Ενέργεια

ΡΙΝΓΚ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Μείωση της στρατιωτικής θητείας

«Πόλεμο» χαρακωμάτων πυροδότησε η πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνησης για μείωση της στρατιωτικής θητείας της Εθνικής Φρουράς. Στο «ρινγκ της επικαιρότητας» φιλοξενούνται σήμερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης και ο Συνταγματάρχης εν αποστρατεία Άντης Λοΐζου
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
1. Ποια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αναμένεται να επιφέρει η επικείμενη μείωση της δύναμης της ΕΦ κατά μία ΕΣΣΟ και η πρόσληψη ισάριθμου προσωπικού επαγγελματιών οπλιτών;
2. Με ποιον ακριβώς τρόπο αναβαθμίζεται η μαχητική ισχύς της ΕΦ, δεδομένης της σαρωτικής οργανωτικής αναπροσαρμογής και της απουσίας εξοπλιστικών προγραμμάτων για τις δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, αλλά και απόκτησης επιθετικών αμυντικών συστημάτων για Αεροπορία και Ναυτικό;
3. Πώς η νέα ΕΦ θα μπορέσει να προσαρμοστεί σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από ολοένα και περισσότερες αυξανόμενες ασύμμετρες απειλές;
Απαντήσεις Άντη Λοΐζου

