Απόδραση στην όμορφη Βάβλα
Κυριακή 13 Μάρ 2016
ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΜΕΝΑ ΧΩΡΙΑ, ΕΡΗΜΩΜΕΝΑ ΣΠΙΤΙΑ, ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΙ ΤΟΠΟΙ...
Οδοιπορικό και περιδιάβαση της «Σημερινής» στη Βάβλα, ένα μικρό χωριό στην ορεινή Λάρνακας, κτισμένο με άσπρη πέτρα και με έντονα παραδοσιακά χαρακτηριστικά
Η Βάβλα, χωριό της ορεινής Λάρνακας, βρίσκεται κτισμένη στα 450 μέτρα ύψος από τη θάλασσα και τα σπίτια της είναι τοποθετημένα στην απότομη πλαγιά του βουνού, κάτι που, κοιτάζοντας το χωριό από μακριά, δημιουργεί την εντύπωση ότι το ένα σπίτι είναι κτισμένο πάνω στο άλλο. Τα σπίτια που βρίσκονται στο κέντρο του χωριού είναι απόλυτα εναρμονισμένα με το περιβάλλον και το οικιστικό στοιχείο. Η πέτρα κυριαρχεί σε όλα τα κτίσματα του κέντρου του χωριού. Η Βάβλα, παρ' όλο που βρίσκεται σε ένα καλό κομβικό σημείο της Κύπρου, εντούτοις δεν κατόρθωσε να συγκρατήσει τον πληθυσμό της, ούτε και να ελκύσει νέους μόνιμους κατοίκους. Το χωριό είναι σήμερα επηρεασμένο από την αστυφιλία, καθώς αριθμεί γύρω στους 40 μόνιμους κατοίκους και άλλους 70 περίπου που έχουν σπίτια και διαμένουν κυρίως τα Σαββατοκύριακα.
Στο χωριό υπάρχει ένα μικρό ξωκκλήσι, πιθανόν το μοναδικό στον κόσμο, το οποίο ονομάζεται «η Παναγία της Αγάπης». Λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Μηνά και η εκκλησία του Αγίου Στυλιανού, τα οποία αξίζει να επισκεφθείτε, καθώς και να κάνετε και στάση για να δοκιμάσετε το υπέροχο κρασί με θέα στο Οινοποιείο Χριστούδια. Εκεί μπορείτε να δοκιμάσετε αξιόλογα κρασιά που φτιάχνονται στο οινοποιείο από Ξυνιστέρι, Μοσχάτο (Malaga), ροζέ (Μαραθεύτικο), Αρμονία 4 (από 4 διαφορετικές ποικιλίες), Cabernet Sauvignon και Μαραθεύτικο.
Έτσι πήρε το όνομά της...
Υπάρχουν δύο εκδοχές για το όνομα του χωριού. Στη μια εκδοχή λέγεται πως πήρε το όνομά του από τον φεουδάρχη Βαβυλά, τον τότε φεουδάρχη της ευρύτερης περιοχής της Βάβλας, του Κάτω Δρυ και των Λευκάρων. Στην άλλη εκδοχή λέγεται πως η Βάβλα έχει πάρει το όνομά της από ένα φυτό που φύτρωνε στις όχθες του ποταμού Νείλου στην Αίγυπτο, το οποίο έφεραν στο χωριό οι τότε κάτοικοι. Το μαλακό ξύλο αυτού του φυτού ήταν καλής ποιότητας και το χρησιμοποιούσαν στην κατασκευή πλοίων. Η ρετσίνα του φυτού χρησιμοποιείτο σαν κόλλα στη συγκόληση των ξύλων για τα πλοία. (Υπάρχει και δεύτερο χωριό στην Κύπρο με την ονομασία Βαβυλάς, και βρίσκεται στην περιοχή της Μόρφου).
Εκκλησίες του χωριού
Στη Βάβλα υπάρχουν τρεις εκκλησίες και ένα μοναστήρι. Η μεγάλη εκκλησία του χωριού όπου οι κάτοικοι εκκλησιάζονται είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο. Η δεύτερη μεγαλύτερη εκκλησία είναι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, η οποία βρίσκεται στην είσοδο του χωριού και έχει πρόσφατα ανακαινιστεί. Εκεί υπήρχε ένα παλαιό τέμπλο, ένα πραγματικό έργο τέχνης, που όμως έμεινε εκτεθειμένο στον χρόνο και σχεδόν καταστράφηκε από την άγνοια και την αμέλεια κάποιων υπευθύνων. Το τέμπλο αντικαταστάθηκε με καινούργιο, όσα όμως κομμάτια κατάφεραν να διορθωθούν τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία της εκκλησίας.
