Ενέργεια

Παράταση στο μεταναστευτικό θρίλερ

Στις 17 και 18 Μαρτίου η επόμενη Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό
Ικανοποιημένοι Πρόεδρος και ΔΗΣΥ για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αμφίβολη η τήρηση των δεσμεύσεων από την Τουρκία, τονίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Για τις 17 και 18 Μαρτίου παραπέμφθηκε τελικά η επόμενη Σύνοδος Κορυφής μεταξύ Ε.Ε. - Τουρκίας, για οριστικοποίηση της συμφωνίας που αφορά το προσφυγικό. Κερδισμένη της χθεσινοβραδινής μαραθώνιας Συνόδου στις Βρυξέλλες υπήρξε ασφαλώς η Άγκυρα, η οποία μέσω σκληρής διαπραγμάτευσης κατάφερε, μεταξύ άλλων, να διπλασιάσει τη χρηματοδότηση που θα λάβει από την Ε.Ε. (από 3 δις ευρώ σε 6 δις), αλλά και να επιταχύνει τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις. Από τα αποτελέσματα της Συνόδου προκύπτει, επίσης, ότι οι μετανάστες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά θα πρέπει να επιστραφούν στην Τουρκία και στη συνέχεια να εγκατασταθούν μεταξύ των μελών της Ε.Ε.


Ικανοποιημένη εμφανίστηκε η Κυβέρνηση για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., με τα κόμματα, ωστόσο, της αντιπολίτευσης να εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους αναφορικά με την ειλικρινή πρόθεση της Τουρκίας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Από την πλευρά του, μετά το πέρας της συνάντησης στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος πραγματοποίησε χθες ιστορική επίσκεψη στη Σμύρνη στο πλαίσιο του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, μίλησε για μικρά βήματα προόδου. Την ίδια ώρα, ενθαρρυντική μπορεί να θεωρηθεί η κατανόηση που επέδειξε για τις ελληνικές θέσεις η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
Σταθερός ο Πρόεδρος
Διά μέσου γραπτής ανακοίνωσης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, η Κυβέρνηση επεσήμανε χθες πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης παρέμεινε σταθερός στη διαχρονική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι το άνοιγμα των όποιων κεφαλαίων, προϋποθέτει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας, όπως αυτές απορρέουν από το Διαπραγματευτικό της Πλαίσιο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το ΚΥΠΕ, στο προσχέδιο της ανακοίνωσης της Συνόδου δεν περιέχεται καμία αναφορά σε συγκεκριμένα ενταξιακά κεφάλαια, όπως επιθυμούσε ο Α. Νταβούτογλου.


