Ενέργεια

Τάζει ευρώ ο Σουλτς

Μέσω του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού θα χρηματοδοτηθεί μέρος της λύσης, αν χρειαστεί
Χλιαρή αντίδραση για τις τουρκικές παραβιάσεις στην ΑΟΖ και αποστάσεις για μόνιμες παρεκκλίσεις και πρωτογενές δίκαι

Τη δέσμευσή του για οικονομική υποστήριξη της λύσης του Κυπριακού, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο, με κονδύλια που θα προέρχονται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΟΗΕ στην Κύπρο Έσπεν Μπάρθ Έιντε. Οι δυο άντρες αντήλλαξαν απόψεις για τη μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ παράλληλα συζήτησαν και τα θέματα που εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτά. Αφού αρχικά εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Σουλτς πρόσθεσε πως ποτέ δεν υπήρξε υπεραισιόδοξος. «Υπάρχει τώρα πραγματικά η ευκαιρία για ένα ιστορικό βήμα προς τα εμπρός», σημείωσε, ενώ με τη σειρά του ο κ. Έιντε ευχαρίστησε τον κ. Σουλτς για τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ.
Στήριξη Ε.Κ.
Προχωρώντας σε μια συνολική αποτίμηση των επαφών στην Κύπρο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος μίλησε για ελπίδα και ανοιχτό παράθυρο ευκαιρίας, προσθέτοντας ωστόσο πως απομένουν πολλά να γίνουν, υπενθυμίζοντας πως «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα». Ο Πρόεδρος Σουλτς ενημέρωσε τον κ. Έιντε για τις επαφές του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Ακιντζί, σημειώνοντας πως ήρθε στο νησί μας για να υποστηρίξει οποιονδήποτε θέλει να εργαστεί για τη λύση, ώστε εν ευθέτω χρόνω, όπως είπε, να καταλήξουμε σε μια «επανενωμένη Κύπρο, πλήρες μέλος της ΕΕ, ως μια ολοκληρωμένη χώρα». Επεσήμανε, όπως είπε, στον ΟΗΕ την πλήρη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ δήλωσε πως ήδη και άλλα θεσμικά όργανα, όπως η Κομισιόν, στηρίζουν τις συνομιλίες σε πολύ συγκεκριμένους τομείς. «Εμείς, ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα στηρίξουμε με όλα μας τα μέσα, όπως επίσης και μέσω του προϋπολογισμού, κατά τη στιγμή που αυτό θα είναι αναγκαίο», είπε. Μεταξύ άλλων, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πως η τελική απόφαση ανήκει στον κυρίαρχο λαό, καθώς, όπως είπε, κανένας από έξω δεν μπορεί να διαδραματίσει πιο αποφασιστικό ρόλο.
Απομένει σκληρή δουλειά
Από την πλευρά του, ο κ. Έιντε εξέφρασε τη βαθιά εκτίμησή του για τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του ίδιου του Προέδρου Σουλτς και των άλλων θεσμικών οργάνων. «Η επίσκεψη του Προέδρου του Ε.Κ., η ισχυρή στήριξη και η επαναβεβαίωση ότι, επιπροσθέτως της πολιτικής ενθάρρυνσης, η Ευρώπη θα στηρίξει τη διαδικασία με πρακτικά και οικονομικά μέσα, είναι ιδιαίτερα υποβοηθητικά για το έργο μας», είπε. Ο Νορβηγός διπλωμάτης επεσήμανε πως εξακολουθούν να υπάρχουν πολιτικά ζητήματα που εκκρεμούν και ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να κρύψει πως απομένει σκληρή δουλειά, που πρέπει να γίνει κατά τους επόμενους μήνες.
Ευρωπαϊκό το Κυπριακό
«Το Κυπριακό, πέρα από τοπικό πρόβλημα, είναι επίσης και Ευρωπαϊκό, καθώς «είναι το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ που συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, λόγω της διαίρεσης», είπε, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται περί ανωμαλίας, την οποία προσπαθούμε να διορθώσουμε. «Στόχος -υπογράμμισε- είναι η επίτευξη μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις ευρωπαϊκές αρχές και με πλήρη ενσωμάτωση της εργασίας που έχει γίνει κατά τις περασμένες δεκαετίες για την οικοδόμηση της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, το ευρώ» και άλλες πτυχές.
Επιτυχής οικονομική ενσωμάτωση
Ο κ. Έιντε δήλωσε πως πέραν της στήριξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, άλλες 12 Γενικές Διευθύνσεις της Κομισιόν εμπλέκονται άμεσα στην αναζήτηση λύσεων σε πρακτικές πτυχές του προβλήματος. Όσον αφορά την προοπτική της πλήρους οικονομικής ενσωμάτωσης της Κύπρου, δήλωσε πως μέχρι τώρα υπήρξε επιτυχής και η ΕΚΤ είναι παρούσα, για να βοηθήσει στην κυκλοφορία του ευρώ ως επίσημου νομίσματος επίσης στον «Βορρά», όπως ονόμασε τα κατεχόμενα, μετά την επανένωση. Τέλος, σημείωσε πως όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί από κοινού με τον ΟΗΕ, την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ εργάζονται στενά κατά τρόπον απρόσκοπτο.
Δέχθηκε ερωτήματα από Ε/κ και Τ/κ νέους
Εν τω μεταξύ, μιλώντας ενώπιον 20 Ε/κ και 20 Τ/κ νέων, στο πλαίσιο ειδικής εκπομπής του ΡΙΚ, ο Μάρτιν Σουλτς έδωσε απαντήσεις σε σειρά από ερωτήματα όπως το Κυπριακό, τις τουρκικές απειλές στην ΑΟΖ, το μεταναστευτικό, το εργασιακό μέλλον των νέων στην ΕΕ, καθώς και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Ερωτηθείς συγκεκριμένα για τη στάση του Ε.Κ, αναφορικά με τις θέσεις της τ/κ πλευράς για μόνιμες παρεκκλίσεις και συμφωνία που θα προνοεί πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ, ο κ. Σουλτς απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας, ισχυριζόμενος πως βρίσκεται εδώ για να ακούσει και όχι να προβεί σε νουθεσίες. «Σίγουρα θα υπάρξει κάποια λύση, αλλά αυτήν τη λύση δεν μπορώ να την υποδείξω εγώ», είπε.


Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας παραδέχτηκε πως υπάρχουν πολλές χώρες που δεν επιθυμούν την ένταξή της στην Ένωση, υπογραμμίζοντας πως «η Τουρκία δεν μπορεί να σας κρατά ομήρους, δεν μπορεί να κρατά κανέναν όμηρο». Για τις απαράδεκτες τουρκικές παραβιάσεις και τις απειλές στην κυπριακή ΑΟΖ, περιορίστηκε να σημειώσει πως δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό. Τέλος, κάλεσε τους νέους των δυο κοινοτήτων να έρθουν κοντά ο ένας στον άλλο, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Ερωτευτείτε όσο είναι δυνατόν ο ένας τον άλλον στις δύο πλευρές. Νομίζω ότι ο έρωτας είναι το καλύτερο μέσον για να γνωρίσει ο ένας τον άλλον. Οι νέοι 17-18 ετών, που δεν έχουν τα βιώματα διαχωρισμού των παλαιότερων γενεών, μπορούν να προχωρήσουν χωρίς προκαταλήψεις και πιστεύω ότι αυτό μπορεί να γίνει», είπε, κάνοντας λόγο για πολιτιστικές, κοινωνικές και άλλες ανταλλαγές.
Επικριτικό το ΔΗΚΟ
Σχολιάζοντας την επίσκεψη Σουλτς στην Κύπρο, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε πως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επέλεξε να εξισώσει θύτη και θύμα, ενώ παράλληλα άσκησε δριμεία κριτική στην πολιτική που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. «Δεν μπορούμε παρά να σχολιάσουμε αρνητικά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν βρήκε κάτι αρνητικό να πει για την αδιάλλακτη και εχθρική στάση της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι η στάση του κ. Σουλτς, να καλέσει όλους σε υποχωρήσεις, τη στιγμή που η Τουρκία διεκδικεί ακόμα και τον Ακάμα. Το ΔΗΚΟ, συμπλήρωσε, είναι γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο που επιμένει και απαιτεί μια νέα στρατηγική στο Κυπριακό, «που θα έχει ως πρώτο μέλημα την προστασία της ίδιας της υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ικανοποίηση ΔΗΣΥ
Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές πρωινές αναφορές του Προέδρου του ΔΗΚΟ, για εξίσωση θύτη και θύματος από τον Μάρτιν Σουλτς, ο κ. Νεοφύτου είπε πως ο ίδιος θεωρεί σημαντική την επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «ενός φίλου της Κύπρου», όπως τον χαρακτήρισε. «Δεν έχω λόγο να λέω περισσότερα για κάποιον που δεν ανήκει στη δική μου πολιτική ομάδα στην Ευρώπη, αφού προέρχεται από τους Σοσιαλιστές», είπε και υπενθυμίζοντας ότι οι ευρωβουλευτές του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ ανήκουν στη συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, είπε «ας τα βρουν οικογενειακά». Εμείς, συνέχισε, πιστώνουμε το ενδιαφέρον του για την Κύπρο και τα ξεκάθαρα μηνύματά του, ότι η Ευρώπη θα σταθεί δίπλα στον αγώνα του κυπριακού Ελληνισμού για την επανένωση και τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ομοσπονδιακό κράτος, μέλος της ΕΕ», συμπλήρωσε.
Επανέλαβε τα ίδια
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας διερωτήθηκε χθες, «τι είδους ενημέρωση έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ώστε ο Μάρτιν Σουλτς να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το αδιέξοδο στις ουσιώδεις πτυχές του Κυπριακού δεν οφείλεται στην τουρκική αδιαλλαξία, αλλά σε λεπτομέρειες». Μεταξύ άλλων, ο κ. Λιλλήκας υποστήριξε πως οι δηλώσεις Σουλτς «ήταν μια επανάληψη των γνωστών του θέσεων», ενώ τόνισε πως αν η Τουρκία κατείχε γερμανικό έδαφος, ο Πρόεδρος του Ε.Κ. αδιαμφισβήτητα θα μιλούσε για κατοχή και για κυρώσεις κατά του κατακτητή, εκπροσωπώντας και προάγοντας τα γερμανικά εθνικά συμφέροντα».