Ενέργεια

Κτύπησε το τρίτο καμπανάκι

Προκηρύχθηκε και επίσημα ο Γ' γύρος αδειοδοτήσεων για οικόπεδα 6, 8 και 10 της Κυπριακής ΑΟΖ
Η μορφή των γεωλογικών δομών αλλά και το ενδιαφέρον των εταιρειών ανάμεσα στα βασικά κριτήρια της Κυβέρνησης, γι' άνοιγμα των συγκεκριμένων οικοπέδων. Ζωηρό το ενδιαφέρον ρωσικών εταιρειών

Επίσημη ανακοίνωση, αναφορικά με την έναρξη του γ’ γύρου αδειοδότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέδωσε χθες η Κυβέρνηση, μέσω δημοσίευσης στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Στη σχετική ανακοίνωση απευθύνεται πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για άδειες εξερεύνησης υδρογονανθράκων στα τεμάχια 6, 8 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ η περίοδος υποβολής αιτήσεων λήγει σε τέσσερεις μήνες. Σε κοινές δηλώσεις με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι τα τεμάχια που έχουν επιλεγεί προς αδειοδότηση, αφενός, αποτελούν περιοχές οι οποίες είναι ως επί το πλείστον ανεξερεύνητες και, αφετέρου, έχουν ερμηνευτεί να περιέχουν ανθρακικές δομές, όπως στην περίπτωση του κοιτάσματος Zohr.


Κληθείς να σχολιάσει τι σημαίνει στο πολιτικό επίπεδο αυτή η εξέλιξη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι πρόκειται για μια σημαντικότατη εξέλιξη, μια ψήφο εμπιστοσύνης εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στον κυπριακό λαό, δηλαδή στον λαό της Κυπριακής Δημοκρατίας, και μετά τη λύση του Κυπριακού, το σύνολο του λαού θα μπορούν να επωφεληθούν από την αξιοποίηση αυτού του φυσικού πλούτου», τόνισε.
Γεωγραφία και ενδιαφέρον εταιρειών
Ερωτηθείς για τα κριτήρια επιλογής των συγκεκριμένων τεμαχίων, ο Υπουργός Ενέργειας δήλωσε, με τη σειρά του, πως αρχικό λόγο έπαιξαν οι γεωλογικές ανθρακικές δομές των συγκεκριμένων οικοπέδων, οι οποίες προσομοιάζουν με εκείνες του Zohr και οι οποίες, όπως φαίνεται, πηγάζουν από τον Ερατοσθένη, ενώ σε δεύτερο επίπεδο έπαιξε ρόλο και το ενδιαφέρον των εταιρειών που ήταν διάσπαρτο για διάφορα τεμάχια.


Κληθείς να σχολιάσει αν υπήρξε ενδιαφέρον και για άλλα τεμάχια, ο Υπουργός απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι «λόγω του γεγονότος ότι αποδεικνύεται πως οι ανθρακικές δομές είχαν γενεσιουργό πηγή τους τον Ερατοσθένη, υπήρχε ενδιαφέρον και για άλλα τεμάχια και, ως Κυπριακή Δημοκρατία, επιλέξαμε τη συνετή πολιτική να αδειοδοτήσουμε τρία αυτήν τη φορά. Αν έχουμε συμφέρουσες προτάσεις και ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και αδειοδοτηθούν τρία επιπλέον τεμάχια, θα έχουμε ουσιαστικά σύνολο επτά αδειοδοτημένα. Ας μην ξεχνάμε ότι το τεμάχιο 10 έχει επιστραφεί και η άδεια έρευνας για το τεμάχιο 12 λήγει στα τέλη Μαΐου».
Κριτήρια επιλογής
Πρόσθεσε ότι περίπου έξι μήνες μετά τη λήξη του διαγωνισμού, το Υπουργικό Συμβούλιο θα πάρει σχετικές αποφάσεις σε σχέση με την αδειοδότηση, ενώ σημείωσε πως τα κριτήρια επιλογής των εταιρειών παραμένουν τα ίδια με τους προηγούμενους διαγωνισμούς και είναι «η τεχνική ικανότητα, η οικονομική ευρωστία, η οικονομική προσφορά, καθώς και η συνέπεια στις υποχρεώσεις της και οι τρόποι ολοκλήρωσης της πρότασης». Κληθείς να δώσει διευκρινίσεις για το θέμα του τεμαχίου 12, ο Υπουργός είπε ότι «κλείνει η ερευνητική περίοδος. Όταν ολοκληρωθούν τα επτά χρόνια που προνοεί η νομοθεσία ότι διαρκεί ένα ερευνητικό πρόγραμμα, θα επιστραφεί η άδεια του τεμαχίου 12 στην Κυπριακή Δημοκρατία, πλην της ανακάλυψης».
Ρωσικό ενδιαφέρον
Ο Υπουργός εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία του για την προσέλευση εταιρειών κολοσσών, παρά τις συνθήκες που επικρατούν στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο ίδιος μάλιστα έκανε λόγο και για ενδιαφέρον εμπλοκής ρωσικών εταιρειών. «Υπήρξε ενδιαφέρον, είχα κάποιες επαφές χθες με τον Α’ Υφυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Πετρελαϊκών Εταιρειών και θα ενημερωθούν οι εταιρείες τους. Είχαμε κάποιες επαφές στο ενδιάμεσο. Βεβαίως αυτό θα διαφανεί όταν φτάσει η καταληκτική ημερομηνία, οπότε θα καταθέσουν οι εταιρείες τις προτάσεις τους».
Κίνητρο για Τουρκία
Μεταξύ άλλων επεσήμανε πως οι ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή ενισχύουν και το κίνητρο για την Τουρκία, έτσι ώστε να εργαστεί πολύ συγκεκριμένα για να επιτευχθεί ο στόχος της επίλυσης του Κυπριακού». Ερωτηθείς, αν αναμένονται αντιδράσεις υπό το φως και των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εκείνο που μπορώ να αναφέρω είναι ότι δεν αναστέλλεται η ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας λόγω των συνομιλιών».
Γεώτρηση το 2016
Όσον αφορά τις εργασίες στο λιμάνι Λεμεσού, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «η πρωτοβουλία είναι του Υπουργείου Μεταφορών. Η κατεύθυνση ήταν να εξευρεθούν κατάλληλοι χώροι στο λιμάνι Λεμεσού, ειδικά για τη γαλλική εταιρεία, η οποία επείγεται να προχωρήσει σε γεώτρηση εντός του 2016».
Χαιρετίζουν ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ
Με την ευκαιρία και της επίσημης προκήρυξης, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ στη Λάρνακα και Προέδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Ζαχαρίας Ζαχαρίου σημείωσε, μέσω ανακοίνωσης, πως η εφαρμογή μιας ευέλικτης στρατηγικής στα ενεργειακά μας θέματα αποδεικνύεται και στην πράξη μακριά από μεγαλοστομίες και τυμπανοκρουσίες. «Οποιεσδήποτε απειλές από τρίτους δεν μπορούν να επηρεάσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας πως η εξωτερική πολιτική της Κύπρου, η δημιουργία πολύ καλών σχέσεων με τις γειτονικές χώρες μάς δίνουν τη δυνατότητα να αναβαθμιστεί η πατρίδα μας ως μια ενεργειακή γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου, με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία του τόπου και τους πολίτες». Την απόφαση χαιρέτισε με σχετική του ανακοίνωση και το ΔΗΚΟ.