Ενέργεια

Ενεργειακά πισωγυρίσματα στο Ισραήλ

Απογοήτευση από Noble, τρέχει να προλάβει την ανάπτυξη του Λεβιάθαν η Delek
Απαράδεκτο έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο τον όρο για δεκαετή συμφωνία με τις εταιρείες και κάλεσε την κυβέρνηση για τροποποιήσεις εντός έτους. Έντονη ανησυχία Νετανιάχου

Αβέβαιος κρίνεται πλέον ο ενεργειακός σχεδιασμός του Ισραήλ, ύστερα και από την προχθεσινή απόρριψη της συμφωνίας γι' ανάπτυξη των θαλασσίων οικοπέδων της χώρας από το Ανώτατο Δικαστήριο. Η σχετική απόφαση προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, την έντονη ανησυχία των ενεργειακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο, πυροδοτώντας νέο κύμα κριτικής από την κυβέρνηση. Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε πως αν και αυτό αφορά μιαν άλλη χώρα, εντούτοις επηρεάζεται έμμεσα και η Κύπρος λόγω της δραστηριότητας των δύο συγκεκριμένων εταιρειών και στην Κύπρο.
Οι όροι συμφωνίας
Το δικαστήριο έκρινε ως απαράδεκτη τη δεκαετή συμφωνία μεταξύ της ισραηλινής κυβέρνησης και των εταιρειών Delek και Noble, περί διατήρησης σταθερών των επιπέδων φορολογίας και εξαγωγικών δασμών, με αντάλλαγμα την επίσπευση των γεωτρήσεων. Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση ν' αναλάβει τέτοιες μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις χωρίς περιθώρια τροποποίησης. «Μία δέσμευση για την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης και της διατήρησης του ίδιου νομικού πλαισίου για μία δεκαετία, δε μπορεί να σταθεί», σημειώνει το Δικαστήριο, προσθέτοντας πως εξαιτίας αυτού του όρου η απόφαση ακυρώνεται, ωστόσο θα δοθεί περιθώριο ενός έτους στο Κοινοβούλιο, προκειμένου να υπάρξουν σχετικές τροποποιήσεις. Στην αντίθετη περίπτωση, η συμφωνία με τις προβλέψεις σε βάθος δεκαετίας θ' ακυρωθεί.
Εσωτερικές τριβές
Το δικαστήριο προτείνει στην κυβέρνηση να περάσει νόμο στο κοινοβούλιο, αλλά με δεδομένη την ισχυρή αντιπολίτευση, μια τέτοια εξέλιξη δεν θεωρείται πιθανή. Οι επικριτές της συμφωνίας εκτιμούν ότι αυτή ευνοεί τα συμφέροντα των δύο εταιρειών σε βάρος των καταναλωτών, ενώ την απόφαση χαιρέτισε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Ισαάκ Χέρτζογκ. Από την πλευρά του, ο κ. Νετανιάχου δήλωσε πως η απόφαση είναι βλαβερή για την αξιοποίηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου που διαθέτει η χώρα. «Παράλληλα, το Ισραήλ παρουσιάζεται σαν μια χώρα με δικαστικές υπερεξουσίες, που εμποδίζουν την υλοποίηση επιχειρηματικών συμφωνιών. Θα βρούμε άλλους τρόπους για να καλύψουμε τη σοβαρή ζημιά που αυτή η περίεργη απόφαση προκαλεί στην οικονομία του Ισραήλ», δήλωσε Ισραηλινός Πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «σοβαρή απειλή στην ανάπτυξη αποθεμάτων φυσικού αερίου του Ισραήλ».
Τρέχουν για χρονοδιαγράμματα
Άμεση ήταν η αντίδραση των δυο εταιρειών, με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Delek, τον Yossi Abu, να εκφράζει ελπίδες για παραμονή της εταιρείας εντός των χρονοδιαγραμμάτων για την ανάπτυξη του «Λεβιάθαν», παρά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο Ισραήλ. «Στόχος μας είναι να αποφασίσουμε για την ανάπτυξη του «Λεβιάθαν» μέχρι το τέλος του χρόνου. Θα ενεργήσουμε με τέτοιον τρόπο, που το χρονοδιάγραμμα δεν θα επηρεαστεί», δήλωσε.
Απογοήτευση από Noble
Από την πλευρά της Noble Energy, ο Aνώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της εταιρίας, ο David L. Stover, χαρακτήρισε απογοητευτική την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τονίζοντας ότι συνιστά πρόσθετο κίνδυνο για τα χρονοδιαγράμματα του «Λεβιάθαν». Η ανάπτυξη ενός σχεδίου τέτοιου βεληνεκούς, με τεράστιες επενδύσεις τα επόμενα χρόνια, καθιστά, όπως υποδεικνύει, αναγκαίο για το Ισραήλ το σταθερό επενδυτικό κλίμα. Για τη Noble Energy, πρόσθεσε, η σταθερότητα αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη σχεδίων. Ο κ. Stover τόνισε ότι, πλέον, εναπόκειται στην κυβέρνηση του Ισραήλ να βρει σύντομα λύση, η οποία και θα πληροί τους όρους του πλαισίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το οικονομικό ύψος της προγραμματισμένης επένδυσης εκτιμάται μεταξύ 5 και 6 δισ. δολαρίων.