Αναλύσεις

Απάντηση Νίκου Νουρή στον Γιώργο Κωνσταντίνου

Αγαπητέ κύριε Κωνσταντίνου,
Στην ανοικτή προς εμένα επιστολή σας της 24ης Μαρτίου στην εφημερίδα «Σημερινή», θέσατε ερωτήματα αναφορικά με την υπό συζήτηση πρόταση για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επειδή επί της αρχής αμφισβητείτε τη μεταρρυθμιστική αναγκαιότητα, θέλω πρώτιστα να σας παραπέμψω στις δηλώσεις όλων ανεξαίρετα των κομμάτων, της Ένωσης Δήμων αλλά και της Ένωσης Κοινοτήτων, που υποδεικνύουν αυτήν την αναγκαιότητα, μια και όλοι συμφωνούμε ότι αυτό το αυτοδιοικητικό μοντέλο έκλεισε τον κύκλο του, εξάντλησε τις δυνατότητές του και κυρίως αδυνατεί να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στον πολίτη.


Πέραν τούτου, όπως πιθανόν θα γνωρίζετε ως πολιτικός αναλυτής, όλες οι μελέτες που έγιναν, συμπεριλαμβανομένης αυτής των Ιταλών, την οποία αντιλαμβάνομαι ότι μελετήσατε, υποδεικνύουν την αναγκαιότητα για αριθμητική μείωση του αριθμού των Δήμων, αφού αισίως η μικρή Κύπρος έφτασε να έχει 39 Δήμους (9 είναι κατεχόμενοι) την ώρα που το Λονδίνο των 10 εκατομμυρίων διαθέτει μόνο ένα Δήμο. Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι αυτό που σας ενόχλησε περισσότερο είναι η εισήγηση του Δημοκρατικού Συναγερμού για μετάθεση των δημοτικών και κοινοτικών εκλογών για το 2019.


Είναι η τεκμηριωμένη θέση μας ότι, σε περίπτωση ψήφισης της μεταρρύθμισης, χρειάζεται να δοθεί χρόνος εφαρμογής της, ο οποίος μεταξύ άλλων απαιτείται και για τη συγχώνευση κάποιων Δήμων. Φαντάζομαι κατανοείτε ότι μια τέτοια μεταρρυθμιστική πρόνοια δεν μπορεί να υλοποιηθεί με το πάτημα ενός κουμπιού. Είναι επίσης σημαντικό ότι η όποια μεταρρύθμιση πρέπει να εφαρμοστεί από τους εκλελεγμένους με τους οποίους αυτό θα συμφωνηθεί.


Ενδεχόμενη δε μετάθεση των εκλογών για το 2019 θα επιφέρει επίσης σοβαρές εξοικονομήσεις στο κράτος, θα άρει την ταλαιπωρία των πολιτών, που σχεδόν κατ’ έτος προσέρχονται σε εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ θα δώσει και κίνητρα προσέλευσης στις Ευρωεκλογές, περιορίζοντας την αποχή. Αντί δε άλλης απάντησης, στο ερώτημά σας γιατί δεν μεταφέρουμε τις δημοτικές εκλογές μαζί με τις βουλευτικές, επικαλούμαι εκ νέου την ιδιότητά σας ως πολιτικού αναλυτή, υπενθυμίζοντας ότι οι δύο αυτές εκλογές έχουν διαφορετικό εκλογικό κατάλογο, σε αντίθεση με τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές, που έχουν πανομοιότυπο εκλογικό κατάλογο. Ελπίζω να απάντησα τα ερωτήματα και τις ανησυχίες σας.
Με εκτίμηση
Νίκος Νουρής