Ενέργεια

Σε αναζήτηση συγκλίσεων

Έντονα επικριτικός και αποκαλυπτικός ο Ακιντζί για τις διαρροές του Προέδρου της ΕΔΕΚ
Την ευθύνη στην Ε.Ε. έριξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αναφορικά με τον κίνδυνο κατάρρευσης της συμφωνίας με την Τουρκία για το μεταναστευτικό, η οποία έχει ως άξονα το άνοιγμα κεφαλαίων
«ΠΟΤΕ δεν θα αποδεχθώ να με πιέσουν και ποτέ δεν θα δώσω τη συγκατάθεσή μου, διότι διαφορετικά δεν έχω άλλη επιλογή από το να μην επιστρέψω στην Κύπρο», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Νέα συνάντηση πραγματοποίησαν χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, με τον τελευταίο να εγείρει, μάλιστα, θέμα για τις πρόσφατες αποκαλύψεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου. Ερωτηθείς για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε πως δεν άφησε περιθώρια για περεταίρω συζήτηση του θέματος, σημειώνοντας πως αυτό αποτελεί εσωτερικό θέμα της ε/κ πλευράς και όχι του κ. Ακιντζί. Από την πλευρά του, ωστόσο, ο κατοχικός ηγέτης εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στις διαρροές του κ. Σιζόπουλου, κατηγορώντας τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ για αναλήθειες και προσπάθεια να πληγεί η διαπραγματευτική διαδικασία.


«Είναι κατανοητό γιατί ο κ. Σιζόπουλος λειτούργησε με αυτόν τον τρόπο, πρόκειται για ένα κόμμα που έχει αποκηρύξει από το πρόγραμμά του τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία», ανέφερε ο κ Ακιντζί, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι κανένας από τους λεγόμενους βουλευτές της ψευδοβουλής δεν θα έκανε κάτι τέτοιο. Σημείωσε, επίσης, πως η στάση της ΕΔΕΚ στοχεύει στο να βλάψει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον ΔΗΣΥ, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα, ενόψει των επερχόμενων εκλογών.
Οι κατηγορίες Ακιντζί
Ο κ. Ακιντζί παραδέχθηκε πως το ομοσπονδιακό δικαστήριο θα αποτελείται από ίσο αριθμό δικαστών, ωστόσο για το θέμα των κατηγοριών υπηκοότητας δήλωσε, σύμφωνα με τον Οντσούλ Ασίκ του ΚΥΠΕ, πως μπορεί να υπάρξει μια κατηγορία ατόμων που θα εγκαθίστανται χωρίς να έχουν οποιοδήποτε νομικό δικαίωμα εγκατάστασης ή πολιτικά δικαιώματα, μια άλλη κατηγορία για περιορισμένο αριθμό ατόμων με νόμιμη διαμονή αλλά περιορισμένα πολιτικά δικαιώματα (όπως οι Ε/κ που ζουν στην Καρπασία) και μια άλλη κατηγορία με ακόμη πιο περιορισμένο αριθμό ατόμων που θα έχουν εσωτερική υπηκοότητα, όπως οι Τ/κ που μιλούν ελληνικά, και θα μπορούν να πάρουν την εσωτερική υπηκοότητα του ε/κ συνιστώντος κρατιδίου, και που θα έχει άλλα κριτήρια.


