Ενέργεια

Προτεραιότητα η εξόρυξη

Τον περιφερειακό αγωγό προς Αίγυπτο θεωρεί ως την πιο εμπορικά βιώσιμη επιλογή ο Πρόεδρος
Νέα ώθηση στην ενεργειακή στρατηγική της Κύπρου, με στόχο τη δημιουργία ενός διαδρόμου φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη μέσω υποδομών

Την ανάγκη δημιουργίας των απαραίτητων ενεργειακών υποδομών, με στόχο την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, επεσήμαινε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ομιλία του, στο 7° Μεσογειακό Φόρουμ για το Πετρέλαιο και το Φυσικό Αέριο, που διοργανώθηκε στη Λευκωσία. Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως η Κυβέρνηση εργάζεται προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός διαδρόμου φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, μαζί με δυνητικές χώρες διέλευσης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, την οποία επισκέφτηκε πρόσφατα. Τόνισε, επίσης, ότι, σύμφωνα με τις προοπτικές της αγοράς, η ζήτηση ενέργειας στην Ευρώπη αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2030, ενώ η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να τριπλασιαστεί. «Η ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσε, εν μέρει, να καλυφθεί από το φυσικό αέριο της Α. Μεσογείου», ανέφερε.
Ευρωπαϊκά έργα
Συγκεκριμένα, για το θέμα την ενσωμάτωσης της Κύπρου στα ενεργειακά δίκτυα της Ευρώπης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία
προωθεί τρία έργα που επιλέχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως έργα κοινού ενδιαφέροντος. Το πρώτο είναι το «Euro-Asia Interconnector», μία διασύνδεση μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, που υποστηρίζεται και από τις τρεις κυβερνήσεις, ενώ το δεύτερο είναι ο αγωγός φυσικού αερίου «EastMed», ο οποίος θα συνδέει Κύπρο και Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Το τρίτο έργο στοχεύει στην αφαίρεση εσωτερικών περιορισμών στην Κύπρο για τον τερματισμό της απομόνωσης, ώστε να καταστεί δυνατή η μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο.
Διάδρομος Ανατολικής Μεσογείου
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως οι στόχοι της Κύπρου είναι εναρμονισμένοι με την πρόσφατη στρατηγική της ΕΕ για την Ενεργειακή Ένωση, η οποία θέτει τη Μεσόγειο ως στρατηγική προτεραιότητα, για τη μείωση της εξάρτησής της από συγκεκριμένα καύσιμα, προμηθευτές ενέργειας και διαδρομές. «Από αυτή την άποψη, είναι ισχυρή πεποίθησή μας ότι ο διάδρομος της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ», είπε, προσθέτοντας: «Στόχος μας παραμένει να υποστηρίξουμε την ΕΕ στις προσπάθειες διαφοροποίησής της, με την Κύπρο -ως κράτος μέλος της ΕΕ με ένα σταθερό νομικό και πολιτικό περιβάλλον- να αποτελεί έναν αξιόπιστο συνεργάτη για τις δύο γειτονικές χώρες και τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου».
Περιφερειακά διλήμματα
Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, η ρευστότητα της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή δημιουργεί αβεβαιότητες στις προσπάθειες για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου. «Αυτό που απαιτείται επειγόντως στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη και αυτό μεταφράζεται ουσιαστικά στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, καθώς και της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των γειτονικών χωρών, απ' όλα τα μέρη», είπε.
Προτεραιότητα η ενέργεια
Όσον αφορά την ανακάλυψη φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρόσθεσε πως αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της Κυβέρνησης η εκμετάλλευση των αποθεμάτων αυτών, όχι μόνο επειδή προβλέπονται σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι οι ενεργειακές εξελίξεις είναι άμεσα συνδεδεμένες με οικονομικά και γεωπολιτικά ζητήματα, που είναι εξίσου σημαντικά για την Κυβέρνηση της Κύπρου. «Ο κύριος στόχος μας είναι η βέλτιστη και αειφόρος ανάπτυξη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων του νησιού, που θα ωφελήσει όλους τους Κυπρίους και τις μελλοντικές γενιές», είπε.
Τα ενεργειακά βήματα
Ο Πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους δύο προηγούμενους γύρους αδειοδότησης το 2007 και το 2012, στην ανακάλυψη του κοιτάσματος «Αφροδίτη», στην επέκταση του συμβολαίου από την κοινοπραξία ENI/Kogas για άλλα δύο χρόνια για τα τεμάχια 2, 3 και 9, και στην ανανέωση του συμβολαίου της Total, στο τεμάχιο 11, με διερευνητική γεώτρηση να προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους.
«Οι εξελίξεις αυτές είναι εξαιρετικά σημαντικές. Επιβεβαιώνουν και προωθούν τις ενεργειακές προοπτικές της Κύπρου, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου κατά την οποία η διεθνής βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου βιώνει δύσκολες συνθήκες», είπε ο Πρόεδρος.
«Προνομιακή» η Αφροδίτη
Συγκεκριμένα, για τις προσπάθειες εμπορικής ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη στο Οικόπεδο 12, είπε πως στο παρόν στάδιο γίνεται συζήτηση αναφορικά με το σχέδιο ανάπτυξής του, με σκοπό να συμφωνήσουν με τον ανάδοχο το συντομότερον. Την ίδια στιγμή, είπε, «έχουμε εμπλακεί σε εμπορικές συζητήσεις με πιθανούς αγοραστές».
«Το κοίτασμα Αφροδίτη βρίσκεται σε προνομιακή υπεράκτια θέση, επιτρέποντας πολλαπλά σενάρια για ανάπτυξη των εξαγωγών, με την επιλογή του περιφερειακού αγωγού σε Αίγυπτο και Κύπρο να φαίνεται να είναι εμπορικά η πιο βιώσιμη επιλογή», τόνισε, προσθέτοντας ότι η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Noble και BG, η οποία έλαβε και την έγκριση της Κυβέρνησης, αποτελεί άλλη μια θετική εξέλιξη για την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος.
Νέος γύρος αδειοδότητης
Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως η προοπτική για ανακάλυψη περισσότερων κοιτασμάτων και περαιτέρω επενδύσεις ενισχύθηκε έπειτα και από την πρόσφατη ανακάλυψη του κοιτάσματος «Ζορ», εντός της Αιγυπτιακής ΑΟΖ. Ως αποτέλεσμα, πρόσθεσε, «γίναμε μάρτυρες πρόσφατα έντονου ενδιαφέροντος για τα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ», εκ μέρους της ενεργειακής βιομηχανίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε, το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση τον Φεβρουάριο για έναρξη του τρίτου γύρου αδειοδότησης για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε, επίσης, στη διμερή και τριμερή συνεργασία που έχει η Κύπρος με την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τον Λίβανο, για προώθηση των ενεργειακών σχέσεων στην περιοχή.