Η τρίτη εκκλησία είναι ένα ξωκκλήσι, το οποίο βρίσκεται 3 χιλιόμετρα βόρεια του χωριού στην όχθη του ποταμού του Αγίου Μηνά, που διασχίζει τη Βάβλα, σε ένα ειδυλλιακό τοπίο και λέγεται «Παναγία της Αγάπης». Είναι η μόνη εκκλησία που υπάρχει στην Κύπρο, αλλά ίσως και σε όλο τον κόσμο με αυτή την ονομασία. Το ξωκκλήσι λειτουργεί μια φορά τον χρόνο, την Παρασκευή της Γαλιλαίας, είναι όμως ανοικτό για τους προσκυνητές καθημερινά. Έξω από το ξωκκλήσι υπάρχει ένα μεγάλο δέντρο και πάνω στον κορμό του διάφορα ζευγάρια έχουν χαράξει την αιώνιά τους αγάπη με τα αρχικά και την ημερομηνία της σχέσης τους.
Η Παναγία της Αγάπης ξανακτίστηκε το 1934 από τον Σπύρο Χαραλάμπους, εις μνήμην της κόρης του Μαρίας που είχε πεθάνει σε νεαρή ηλικία. Εκεί υπήρχαν τα θεμέλια μιας παλιάς εκκλησίας. Παρ' όλο που το κτίσμα είναι σχετικά καινούργιο, η εικόνα της Παναγίας της Αγάπης φιλοτεχνήθηκε τον 16ο αιώνα. Κάποτε, η εικόνα είχε κλαπεί από αρχαιοκάπηλους και επιστράφηκε μετά από ένα μήνα, καθώς τους ανθρώπους που την είχαν κλέψει τους βρήκαν διάφορες συμφορές, όπως ξαφνικοί θάνατοι και ανίατες ασθένειες.
Διάφορες ιστορίες λένε πως η ίδια η Παναγία δεν ήθελε να μετακινηθεί, έτσι φρόντισε να επιστρέψει η εικόνα της στην εκκλησία, όπου ανήκει αποκλειστικά. Εκεί οι Βαβλίτες προσεύχονταν και ορκίζονταν αιώνια αγάπη. Πίσω από την Αγία Τράπεζα στην Παναγία της Αγάπης υπάρχει ένα μάρμαρο, κάτω από το οποίο βρίσκεται το ιερό χώμα της Παναγίας. Οι κάτοικοι της Βάβλας -και όχι μόνο- πιστεύουν πως αν ρίξεις λίγο από το ιερό χώμα μέσα στον καφέ του συντρόφου σου ή του το ρίξεις στην πλάτη, εξασφαλίζεις την αιώνια αγάπη μεταξύ σας.
Μουσείο Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959
Κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ αριθμός Βαβλιτών ήταν μέλη της Οργάνωσης. Επίσης από το χωριό είχαν περάσει πολλοί αγωνιστές. Ένας από τους πιο σημαντικούς, ο Μιχαλάκης Παρίδης, που ήταν Τομεάρχης της ΕΟΚΑ στην επαρχία Λάρνακας, κρυβόταν στο σπίτι του τότε δασκάλου του χωριού, του Χριστάκη Καραγιώργη. Ο Παρίδης σκοτώθηκε από τους Άγγλους τον Αύγουστο του 1958, σε μάχη που έγινε στον τόπο όπου κρυβόταν. Σήμερα, μετά από πρωτοβουλία των Αγωνιστών της ΕΟΚΑ, το χωριό διαθέτει ένα Μουσείο Αγώνος στο οποίο εκτίθενται όλα τα προσωπικά αντικείμενα του Τομεάρχη. Στο Μουσείο υπάρχουν επίσης αγροτικά εργαλεία του προηγούμενου αιώνα, που χρησιμοποιούνταν από τους αγρότες της Βάβλας.
