυβερνώντες να αποφεύγουν τις δηλώσεις εντυπωσιασμού και αντιπαράθεσης, και να προσπαθήσουν με σοβαρότητα και προγραμματισμό να επιλύσουν τα σοβαρά προβλήματα που βασανίζουν και ταλαιπωρούν τους πολίτες.
2) Τα Νοσοκομεία παρέχουν πολύτιμες υπηρεσίες, επιτελούν κοινωνικό έργο και θα πρέπει να είναι η ραχοκοκκαλιά του ΓΕΣΥ. Η αυτονόμηση και ο εκσυγχρονισμός των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων σίγουρα θα βελτιώσει το επίπεδο των προσφερομένων υπηρεσιών και γενικότερα την εξυπηρέτηση των πολιτών. Αυτό δεν σημαίνει αυτόματη επίλυση όλων των προβλημάτων ή ικανοποίηση όλων των αιτημάτων. Το ΑΚΕΛ στα θέματα της υγείας, όπως και στο Κυπριακό και σε όλα τα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη, έχει επαναλάβει πολλές φορές και το έχει αποδείξει ότι θα στηρίξει προσπάθειες της Κυβέρνησης που θα κινούνται στο σωστό πλαίσιο, δηλαδή την ισότητα στην πρόσβαση και ένα υψηλό επίπεδο υπηρεσιών υγείας για όλους τους πολίτες. Καλούμε λοιπόν την Κυβέρνηση να προσέλθει σε έναν ειλικρινή διάλογο με την αντιπολίτευση και τους φορείς της υγείας, που θα έχει σαν γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την ισότιμη ποιοτική υγεία για όλους τους πολίτες.
3) Πιστεύω ότι αυτό που αντιλαμβάνονται όλοι πολίτες και κυρίως τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα είναι ότι ο τομέας της υγείας καταρρέει και η ανάγκη για συνολική μεταρρύθμιση είναι επιτακτική και άμεση. Επιβάλλεται επιτέλους να ξεκαθαρίσει η Κυβέρνηση ποια είναι πραγματικά η πολιτική της θέση για το ΓΕΣΥ - και να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή της Νομοθεσίας του 2001, με κοινωνική συναίνεση. Θα πρέπει να ενισχυθεί η ανεξαρτησία αλλά και ο έλεγχος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας για να διασφαλίζεται η χρηστή διοίκηση, η διάκριση εξουσιών, και η θωράκιση από πολιτικές παρεμβάσεις στη διαχείριση του ταμείου, και από φαινόμενα αδιαφάνειας και διαφθοράς. Τα δημόσια νοσηλευτήρια θα πρέπει να ενισχυθούν και να εκσυγχρονιστούν. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι τα κρατικά νοσηλευτήρια χρήζουν λειτουργικής αναδιοργάνωσης (διοικητική, οικονομική και επιστημονική) και ενίσχυση της διαφάνειας των διαδικασιών τους, έτσι που να παρέχεται ευελιξία στη λήψη και υλοποίηση αποφάσεων μέσα από ένα σύστημα που θα διασφαλίζει την παροχή ποιοτικής φροντίδας υγείας. Χρειάζεται πραγματική αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία, για να ξεκινήσουμε επιτέλους μιαν ανθρωποκεντρική, και όχι οικονομίστικη, μεταρρύθμιση στην υγεία. Η αριστερά έχει ευθύνη και υποχρέωση να οδηγήσει αυτήν τη διαδικασία μπροστά και να αντισταθεί στις πολιτικές που μετατρέπουν το δικαίωμα στην υγεία και στη ζωή σε προνόμιο, ή ακόμα και πολυτέλεια, για τους λίγους. Έχουμε υποχρέωση να προστατέψουμε το ανθρώπινο δικαίωμα της υγείας.