Ενέργεια

Παγκόσμιο επίκεντρο η Κύπρος

Σύγχυση από τις αντικρουόμενες πληροφορίες των ΜΜΕ για τα κίνητρα και την ταυτότητα του δράστη
Κορυφαία είδηση σε όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα, η χθεσινή αεροπειρατεία στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Ξεπέρασε τις 300 χιλιάδες αναρτήσεις στο twitter η αναφορά στο περιστατικό

Πρώτο έκτακτο θέμα σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ υπήρξε η χθεσινή δραματική αεροπειρατεία που έλαβε χώρα στην Κύπρο με το αεροπλάνο των Αιγυπτιακών Αερογραμμών. Από την πρώτη στιγμή της είδησης, δεκάδες τηλεοπτικά δίκτυα πραγματοποίησαν ζωντανές συνδέσεις από όλο τον κόσμο, μεταδίδοντας λεπτό προς λεπτό τη δραματική έκβαση της κατάστασης. Πολλά ήταν επίσης τα τηλεοπτικά συνεργεία από όλο τον κόσμο τα οποία έσπευσαν αμέσως στον χώρο του αεροδρομίου Λάρνακας, προκειμένου να καλύψουν ζωντανά τα γεγονότα. Ανάμεσα σε αυτά ήταν το CNN, το BBC, το Al Jazeera, το Reuters, το αμερικανικό VH1, το ρωσικό RT καθώς και αρκετά τ/κ ΜΜΕ. Το δραματικό περιστατικό υπήρξε επίσης η κορυφαία είδηση στο twitter, με το hashtag #EgyptAir να ξεπερνά τις 300.000 αναρτήσεις μέχρι το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής», οι ξένοι ανταποκριτές που βρέθηκαν στην περιοχή είχαν και αυτοί τις δικές τους πληροφορίες, ενώ αρχικά υπήρξε φόβος για διασύνδεση του περιστατικού με την επίσκεψη του Μάρτιν Σουλτς στην Κύπρο.
Οι τίτλοι
Τον τίτλο «Δεν είναι τρομοκράτης, είναι ηλίθιος», επέλεξε η βρετανική εφημερίδα «Telegraph» για να σχολιάσει την έκβαση της υπόθεσης, ενώ πολλά ήταν τα ΜΜΕ, διεθνή και εγχώρια, που βιάστηκαν να αναφερθούν σε προσωπικά κίνητρα του δράστη, που συνδέονται με την Κύπρια πρώην γυναίκα του. Χαρακτηριστικό ήταν το δημοσίευμα του CNN, το οποίο, επικαλούμενο επίσημη πληροφόρηση από τις κυπριακές Αρχές, είχε τον τίτλο «Ο αεροπειρατής έδρασε για την πρώην γυναίκα του». Η κατάσταση περιπλέχθηκε ακόμη περισσότερο λίγο αργότερα, όταν πληροφορίες έκαναν λόγο για απαίτηση του δράστη να αποφυλακιστούν γυναίκες από την Αίγυπτο, ενώ σύγχυση προκλήθηκε και από τις αντικρουόμενες πληροφορίες για το ακριβές όνομα και των αριθμό των υπόπτων. Η φωτογραφία του αεροπειρατή, που διέρρευσε στο διαδίκτυο, ζωσμένου «εκρηκτικά» έγινε μέσα σε λίγες ώρες viral σε όλο το διαδίκτυο.
Απουσία κουλτούρας
Αν και η κατάσταση αποκλιμακώθηκε σχετικά γρήγορα, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν οποιαδήποτε θύματα ή τραυματισμοί, εντούτοις η όλη δημοσιογραφική κάλυψη από τα ΜΜΕ, μαζί με τις διαρροές από τους κρατικούς αξιωματούχους, κατέδειξε την απουσία κουλτούρας για δημοσιογραφική κάλυψη τέτοιων έκτακτων περιστατικών. Αξίζει να σημειωθεί πως παρά τη σοβαρότητα και τους κινδύνους που εγκυμονούσε η όλη κατάσταση, αρκετοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μερικά ΜΜΕ επέλεξαν να διακωμωδήσουν την υπόθεση, αναρτώντας φωτογραφίες και ατάκες. Χαρακτηριστικό αφιέρωμα έκανε το ρωσικό ειδησεογραφικό δίκτυο Sputnik, το οποίο σε θέμα του, με τίτλο «Η αγάπη πλανάται στον αιθέρα» (Love is in the air), μάζεψε αρκετές χιουμοριστικές αναρτήσεις αναφορικά με τα προσωπικά κίνητρα του δράστη.