Μελισσοκομείο «Βάβλα»
Σήμερα, μια από τις κυριότερες ασχολίες και βιοτεχνίες του χωριού είναι η μελισσοκομία. Το χωριό παράγει το μέλι «Βάβλα», το οποίο πωλείται όχι μόνο στους επισκέπτες του, αλλά και σε όλη την Κύπρο. Στη Βάβλα υπάρχει πολύ θυμάρι και αγριολούλουδο, που είναι τα κύρια συστατικά του μελιού αυτού. Επίσης, τελευταία αναπτύχθηκε από δύο νέες κατοίκους η βιοτεχνία παραγωγής μαρμελάδων. Η βιοτεχνία παράγει πάνω από 50 διαφορετικές γεύσεις εξαιρετικής ποιότητας.
Μονοπάτι της Φύσης
Για σκοπούς σωματικής άσκησης και απόλαυσης του φυσικού περιβάλλοντος έχει δημιουργηθεί ένα Μονοπάτι Μελέτης της Φύσης, μήκους 7 χιλιομέτρων, που ακολουθεί μια μαγευτική πορεία, πότε κοντά στον ποταμό του Αγίου Μηνά και πότε κατά μήκος βουνοκορφών. Το μονοπάτι ξεκινά από το κέντρο του χωριού, περνά από το ξωκκλήσι της Παναγίας της Αγάπης και καταλήγει πάλι στο κέντρο του χωριού. Για τη διαδρομή αυτή των 7 χιλιομέτρων χρειάζονται περίπου 3 ώρες. Μια δεύτερη όμως διαδρομή του μονοπατιού, μήκους 3-4 χιλιομέτρων, δίνει την ευκαιρία για απόλαυση της φύσης μέσα σε 1 1⁄2 ώρα.
Αγροτουρισμός στη Βάβλα
Αν θέλετε να διανυκτερεύσετε και να ζήσετε λίγο την παράδοση του τόπου μας, μπορείτε να μείνετε σε ένα από τα καταπληκτικά αγροτουριστικά καταλύματα του χωριού, τα οποία προσφέρουν όλες τις ανέσεις. Το βραβευμένο αγροτουριστικό κατάλυμα «Vavla Rustic Retreat» στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο κτήριο του 19ου αιώνα που βρίσκεται στο χωριό. Προσφέρει καταλύματα με δυνατότητα προετοιμασίας γευμάτων, κανονική ή μικρή κουζίνα και θέα στην πλακόστρωτη εσωτερική αυλή. Κατόπιν συνεννόησης με το προσωπικό, μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το περιβόλι της οικογένειας, το οποίο απέχει 1χλμ. από το κατάλυμα και να μαζέψετε εποχικά φρούτα ή να συμμετάσχετε σε αγροτικές δραστηριότητες, και στη διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου. Επίσης σερβίρεται πρωινό με επιπλέον χρέωση σε ένα κοντινό εστιατόριο, σε απόσταση μόλις 2 λεπτών με τα πόδια από το κατάλυμα.
Αν θέλετε να κάνετε μιαν αναδρομή στο παρελθόν και να πάρετε μια μυρωδιά από παράδοση μπορείτε να μείνετε στο «Our House», το οποίο αποτελείται από καταλύματα παραδοσιακά κατασκευασμένα με πέτρα και ξύλο, και προσφέρουν υδρομασάζ, κήπο, δωμάτια με επιπλωμένο αίθριο και δωρεάν Wi-Fi. Σερβίρεται επιπλέον ευρωπαϊκό πρωινό για τους ενοικιαστές. Όλα τα δωμάτια του «Our House» διαθέτουν καθιστικό, έπιπλα αντίκες και σιδερένια ή ξύλινα κρεβάτια. Διατίθεται επίσης κοινόχρηστο υδρομασάζ για να χρησιμοποιήσετε για χαλάρωση. Στις εγκαταστάσεις του καταλύματος υπάρχουν ακόμη αυλή με κήπο και βιβλιοθήκη.
Ταβέρνες στη Βάβλα
Στο χωριό λειτουργεί μόνο ένα παραδοσιακό καφενείο, όπου μπορείτε να πιείτε το καφεδάκι σας έξω στη βεράντα με θέα το χωριό, αλλά δεν υπάρχουν ταβέρνες στη Βάβλα για φαγητό. Μπορείτε όμως να φάτε σε ένα από τα εστιατόρια στα διπλανά χωριά Κάτω Δρυς ή Λεύκαρα αν επισκεφτείτε τη Βάβλα, είτε καθημερινή, είτε Σαββατοκύριακο.