Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 39 ΧΡΟΝΙΑ

Επιστολή Κλίφφορντ προς Μακάριο
«ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΛΙΦΦΟΡΝΤ - προς τον Πρόεδρο Μακάριο - Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΘΕΩΡΕΙ ΤΟ ΕΔΑΦΙΚΟ ΣΑΝ ΤΗΝ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΤΥΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ - Έτοιμο αύριο το σκηνικό στη Βιέννη», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής, ημερομηνίας 29 Μαρτίου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:
Ο προσωπικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου στην Αθήνα, Άγκυρα και Λευκωσία, κ. Κλαρκ Κλίφφορντ απέστειλε προς τον Πρόεδρο Μακάριο επιστολή, στην οποία επαναλαμβάνεται η προθυμία τού εκπροσώπου του κ. Κάρτερ να βοηθήση με κάθε τρόπο στην εξεύρεση μιας λύσεως του κυπριακού προβλήματος.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, η επιστολή του κ. Κλίφφορντ ελήφθη στο Προεδρικό Γραφείο πριν από μερικές ημέρες. Στην επιστολή του, ο κ. Κλίφφορντ επαναλαμβάνει την εκτίμησή του προς τον Πρόεδρο Μακάριο και εκφράζει, κατά τις πληροφορίες μας, ωρισμένες απόψεις.
Αναφέρει συγκεκριμένα ότι, από τις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο Μακάριο αντελήφθη ότι ο Μακαριώτατος αποδίδει πρωταρχική σημασία στο εδαφικό, το οποίο θεωρεί ως την πιο σημαντική και δύσκολη πτυχή του προβλήματος.
Οι δυνατότητες της Εθνικής Φρουράς
Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς στρατηγός Κομνηνός παρέθεσε χθες γεύμα στη Λέσχη Αξιωματικών σε διευθυντές και αρχισυντάκτες εφημερίδων, στο οποίο παρέστησαν ο Υπουργός Εσωτερικών και Αμύνης κ. Βενιαμίν, κ.ά. Κατά τη διάρκεια του γεύματος προέκυψαν από προσφώνηση του Στρατηγού, δηλώσεις του Υπουργείου και ιδιαίτερες συνομιλίες τα εξής:
- Η Εθνοφρουρά καλύπτει συνεχώς τις ανάγκες της και καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να φθάση στο ανώτατο αμυντικό επίπεδο, που θεωρείται αναγκαίο υπό τις σημερινές συνθήκες.
- Για την καλύτερη δυνατή απόδοση του στρατεύματος επιβάλλεται στενή συνεργασία στρατού και κοινού.
- Το θέμα των φυγοστράτων αντιμετωπίζεται καθώς επίσης και τα επεισόδια που αφορούν αρνητική συμπεριφορά ελαχίστων προσώπων με διάφορα ατομικά προβλήματα.
Η «Σημερινή» στη Βιέννη
Η «Σημερινή» αποστέλλει στη Βιέννη τον συντάκτη της κ. Φίλιππο Στυλιανού, ο οποίος με καθημερινές τηλεφωνικές ανταποκρίσεις του θα ενημερώνη τους αναγνώστες της εφημερίδας για την πορεία των συνομιλιών που αρχίζουν μεθαύριο στην αυστριακή πρωτεύουσα. Η «Σ» ήταν η μόνη από τις ελληνοκυπριακές εφημερίδες που είχε καλύψει και τον προηγούμενο κύκλο των συνομιλιών στη Βιέννη με ειδικό απεσταλμένο.
Η διζωνική και οι χάρτες
Υψίστης προτεραιότητος θέμα στη συνεδρία του Συμβουλίου της Δημοκρατίας που θα πραγματοποιηθή την ερχόμενη Τετάρτη (αύριο) αναμένεται ότι θα είναι, μεταξύ άλλων, και το Κυπριακό. Και τούτο διότι: Η συνεδρία χρονικώς πραγματοποιείται μια ημέρα πριν από τις ενδοκυπριακές συνομιλίες στη Βιέννη. Και ύστερα από τις επαφές του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο κ. Γκουεγιάρ, καθώς και του Κυπρίου συνομιλητού κ. Παπαδόπουλου με επισήμους στην Αθήνα.