Ειδήσεις

Πάμε τώρα στην Ορά

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΜΕΝΑ ΧΩΡΙΑ, ΕΡΗΜΩΜΕΝΑ ΣΠΙΤΙΑ, ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΙ ΤΟΠΟΙ...
Οδοιπορικό και περιδιάβαση της εφημερίδας «Σημερινή». Το χωριό με τα παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια των παλιών γειτονιών και τα ανηφορικά δρομάκια, που σε ταξιδεύουν πίσω σε κάποιες άλλες νοσταλγικές εποχές

Το χωριό της Ορεινής Λάρνακας, την Ορά, θα τη βρούμε λίγα χιλιόμετρα μετά τη Λάγια και τη Βάβλα. Όπως όλα τα χωριά των ορεινών περιοχών, έτσι και η Ορά «κτυπήθηκε» πολύ από την αστυφιλία, καθώς έχουν απομείνει περίπου 150 μόνιμοι κάτοικοι. Τα Σαββατοκύριακα και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με την επάνοδο των αποδήμων, πολλαπλασιάζονται οι κάτοικοι του χωριού. Το χωριό είναι κτισμένο ανάμεσα σε δεκάδες πανύψηλες βουνοκορφές, με αποτέλεσμα απ' όπου και αν προσέρχεσαι σε αυτό να έχεις τη δυνατότητα να το βλέπεις πανοραμικά και να θαυμάζεις την ομορφιά του. Πραγματικά είναι ένα πολύ όμορφο χωριό, όπου όλα τα σπίτια είναι κτισμένα με βάση την ίδια αρχιτεκτονική. Ψηλά περιτοιχίσματα, με εξώπορτα που καταλήγει σε εσωτερική αυλή. Τα σπίτια όλα με ανώγεια, που έχουν πρόσβαση από εξωτερική σκάλα που καταλήγει σε μπαλκόνι.
Έτσι πήρε το όνομά του
Υπάρχουν δυο εκδοχές αναφορικά με την ονομασία του χωριού Ορά:
· Η πρώτη εκδοχή είναι ότι πήρε το όνομα από το αρχαίο ρήμα ορώ, που σημαίνει βλέπω, δηλαδή τη θέα
· Η δεύτερη εκδοχή είναι ότι υπήρχε το παλιό χωριό Άγιος Γιάννης, του οποίου το σχήμα του ήταν όπως μια ουρά. Στο χωριό ενέσκηψε η ασθένεια της πανούκλας, από την οποία πέθαναν όσοι κατοικούσαν εκεί. Μετά κτίστηκε το χωριό Ορά, το οποίο λένε πληροφορίες ότι ονομάστηκε από το σχήμα της ουράς που είχε το παλιό χωριό.
Εκκλησίες του χωριού
Στην Ορά υπάρχουν δύο εκκλησίες. Η μεγάλη βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και είναι αφιερωμένη στην Αγία Μαρίνα και αυτό γιατί, τα πολύ παλιά χρόνια, στην περιοχή όπου βρίσκεται κτισμένο το χωριό, κατέφθασαν «κυνηγημένοι» από μια μολυσματική ασθένεια κάτοικοι άλλου χωριού. Έκτισαν τα σπίτια τους και την εκκλησία τους. Την αφιέρωσαν στην Αγία Μαρίνα, που θεωρείται προστάτις από τις λοιμώδεις ασθένειες. Η πιο μικρή εκκλησία είναι αφιερωμένη στον Απόστολο Ανδρέα και βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, μερικά μέτρα πριν από το κοιμητήριο. Αν επισκεφτείτε το εκκλησάκι αυτό μπορείτε να απολαύσετε και την υπέροχη θέα του πράσινου σε συνδυασμό με το χωριό.
Μνημεία Ηρώων
Σε μικρή απόσταση από την εκκλησία του Αποστόλου Ανδρέα βρίσκονται δύο ανδριάντες. Ο πρώτος που θα συναντήσετε, εισερχόμενοι στο χωριό Ορά, είναι για κάποιον καταδρομέα που σκοτώθηκε υπερασπιζόμενος την Κύπρο το 1974. Δυστυχώς η κοινότητα του χωριού δεν βρήκε κάποιο συγγενή ή γνωστό του ήρωα για να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την ταυτότητά του. Παρ' όλ' αυτά τιμάται στο χωριό μέχρι σήμερα, με ένα μνημείο που έφτιαξε το χωριό εις μνήμην του. Σε απόσταση πενήντα μέτρων από αυτό το μνημείο θα συναντήσετε τον ανδριάντα του Ήρωα της ΕΟΚΑ Πετράκη Κυπριανού. Του Ήρωα που καταγόταν από τη Σωτήρα Αμμοχώστου.


