Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 38 ΧΡΟΝΙΑ

Αντιπαράταξη στόλων στο Αιγαίο
«ΑΝΤΙΠΑΡΑΤΑΞΗ ΣΤΟΛΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - Αντιγυμνάσια και ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων - ΕΝΤΟΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΑΒΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ - Αναμένεται αμερικανική παρέμβαση», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 15 Μαρτίου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:
Σε κατάσταση ετοιμότητας ετέθησαν από 48ώρου οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αμέσως μετά την εξαγγελία των τουρκικών αεροναυτικών γυμνασίων στο Αιγαίο, που χαρακτηρίζονται σαν νέα ιταμή πρόκληση σε βάρος της Ελλάδας. Όπως έγινε γνωστό, είναι πολύ πιθανό κατά το ίδιο χρονικό διάστημα (21-27 Μαρτίου) να εκτελεσθούν «αντιγυμνάσια» εκτεταμένης μορφής στο Αιγαίο, με συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων. Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση αναμένει την απάντηση της Άγκυρας στα ελληνικά διαβήματα. Και όπως υπογραμμίζουν ενήμεροι κύκλοι στην Αθήνα, από το είδος της τουρκικής απαντήσεως θα εξαρτηθεί η ελληνική αντίδραση και τα περαιτέρω μέτρα, που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας.
Κρίση για το ψωμί
Μετά την επαρχιακή συνέλευση των αρτοποιών Λευκωσίας, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στα γραφεία της ΠΟΒΕΚ, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Αρτοποιών εξέδωσε χθες ανακοίνωση, με την οποία επιμένει στην αύξηση της τιμής του ψωμιού σε 80 μιλς (σ.σ. 8 σεντ). Στην ανακοίνωση ο Σύνδεσμος επαναλαμβάνει, επίσης, εισήγησή του για να συσταθή Επιτροπή με αντιπροσώπους του Συνδέσμου, της Κυβερνήσεως και της Επιτροπής Τιμών, η οποία να διεξάγη δοκιμές στα Εργοστάσια της Παγκυπρίου Εταιρείας Αρτοποιών και να ετοιμάση κοστολόγια για την παρασκευή του ψωμιού, βάσει των οποίων να καθοριστή και η νέα τιμή.
Η απογευματινή φοίτηση
Δεν θα εφαρμοσθή τελικά η εναλλασσόμενη φοίτηση στα σχολεία Λάρνακας - Αμμοχώστου, αλλά θα γίνουν προσπάθειες ώστε να καθιερωθή καθολική πρωινή φοίτηση από το επόμενο σχολικό έτος. Πρακτικές εισηγήσεις για την καθολική πρωινή φοίτηση μελετά και θα υποβάλη προς τις αρμόδιες Αρχές η Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Κοινοτικών Σχολείων Μέσης Εκπαιδεύσεως Λάρνακος - Αμμοχώστου. Τούτο αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, η οποία εκφράζει τη λύπη της γιατί το πρόβλημα δεν λύθηκε ακόμα, καλεί, όμως, τους ενδιαφερομένους μαθητές, γονείς, καθηγητές να συμβάλουν μ’ όλες τους τις δυνάμεις στην ομαλή λειτουργία των σχολείων.
Τούρκος στρατιώτης βοηθά Έλληνα
Το Σάββατο το πρωί, μεταξύ 10.15 -10.30, Ελληνοκύπριος αυτοκινητοδηγός έμεινε από λάστιχο, ενώ ταξίδευε στον δρόμο Αμμοχώστου - Λάρνακος κοντά στο ανήφορο, λίγο μετά τη συμβολή του δρόμου με εκείνον που οδηγεί στην Αυγόρου. Ο οδηγός αναγκάσθηκε να σταματήση στη δεξιά πλευρά και από τουρκικό φυλάκιο, σε απόσταση 10 μέτρων τον πλησίασε ο Τούρκος φρουρός για να τον βοηθήση. Οι κινήσεις τους παρακολουθούντο από φυλάκια της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και της Εθνικής Φρουράς. Όπως ανέφερε αργότερα ο οδηγός, ο Τούρκος τού είπε σε άπταιστα Ελληνικά ότι δεν είναι σωστό να κατηγορούνται οι Τούρκοι στρατιώτες συνάδελφοί του για τη μεγάλη ζωοκλοπή των προβάτων από την περιοχή της Αυγόρου την περασμένη Κυριακή.