1) Ως πλεονεκτήματα μπορεί να θεωρηθεί η ύπαρξη περιορισμένου χρόνου μόνιμων χειριστών σε κάποια οπλικά συστήματα, ενώ αναμένεται να παρατηρηθεί και μείωση της ανεργίας. Όσον αφορά τα μειονεκτήματα: Μια ΕΣΣΟ αποτελείται από 4.000 τουλάχιστον οπλίτες, που είναι διαθέσιμοι στη Μονάδα τους 5 ημέρες την εβδομάδα, σε αντίθεση με τους μόνιμους οπλίτες (ΜΟ), που θα είναι 3.000 και θα εργάζονται 5 ημέρες την εβδομάδα για 8 ώρες μόνο. Ουσιαστικά, η μια ΕΣΣΟ των 4.000 οπλιτών θα αντικατασταθεί με 1.000 οπλίτες. Επιπλέον, η ταυτόχρονη πρόσληψη 3.000 ΜΟ όπως εξήγγειλε η Κυβέρνηση δημιουργεί προβλήματα, καθ' ότι με την πάροδο του χρόνου (λόγω προσωρινότητας) θα εγκαταλείπουν την ΕΦ, γιατί θα βρίσκουν εργασία με καλύτερο μισθό από τα 850 ευρώ, που θα είναι σταθερός μηνιαίος μισθός για 10 χρόνια υπηρεσίας. Ομοίως προσλήφθηκαν στην Ελλάδα 10.000 ΕΠΟΠ ταυτόχρονα και ο θεσμός κρίθηκε ως αποτυχών. Στον προϋπολογισμό 2016 δεν προβλέφθηκε επίσης η αγορά νέων οπλικών συστημάτων. Η απορροφητικότητα του ΠΥ (65εκ.) του 2015 ήταν 55%. Απαιτούνται πέραν των 2 ετών για σωστή και διαφανή αγορά σύγχρονων οπλικών συστημάτων. Η όλη εξαγγελία έγινε χωρίς τη θέσπιση θεσμικού πλαισίου, χωρίς κανονισμούς υπηρεσίας. Πώς λοιπόν θα γνωρίζουν τι θα κάνουν οι ΜΟ; Αυτό θα επιβραδύνει την πρόσληψη των ΜΟ, ενώ το ηθικό του λαού θα καταβαραθρωθεί, γιατί μια χώρα που κατέχεται κατά 37% από 45.000 στρατού μειώνει μονομερώς τις Ένοπλες Δυνάμεις της, ενώ ο εχθρός κατακτητής δεν απόσυρε ποτέ έναν οπλίτη. Επίσης, εφ’ όσον δεν οριστικοποιηθεί η νέα δομή της ΕΦ, αυτή η λύση είναι πρόχειρη, καθ' ότι δεν είναι δυνατό να εκτιμηθούν οι ανάγκες σε προσωπικό και η ΕΦ θα αποδυναμώνεται περισσότερο.
2) Η ΕΦ αναβαθμίζεται με διατήρηση 24μηνης θητείας, με ταυτόχρονη πρόσληψη 200-300 ΜΟ κάθε χρόνο και με διάθεση από την Κυβέρνηση όλων των κονδυλίων του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης για εξοπλισμούς, με αγορά Πολλαπλασιαστών Ισχύος για ικανοποίηση συγκεκριμένης Δομής Δυνάμεων και όχι μόνο του 15%, που διαθέτει. Αναβαθμίζεται με την επανενεργοποίηση του Δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, την επανέναρξη των καταργηθεισών ασκήσεων ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ και ΤΟΞΟΤΗΣ, και τη σταδιακή οργάνωση Αεροπορικών και Ναυτικών Δυνάμεων με αεροσκάφη και πλοία πολεμικά, πέραν αυτών της έρευνας-διάσωσης. Χρειάζεται κατάργηση ρουσφετιού και αποστρατεία των αξιωματικών που έχουν γίνει ισόβιοι Συνταγματάρχες, Ταξίαρχοι και Στρατηγοί. Προαγωγή των καθηλωθέντων για πολλά χρόνια στον ίδιο βαθμό Αξιωματικών. Να γίνεται ετήσια πρόσληψη και αποστρατεία ΕΠΥ και υπαξιωματικών, και επανενεργοποίηση των Μονάδων και των Φυλακίων της ΕΦ που έκλεισε αδίστακτα, αβίαστα και επιπόλαια η κυβέρνηση ΑΚΕΛ. Απαιτείται στράτευση γυναικών υποχρεωτικά και τέλος ΑΞΙΟΚΡΑΤΕΙΑ και ΕΞΥΨΩΣΗ ΗΘΙΚΟΥ.
3) Η Ε.Φ., εκτός της συμβατικής απειλής της Τουρκίας, πρέπει να έχει δυνατότητα αντιμετώπισης και ασύμμετρων απειλών, λόγω της θέσης της Κύπρου. Προς τούτο, οι στρατηγικές συμμαχίες με Ισραήλ, Αίγυπτο, Λίβανο, Ιορδανία και Ελλάδα είναι θετική εξέλιξη, και πρέπει να εμβαθυνθούν πρακτικά. Να εξοπλισθεί σταδιακά με πολεμικά πλοία για το πολεμικό της Ναυτικό, και πολεμικά αεροσκάφη για την Πολεμική Αεροπορία. Να συνεχίσει τις ασκήσεις Αντιμετώπισης Ασύμμετρων Απειλών με φίλες χώρες της περιοχής, τις οποίες πραγματοποιεί με επιτυχία. Να υπάρξει αναβάθμιση και εξοπλισμός της με συστήματα επιτήρησης και ελέγχου, θαλάσσιου και εναέριου χώρου, τα οποία, τονίζω, σε καμιά περίπτωση δεν αντικαθιστούν τον ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ.
Απαντήσεις Νίκου Τορναρίτη
1) Είναι προφανές ότι θα υπάρξει ποιοτική αναβάθμιση, διότι αναμφίβολα ένας επαγγελματίας οπλίτης επιχειρησιακά θα μπορεί να προσφέρει περισσότερα από έναν, κληρωτό λόγω της εξειδίκευσης και της εμπειρίας που θα αποκτήσει, ειδικότερα στη χρήση σύγχρονων οπλικών συστημάτων. Αυτό όμως που θα πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό είναι ότι θα υπάρξει και σημαντική αριθμητική αύξηση της δύναμης της Εθνικής Φρουράς διότι, μέχρι την εφαρμογή της απόφασης για μείωση στους 14 μήνες, δηλαδή το 2017, λόγω των μειωμένων γεννήσεων, η Ε.Φ. θα είχε 400 λιγότερους στρατιώτες. Πέραν αυτού, γνωρίζετε ότι υπάρχει και ένας αριθμός άλλων 400 περίπου κληρωτών που δεν φέρουν οπλισμό, ενώ υπάρχει επιπρόσθετα και η φυγοστρατία. Άρα, είναι ξεκάθαρο ότι μιλούμε για σημαντική, ποιοτική αλλά και αριθμητική αναβάθμιση της Ε.Φ. Αυτό πράττουν, άλλωστε, και όλοι οι σύγχρονοι στρατοί.
2) Η μεγάλη αυτή οργανωτική αναπροσαρμογή στην οποία αναφέρεστε, η νέα δομή δυνάμεων, έτσι ώστε η Ε.Φ. να καταστεί ένας σύγχρονος, αξιόμαχος και ευέλικτος στρατός, είναι αυτό που για χρόνια ζητούσε το ΓΕΕΦ. Τώρα αυτό υιοθετείται, και υιοθετείται μάλιστα κατά τρόπον απόλυτο, από την Κυβέρνηση, όπως ακριβώς προτάθηκε από το ΓΕΕΦ. Το ίδιο ισχύει και για τα εξοπλιστικά. Εγκρίθηκαν όλες οι προτάσεις του ΓΕΕΦ, και μιλούμε για σημαντικές επιπρόσθετες δαπάνες, πέραν του υφιστάμενων προβλέψεων τριετίας. Πρέπει να γνωρίζετε, βεβαίως, ότι σημαντικά προγράμματα και για το Ναυτικό και για την Αεροπορία, για πρώτη φορά στην ιστορία της Δημοκρατίας, έχουν ήδη υπογραφεί από αυτή την κυβέρνηση ή βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο διαγωνισμών. Δεν είναι βεβαίως επιθετικά, γιατί το δόγμα μας ήταν πάντοτε αμυντικό. Στόχος μας είναι η αποτροπή οποιασδήποτε απειλής, είτε από την κατοχική δύναμη, είτε από οποιαδήποτε νέου τύπου ή ασύμμετρη απειλή.
3) Κατά την εκπόνηση του σχεδίου αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού της Ε.Φ., το ΓΕΕΦ έλαβε υπ' όψιν όλες αυτές τις νέες και ασύμμετρες απειλές. Και είναι γι’ αυτό που η υλοποίησή του, που ξεκινά τώρα, θα προσδώσει σύντομα νέες δυνατότητες στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Από την ενημέρωση της οποίας τύχαμε από τον Υπουργό Άμυνας, μπορώ να σας αναφέρω ενδεικτικά για παράδειγμα τη δημιουργία μηχανισμών για την αντιμετώπιση των κυβερνοαπειλών, τη δημιουργία ευέλικτων μονάδων ταχείας αντίδρασης, την ενίσχυση των ειδικών δυνάμεων, αλλά και σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα που αφορούν, όπως έχω ήδη πει, για το ναυτικό, την αεροπορία, τις επικοινωνίες και την αντιπυραυλική και αντιαεροπορική προστασία της χώρας.