Ο νεαρός μαθητής εντάχθηκε στις ομάδες κρούσης της Λάρνακας. Τον Απρίλιο του 1956 εκτέλεσε στη Λάρνακα δύο συνεργάτες των Άγγλων. Στις 31 του Μάη 1956 πήρε μέρος σε επίθεση κατά Άγγλων αξιωματικών πολεμικού πλοίου, που είχε καταπλεύσει στη Λάρνακα. Την Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου του 1956, υπηρετώντας σε διατεταγμένη αποστολή, συμμετείχε σε επίθεση εναντίον Άγγλου λοχία, απέναντι από το νοσοκομείο της πόλης. Ωστόσο, αναγνωρίστηκε από Τούρκο επικουρικό και για να διαφύγει της σίγουρης σύλληψης κατέφυγε στην ορεινή Λάρνακας, όπου ενώθηκε με την αντάρτικη ομάδα της περιοχής, ως καταζητούμενος πλέον.
Ως αντάρτης έλαβε μέρος σε επιχειρήσεις εναντίον των Άγγλων. Το Μάρτιο του 1957 το κρησφύγετο των ανταρτών, μεταξύ Λάγιας και Ακαπνούς, προδίδεται, οι αντάρτες όμως διέφυγαν της σύλληψης και αφού περιπλανήθηκαν μερικές μέρες κυνηγημένοι από τους Άγγλους, κατέληξαν στην Αναφωτίδα. Ο Πετράκης ορίσθηκε ως υπεύθυνος για την περιοχή που περιλαμβάνεται μεταξύ των χωριών Χοιροκοιτίας, Βάβλας, Οράς, Βαβατσινιάς και προωθήθηκε προς τα εκεί. Θα κατασκεύαζε το δικό του κρησφύγετο και θα δρούσε με τις τοπικές ομάδες των χωριών της περιοχής του. Στην πορεία του στάθμευσε για δυο μέρες στο χωριό Βάβλα και μετά κατευθύνθηκε στην Ορά, όπου είχε οδηγίες από τον τομεάρχη του για κατασκευή κρησφύγετου στην περιοχή.
Στις 21 Μαρτίου, δεύτερη μέρα μετά την άφιξή του εκεί, στις τρεις το απόγευμα, περικυκλώθηκε από τρεις χιλιάδες Άγγλους στρατιώτες, που επέβαλαν κατ’ οίκον περιορισμό στο χωριό, αναζητώντας τον. Ο Πετράκης Κυπριανού συνειδητά επέλεξε να πολεμήσει, γνωρίζοντας ότι τούτο σήμαινε βέβαιο θάνατο. Ταμπουρωμένος σ' ένα ακατοίκητο σπίτι στο οποίο είχε καταφύγει, πολέμησε για δυόμισι ώρες με ένα κυνηγετικό όπλο και είκοσι επτά φυσίγγια που διέθετε. Όταν χρησιμοποίησε και το τελευταίο φυσίγγιο επιχείρησε έξοδο, παρά την παράδοσή του. Σπάζοντας με το σώμα του τον κλοιό των στρατιωτών, το κορμί του έγινε διάτρητο από τις σφαίρες των Άγγλων κατακτητών.
Παραδοσιακό σιδηρουργείο
Στο κέντρο του χωριού δίπλα από το Κοινοτικό Συμβούλιο υπάρχει ένα παλιό, παραδοσιακό σιδηρουργείο το οποίο και επισκεφθήκαμε, με τον κοινοτάρχη να μας εξηγεί τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν στην εργασία τους οι σιδηρουργοί. Σε ένα πετρόκτιστο ισόγειο σιδηρουργείο, σε μια γειτονιά της γραφικής Οράς, η τέχνη «αλλάζει χέρια», αλλά παραμένει πάντα η ίδια. Εκεί, ο χρόνος έχει σταματήσει τουλάχιστον πέντε γενιές πίσω. Το ατσάλι παίρνει μορφή στο χέρι και το αποτέλεσμα, όπως μας εξηγεί ο κοινοτάρχης, είναι «πιο αξιόπιστο. Ό,τι γίνεται εδώ μέσα, γίνεται με τα χέρια - δουλειά με τα χέρια», μας λέει με καμάρι ο κοινοτάρχης. Τα εργαλεία είναι αμέτρητα και βρίσκονται τοποθετημένα πάνω σε έναν μεγάλο πάγκο, που είναι μαυρισμένος από τα χρόνια και τη χρήση.
Πολιτιστικό Κέντρο Νεότητας «Πετράκης»
Στο χωριό υπάρχει επίσης και το Πολιτιστικό Κέντρο Νεότητας «Πετράκης», το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, κοντά στην μικρή εκκλησία. Το Πολιτιστικό Κέντρο λειτουργούσε στο παρελθόν ως καφετερία και εστιατόριο, όπου σύχναζαν οι νέοι κάτοικοι του χωριού. Όμως τα τελευταία χρόνια έχει «πεθάνει» και αυτό, καθώς οι περισσότεροι νέοι έχουν φύγει από το χωριό με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κίνηση στο κέντρο και να κλείσει. Στους χώρους του κέντρου σήμερα στεγάζεται ο Κυνηγετικός Σύλλογος της Οράς. Επιπλέον, η αυλή του Κέντρου είναι στεγασμένη, έχει υπέροχη θέα και γι' αυτόν τον λόγο στον εξωτερικό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου οργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις για τους κατοίκους του χωριού, προπάντων το Πάσχα και το καλοκαίρι.
Ταβέρνα του χωριού
Στην Ορά υπάρχει ένα καφεστιατόριο που ονομάζεται «Οραδιάνα», το οποίο λειτουργεί καθημερινά μεσημέρι και βράδυ. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε τον απογευματινό σας καφέ μαζί με γλυκό ή αν θέλετε και φαγητό. Το εστιατόριο προσφέρει νόστιμους, σπιτικούς μεζέδες και, αν είσαστε τυχεροί και πάτε για φαγητό το Σαββατοκύριακο, μπορεί να έχετε την επιλογή να φάτε και το οφτό κλέφτικο. Στο «Οραδιάνα» υπάρχει επίσης και πισίνα για κολύμπι και ηλιοθεραπεία, με θέα το βουνό, για τους καλοκαιρινούς μήνες. Μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας κάτω από τον ήλιο στην πισίνα και το δείπνο σας κάτω από τα αστέρια τις νύκτες του καλοκαιριού. Το πλεονέκτημα του καφεστιατορίου είναι το γεγονός ότι μπορείτε να συνδυάσετε την πανέμορφη θέα του χωριού και το δροσερό κλίμα με το κολύμπι, τον καφέ και το φαγητό.