Η διατύπωση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναγράφεται ως εξής: «Να προετοιμάσουν το έδαφος για το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων το συντομότερον», φράση παρόμοια με αυτές των προηγούμενων αποφάσεων Συνόδων Κορυφής. Τη στάση του Προέδρου στη Σύνοδο χαιρέτισε και ο ΔΗΣΥ, σημειώνοντας πως στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει ισχυρές πιέσεις, ο κ. Αναστασιάδης έχει στο πλευρό του σύσσωμη την κυπριακή ηγεσία, αλλά και τη στήριξη της Ελλάδας και μια σειρά από άλλους Ευρωπαίους εταίρους.
Κυπρογενείς υποχρεώσεις
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να προχωρήσει στο ξεπάγωμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας που σχετίζονται με τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της, ως αντάλλαγμα για συνεργασία της στο προσφυγικό ζήτημα», ανέφερε σε γραπτή του ανακοίνωση το ΑΚΕΛ, προσθέτοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει έμπρακτα και αποφασιστικά να στηρίξει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. «Η προσπάθεια ορισμένων κρατών μελών να κλείσουν τον "βαλκανικό διάδρομο" στους πρόσφυγες, θα πλήξει την Ελλάδα, αλλά και τις αρχές της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού που πρέπει, επιτέλους, η Ε.Ε. να υπηρετήσει», κατέληξε η ανακοίνωση.
Αναξιόπιστη η Άγκυρα
Από την πλευρά του, το ΔΗΚΟ, σημείωσε πως οι εξελίξεις στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι η Τουρκία είναι αναξιόπιστη, αφού δεν εφάρμοσε τις συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ παράλληλα επισημαίνεται πως δεν έχει διάθεση ούτε και πρόθεση να συμβαδίσει με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. «Η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ένα καθαρά ανθρωπιστικό θέμα, για να εισπράξει πολιτικά και οικονομικά οφέλη και δεν διστάζει να επιδοθεί σε ένα ανατολίτικο παζάρι με θύματα αθώες ψυχές. Αυτήν τη συμπεριφορά θα πρέπει να τη δουν κάποιοι, που δηλώνουν ότι μπορούν να εμπιστευτούν την Τουρκία και την πιστώνουν με καλή διάθεση και πίστη σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού», καταλήγει η ανακοίνωση.
Η ελπίδα της ΕΔΕΚ
Η ΕΔΕΚ, με τη σειρά της, εξέφρασε την ελπίδα ότι η κυπριακή Κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε οποιεσδήποτε πιέσεις για άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας.
«Ως ελάχιστη προϋπόθεση για να ανοίξει οποιοδήποτε κεφάλαιο της Τουρκίας θα πρέπει να είναι η υλοποίηση όλων των κυπρογενών υποχρεώσεων που ανέλαβε η Τουρκία έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο της Άγκυρας τον Σεπτέμβριο του 2005», σημειώνει ανακοίνωση.
Κερδισμένη η Τουρκία
«Από τη συζήτηση που έγινε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», αναφέρει η ανακοίνωση της Συμμαχίας, «διαπιστώνουμε ότι γι' ακόμα μια φορά η Τουρκία διεκδικεί και κερδίζει, την ίδια ώρα που η Κυβέρνηση Αναστασιάδη υποχωρεί και χάνει η Κύπρος», ήταν το σχόλιο του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργου Λιλλήκα. Τέλος, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, αναφερόμενος στις εξελίξεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις, ανέφερε ότι παρόλο που η προσέγγιση της Τουρκίας είναι ενοχλητική, είναι αξιοθαύμαστη. Ο κ. Συλλούρης δήλωσε υπερβέβαιος ότι αυτά που θα συμφωνηθούν δεν θα είναι αμφίδρομα, και η Τουρκία θα πάρει χωρίς να εκπληρώσει υπεσχημένα.
Γερμανική στήριξη
Αξίζει να σημειωθεί πως, μετά το πέρας τη Συνόδου, η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε ότι μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να παρουσιαστεί αναλυτικά το σχέδιο με τα μέτρα για το προσφυγικό. Η κ. Μέρκελ υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως το προσφυγικό έχει σοβαρές και δυσμενείς συνέπειες για την Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, πρέπει να βοηθηθεί τόσο σε ανθρωπιστικό επίπεδο όσο και στον τομέα προστασίας των εξωτερικών της συνόρων. Η Καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε, επίσης, την ανάγκη παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα, προκειμένου να είναι σε θέση να καταγράψει το 100% των προσφύγων και παράλληλα να αυξηθεί η ταχύτητα των μετεγκαταστάσεων.
Ο κίνδυνος της συμφωνίας
Αμφιβολίες για την επικείμενη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας επισημαίνει και η «Financial Times», η οποία σε χθεσινό της άρθρο αναφέρει πως η χορήγηση αυτόματης πρόσβασης στη Ζώνη Σένγκεν σε 75 εκατομμύρια Τούρκους αναμένεται να εξοργίσει τις δεξιές πτέρυγες σε χώρες που έχουν ήδη μεγάλες τουρκικές κοινότητες, αλλά και θα οδηγήσει στην αύξηση ενός ισχυρού αντι-μουσουλμανικού ρεύματος. Ακόμα χειρότερα, αναφέρει το δημοσίευμα, «μια συμφωνία που θα είναι βαθιά αντιλαϊκή για τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους, θα δώσει μια εκλογική ώθηση στον αυταρχικό Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος περιφρονεί τις ευρωπαϊκές αξίες και ψάχνει για μια ευκαιρία προκειμένου να περάσει συνταγματικές τροποποιήσεις που θα ενισχύσουν τις εξουσίες του». Αξίζει να σημειωθεί πως για το θέμα της ενταξιακής πορείας, στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται πως πολλά από τα τουρκικά κεφάλαια διατηρούνται «άδικα σε αναμονή, λόγω των ε/κ αντιρρήσεων». Αλλά τώρα, συνεχίζει το άρθρο, ενόψει των συνομιλιών για την επανένωση της διχοτομημένης Κύπρου, «δεν είναι η ώρα να συνεχιστούν οι εν λόγω αντιρρήσεις».
Αντίθεση Διεθνούς Αμνηστίας
Την αντίθεσή της αναφορικά με την πρόταση που συζητούν Ε.Ε. -Τουρκία εξέφρασε με γραπτή της ανακοίνωση η Διεθνής Αμνηστία. Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως η Ε.Ε. και η διεθνής κοινότητα πρέπει να εντείνουν τη δέσμευσή τους για επίλυση της κρίσης σε όρους προσφοράς ανθρωπιστικής και χρηματικής βοήθειας, καθώς και επανεγκατάστασης κατά πολύ μεγαλύτερων αριθμών προσφύγων. «Επείγει όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα, στο σύνολό τους, εντείνουν τη δέσμευσή τους για επίλυση αυτής της κρίσης, σε όρους ανθρωπιστικής και άλλης χρηματικής βοήθειας και μέσω της επανεγκατάστασης κατά πολύ μεγαλύτερων αριθμών προσφύγων», αναφέρει ο διεθνής οργανισμός, προσθέτοντας: «Η πρόταση πως για κάθε Σύρο πρόσφυγα που επιστρέφεται στην Τουρκία από την Ελλάδα, ένας Σύρος θα εγκατασταθεί στην Ε.Ε., είναι λανθασμένη ηθικά και νομικά», αναφέρεται. Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ανησυχητικό το γεγονός ότι αυτό το σχέδιο θα σήμαινε ότι για την προσφορά μίας θέσης επανεγκατάστασης σε έναν Σύρο στην Ε.Ε., θα αποτελεί προϋπόθεση άλλος ένας Σύρος να διακινδυνεύει τη ζωή του κάνοντας το επικίνδυνο ταξίδι μέσω θαλάσσης προς την Ελλάδα.