Ο κ. Ακιντζί σημείωσε πως η συζήτηση για το ζήτημα αυτό δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και υπενθύμισε ότι «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί, αν δεν συμφωνηθούν όλα». Για τις νέες συγκλίσεις που επιχειρούνται, ο κατοχικός ηγέτης εξέφρασε την ετοιμότητα της τ/κ πλευράς να ανακοινώσει περαιτέρω λεπτομέρειες εφόσον γίνει από κοινού από τους δύο ηγέτες ή τους εκπροσώπους τους.
Φειδωλός ο Πρόεδρος
Όσον αφορά το περιεχόμενο της χθεσινής συνάντησης, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι έχουν καλυφθεί σωρεία θεμάτων, ενώ αποφασίστηκε πως οι συναντιλήψεις σταδιακά θα πρέπει να μετατραπούν σε συγκλίσεις. Στις φειδωλές δηλώσεις του, ο κ. Αναστασιάδης απέφυγε να απαντήσει κατά πόσο στη χθεσινή συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της επιστροφής της Μόρφου και περιορίστηκε στο να σημειώσει πως «δεν εξαιρέσαμε κανένα θέμα, το οποίο ευαισθητοποιεί τη μια ή την άλλη πλευρά».
Οι υποχρεώσεις της Τουρκίας
Κληθείς να τοποθετηθεί για το ποιο είναι το ελάχιστο που οφείλει να πράξει η Τουρκία προκειμένου να αρθούν τα βέτο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο άνοιγμα ενταξιακών της κεφαλαίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, όπως αυτές προκύπτουν μέσα από το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο». Ερωτηθείς εκ νέου να συγκεκριμενοποιήσει σε ποια θέματα αναφέρεται, ο Πρόεδρος απάντησε «νομίζω ότι δεν χρειάζεται πιο συγκεκριμένα, (αυτά τα θέματα) τα διαλαμβάνει το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο ή ακόμα το Πρωτόκολλο της Άγκυρας».
Το μπαλάκι στην Ε.Ε.
Σε παρατήρηση αναφορικά με το χθεσινό δημοσίευμα των «Financial Times», στο οποίο επισημαίνεται η αμφιβολία τήρησης της συμφωνία μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτό δεν είναι πρόβλημα δικό μας, γιατί ουδέποτε ερωτηθήκαμε. Εκείνοι που έθεσαν το θέμα ας αναλάβουν να υποχρεώσουν την Τουρκία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, είτε με βάση το Πρωτόκολλο της Άγκυρας είτε με βάση το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο».
Καυχιέται ο Νταβούτογλου
Συγκεκριμένα, στο ρεπορτάζ των «Financial Times» με τον ενδεικτικό τίτλο «Ο Κύπριος ηγέτης απειλεί να βυθίσει τη συμφωνία της Μέρκελ για τους πρόσφυγες», η βρετανική εφημερίδα παραθέτει δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη: «Ποτέ δεν θα αποδεχθώ να με πιέσουν και ποτέ δεν θα δώσω τη συγκατάθεσή μου, διότι διαφορετικά δεν έχω άλλη επιλογή από το να μην επιστρέψω στην Κύπρο». Έπειτα το δημοσίευμα αναφέρει πως ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου φάνηκε να «καυχιέται» μετά την πρόσφατη σύνοδο για τις παραχωρήσεις που εξασφάλισε από την ΕΕ, λέγοντας σε συμπατριώτες του δημοσιογράφους πως «προκλήθηκε καυγάς εντός της ΕΕ» και ότι οι εταίροι «υποχρεώθηκαν πραγματικά να στραφούν κατά των Ελληνοκύπριων με τρόπο σοβαρό».
Θυσιάζουν τη λύση
Η εφημερίδα προχωρά ένα βήμα παραπέρα, υπογραμμίζοντας τις «λεπτές» συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προειδοποιεί ότι η αποδοχή των τουρκικών αιτημάτων για το προσφυγικό χωρίς παραχωρήσεις από την Άγκυρα θα είχε ως αποτέλεσμα οι Ελληνοκύπριοι να σταματήσουν να στηρίζουν τις συνομιλίες αυτές. «Δυστυχώς, θα μπορούσα να πω ότι θέτουν σε κίνδυνο την όλη διαδικασία», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας πως «Θυσιάζουν τη μοναδική ευκαιρία να βρεθεί λύση στο κυπριακό ζήτημα, βάζοντάς μας σε τόσο δύσκολη θέση. Είναι μια πολύ λεπτή στιγμή και σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή μας εξωθούν σε μία θέση να πούμε 'όχι' στην Τουρκία».