Ενέργεια

Θέλουν ενεργειακά ανταλλάγματα

Επιμένει η Άγκυρα στη μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου μέσω Τουρκίας
Η λύση του Κυπριακού θα συμβάλει και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ανέφερε ο Νίκος Κοτζιάς, στις κοινές του δηλώσεις με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου
«ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ που αφορά όλη την Ευρώπη, χαρακτήρισε την προσφυγική κρίση ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών»

Για τη διαχείριση του προσφυγικού, το Κυπριακό, αλλά και τις διμερείς ενεργειακές, εμπορικές και οικονομικές σχέσεις συζήτησαν χθες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επισκέφτηκε την Αθήνα στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών και είχε τον χαρακτήρα προπαρασκευής του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στη Σμύρνη, ενώ έγινε και ανταλλαγή απόψεων για την επικείμενη Συνοδό Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, με επίκεντρο μεταναστευτικό.


Οι δυο άντρες συμφώνησαν σε γενικό πλαίσιο ότι το ζήτημα του προσφυγικού δεν είναι αποκλειστικό πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας, αλλά αφορά όλη την Ευρώπη έχοντας παγκόσμιες διαστάσεις. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δεν έχασε την ευκαιρία να επαναλάβει για ακόμη μια φορά την επιθυμία της Άγκυρας να καταστεί κόμβος μεταφοράς των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου μέσω Τουρκίας.
Αντιμετώπιση μεταναστευτικού
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της κοινής διάσκεψης Τύπου, ο Έλληνας Υπουργός, αναφερόμενος στο προσφυγικό, είπε ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν είναι θέμα Τουρκίας ή Ελλάδας αλλά είναι Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο, και δεν μπορεί να περιοριστεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Παράλληλα, επεσήμανε ότι στη συνάντηση συζητήθηκε και η συμφωνία συνδρομής του ΝΑΤΟ για αντιμετώπισή του. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών τόνισε, επίσης, ότι η Αθήνα είναι υπέρ της ανάπτυξης «μέσα από δυσκολίες, συχνά, των ελληνοτουρκικών σχέσεων στη βάση της καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου».
«Ελλάδα και Τουρκία, στον βαθμό που μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους, θα αποτελέσουν έναν ισχυρό σταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή», πρόσθεσε.
«Θέλουμε λύση»
Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε πως η Ελλάδα συζητά με την Τουρκία την εξωτερική πτυχή του ζητήματος που αφορά τις εγγυήτριες δυνάμεις. «Θέλουμε να βρεθεί μια λύση στο Κυπριακό που θα ανταποκρίνεται στις ελπίδες, τους καημούς, τις προοπτικές Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, είπε, προσθέτοντας: «Να μπορούν να νιώθουν στο σπίτι τους όλοι, με ασφάλεια, σε ένα κυρίαρχο, ανεξάρτητο, ομοσπονδιακό, δικοινοτικό, διζωνικό κράτος», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, σημειώνοντας πως μια ενδεχόμενη επίλυση θα συμβάλει και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Εμπορικές διασυνδέσεις
Ο Έλληνας αξιωματούχος έκανε αναφορά και στον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Συρία, σημειώνοντας πως συζητήθηκαν και οι πιθανές λύσεις που πρέπει να δοθούν, ώστε να λυθεί οριστικά το ζήτημα και να σταματήσει ο πόλεμος. Καταληκτικά, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στα δύο νέα έργα διασύνδεσης των δύο χωρών, τα οποία τέθηκαν επί τάπητος στη χθεσινή συζήτηση. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη διασύνδεση με γρήγορο τρένο μεταξύ Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης και την ακτοπλοϊκή διασύνδεση Θεσσαλονίκης-Σμύρνης.
Κοινή θέληση
Από την πλευρά του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε πως δεν αρκεί να υπογράφονται συμφωνίες στα ανώτατα συμβούλια, αλλά θα πρέπει να υλοποιούνται κιόλας. Εξέφρασε, παράλληλα, την εκτίμηση πως υπάρχει κοινή θέληση αντιμετώπισης των προβλημάτων, σημειώνοντας πως οι δυο χώρες θα πρέπει να αποφεύγουν τοποθετήσεις που θα εντείνουν, που βλάπτουν το καλό κλίμα. Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος Υπουργός είπε: «Πρέπει καθεμία πλευρά να πάρει τα μέτρα της. Στηρίζουμε και θα στηρίζουμε πάντα τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις, οι οποίες επιχειρούν στο Αιγαίο για να συνδράμουν αυτή την κρίση του προσφυγικού», προσθέτοντας:


«Εμείς έχουμε υπογράψει μια συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα και άλλες χώρες όπως το Μαρόκο, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Έχουμε δεχτεί μεγάλο μέρος των αιτήσεων, νομίζω 650 αιτήματα από την πλευρά της Ελλάδας προς την Τουρκία, και τα έχουμε ικανοποιήσει κατά 99%».
Θέλουν το αέριο
Στο θέμα των ενεργειακών, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε αρχικά πως ο καθένας έχει τα οράματά του, ενώ αναγνώρισε πως υπάρχουν και κάποιες διαφορές. Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο θέμα της Κύπρου, ο κ. Τσαβούσογλου πρότεινε να μετατραπεί η Τουρκία το έδαφος μέσα από το οποίο θα διοχετευτεί το αέριο που θα εκμεταλλευτούν από κοινού η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Για το θέμα των εγγυήσεων επεσήμανε πως υπάρχουν θέματα που αφορούν και τη Μεγάλη Βρετανία, ωστόσο, όπως είπε, τον πρώτο λόγο έχουν οι δυο κοινότητες.


Στο ίδιο πλαίσιο τόνισε πως είναι σημαντικό να υπάρξει μια θετική απάντηση στο δημοψήφισμα που θα γίνει. «Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία, αλλά κυρίως οι δυο πλευρές στην Κύπρο πρέπει να καταλήξουν σε λύση που να είναι αποδεκτή από τις δυο κοινότητες. Ξέρω ότι ο φίλος μου ο Νίκος, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, καταβάλλει τεράστια προσπάθεια σε αυτό τον τομέα», πρόσθεσε.
Εθνικές διαφορές
Κληθείς να τοποθετηθεί για τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη, ο κ. Τσαβούσογλου έκανε λόγο για «υπάρχουσες νομικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών». Ερωτηθείς παράλληλα για το πώς συμβάλλει η Τουρκία στη βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα, όταν πραγματοποιεί παραβιάσεις ακόμη και στη ζώνη των 6ΝΜ, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τόνισε ότι η κάθε πλευρά έχει τα δικά της νομικά επιχειρήματα. Όσον αφορά την έκδοση τουρκικής ΝΟΤΑΜ, ισχυρίστηκε ότι σε θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας η Τουρκία δεν εκμεταλλεύεται την ανθρώπινη δυστυχία για πολιτικά οφέλη. «Δεν θέτουμε τέτοια θέματα και νομίζω ότι πρέπει πολύ καλά να ξεχωρίσουμε την ανθρώπινη από την πολιτική διάσταση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας», είπε.