Σημερινά

Η «Σημερινή» πριν από 39 χρόνια

Ο Καραμανλής προειδοποιεί την Τουρκία
«Σύμφωνα με αποκάλυψη της "Ουάσιγκτων Ποστ": - ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ του Καραμανλή προς την Άγκυρα - ΑΝ ΤΟ "ΣΙΣΜΙΚ" ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΝΑ ΚΙΝΗΘΗ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΠΡΑΚΤΗ - O Κλίφφορντ εισηγήθηκε την ετοιμασία χαρτών», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 16 Μαρτίου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής είχε προειδοποιήσει τον προσωπικό απεσταλμένο τού Αμερικανού Προέδρου κ. Κλαρκ Κλίφφορντ ότι αν το τουρκικό «Σισμίκ» επιχειρήση εκ νέου να κινηθή στο Αιγαίο, σε αμφισβητούμενες περιοχές, η Ελλάδα θα λάβη τα δέοντα μέτρα και δεν θα μείνει αυτήν τη φορά άπρακτη.
Την αποκάλυψη αυτή δημοσιεύει στην αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτων Πόστ» ο ανταποκριτής της Μπέρναρντ Νόσιτερ, ο οποίος προσθέτει ότι η δήλωση του κ. Καραμανλή θεωρήθηκε από τον Κλίφφορντ σαν σοβαρή προειδοποίηση.
Κυπριανού: «Δεν έκανα στροφή»
Ο κ. Σπύρος Κυπριανού (σ.σ. Πρόεδρος της Βουλής) απέστειλε χθες στις εφημερίδες μακροσκελή γραπτή «δήλωση», στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Στην ομιλία μου στην Πάφο το περασμένο Σάββατο, κατήγγειλα τις έντεχνες "διαρροές" περί των συζητουμένων στο Εθνικό Συμβούλιο. Αυτό προκάλεσε την οργή των όσων ευθύνονται γι' αυτές, τα δε έντυπά τους δεν περιορίστηκαν μόνο στο να διαμαρτυρηθούν για την καταγγελία, αλλά και να προχωρήσουν για να μιλήσουν για το πολιτικό μου ήθος. Εγείρουν για μένα θέμα ηθικής τάξεως τα ενοχληθέντα από την καταγγελία μου έντυπα και ζητούν να δώσω εξηγήσεις για την δήθεν στροφή μου. Τους διαβεβαιώ ότι καμμιάν απολύτως στροφή δεν έκαμα και όσα προεκλογικά διεκήρυττα, τα ίδια εξακολουθούν να ισχύουν και σήμερα και τα ίδια αποτελούν και σήμερα τις θέσεις μου».
Βήχας των αλόγων του Ιπποδρόμου
Η Επιτροπή της Λέσχης Ιπποδρομιών απεφάσισε σε έκτακτη προψεσινή συνεδρία της να κλείση τον Ιππόδρομο για τέσσερεις εβδομάδες και τούτο διότι: Ενέσκυψε μολυσματική ασθένεια που μεταδίδεται από άλογο σε άλογο, με αποτέλεσμα το 70% των αλόγων να έχη προσβληθή απ’ αυτήν. Τα συμπτώματα της ασθένειας είναι βήχας, έντονος πυρετός και κρυολόγημα. Σε τέσσερεις εβδομάδες η Επιτροπής της Λέσχης Ιπποδρομιών θα συνέλθη ξανά για να αποφασίση την επανέναρξη των ιπποδρομιών ή την παράταση της ακυρώσεως των ιπποδρομιακών συναντήσεων. Η ασθένεια κατά πάσαν πιθανότητα έχει εισαχθή από τις διετείς καθαρόαιμες αγγλικές φορβάδες, που επωλήθησαν πρόσφατα με δημόσιο πλειστηριασμό.
Έργα στη Σκάλα
Ενδιαφέρουσες αποφάσεις πήρε η Δημοτική Επιτροπή Λάρνακας. Θα κτισθούν αμέσως νέα αποχωρητήρια στην τέως τουρκική Δημοτική Αγορά. Θα ζητηθή από τον Έπαρχο να επιτρέψη τη χρησιμοποίηση μέρους του χώρου της παραλίας κοντά στην παλιά αποβάθρα για προσωρινή στάθμευση αυτοκινήτων. Θα κατασκευαστή ειδικό σκυβαλοδωμάτιο για τις ανάγκες της χονδρικής αγοράς.