Ενέργεια

«Επιτάχυνση μετά τις εκλογές»

Προσπάθεια συγκάλυψης θέσεων αντίθετων με τις αρχές δικαίου βλέπει ο Αναστασιάδης
Λύση του Κυπριακού που θα επιφέρει ενεργειακά οφέλη επιδιώκει ο Ερντογάν, που πραγματοποίησε επαφές με εβραϊκές οργανώσεις των ΗΠΑ, παρουσία του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας
«ΑΝ επιτύχουμε επίλυση θα έχουμε πολλές σημαντικές ευκαιρίες, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών έργων», δήλωσε ο Ερντογάν

«Όσοι επικαλούνται ότι λόγω των εκλογών υπάρχει τάχα επιβράδυνση, είναι για να καλύψουν τις έντονα αντίθετες με τις αρχές δικαίου θέσεις τους», ήταν το χθεσινό σχόλιο του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, αναφορικά με τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν από τις ΗΠΑ, ότι οι διαπραγματεύσεις θα επαναρχίσουν τον Μάιο. Ο Τούρκος Πρόεδρος άφησε ουσιαστικά να εννοηθεί ότι λόγω των βουλευτικών εκλογών δεν θα υπάρξουν οποιεσδήποτε εξελίξεις, και η όποια επιτάχυνση της διαδικασίας θα συντελεστεί τους επόμενους μήνες. Υπενθυμίζεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας την Πέμπτη στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς, έκανε αναφορά στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, τις εξελίξεις στη Συρία, την τρομοκρατία, το Παλαιστινιακό, στον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή και τη διεθνή σκηνή αλλά και το Κυπριακό με προέκταση στα ενεργειακά ζητήματα.
Μητέρα πατρίδα των Τ/κ
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο κυπριακό ζήτημα, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η χώρα του είναι η μητέρα πατρίδα των Τ/κ και μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις στο νησί. Επιπλέον, εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Άγκυρας στην επίτευξη μιας διαρκούς και δίκαιης διευθέτησης του προβλήματος διασφαλίζοντας, όπως είπε, σε πρώτη φάση «τα νόμιμα δικαιώματα του λαού της Κύπρου», παρουσιάζοντας μία συνολική διευθέτηση μέχρι το τέλος αυτού του έτους. «Τον Μάιο, θα επαναρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις και ελπίζουμε ότι αυτή η ευκαιρία δεν θα χαθεί», πρόσθεσε. Όσον αφορά την τ/κ κοινότητα, σημείωσε πως αυτή έχει επανειλημμένα παρουσιάσει την επιθυμία της για διευθέτηση κι αν και οι Ε/κ ανταποκριθούν ευνοϊκά, θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τη διευθέτηση στη νήσο. «Αν το επιτύχουμε, τότε θα έχουμε πολλές σημαντικές ευκαιρίες, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών έργων», πρόσθεσε.
Απόδειξη «ειλικρίνειας» ο αγωγός
Μιλώντας για τον αγωγό μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, από τον περασμένο Οκτώβριο, χαρακτήρισε το έργο ως «καθαρή απόδειξη της ειλικρινούς προσέγγισης της Τουρκίας στη διευθέτηση του Κυπριακού». Γιατί, όπως είπε, το έργο θα προμηθεύει με νερό το σύνολο της νήσου, μετά την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, καθώς και οι δύο κοινότητες θα μπορέσουν να ωφεληθούν από αυτό. «Το χαρακτηρίζω υδάτινο σχέδιο ειρήνης», είπε ο Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι ακόμη το «νότιο μέρος της νήσου», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, προμηθεύεται νερό από τάνκερ, σύμφωνα πάντα με τη διερμηνέα. Αν το επιθυμούν, θα μπορούν να το προμηθεύονται από τη «βόρεια Κύπρο», είπε.
Είμαστε ένα βήμα μπροστά
Μεταξύ άλλων, ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε την προσδοκία του για παροχή ειλικρινούς υποστήριξης στις προσπάθειες επίλυσης εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας. Παράλληλα, ο Ερντογάν έκανε μια σύντομη αναδρομή για τα όσα διαδραματίστηκαν επί Σχεδίου Ανάν το 2004, επαναλαμβάνοντας ότι τότε είχε δηλώσει πως θα βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τους Ελληνοκύπριους. Καταλήγοντας, στην αναφορά του, επανέλαβε ότι οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν τον Μάιο και θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.
Συνάντηση με Αμερικανοεβραίους
Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν είχε την Τετάρτη συνάντηση στις ΗΠΑ με αντιπροσωπία αποτελούμενη από τα μέλη των εβραϊκών οργανώσεων. Κατά τη συνάντηση, ο Ερντογάν τόνισε την ανάγκη για συνεργασία ενάντια στον αντισημιτισμό και την «αυξανόμενη ισλαμοφοβία» στη Δύση. Σύμφωνα με τη «Σαμπάχ», στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο St. Regis Hotel, ο Ερντογάν συνοδευόταν από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Μπεράτ Αλμπαϊράκ και τον Υπουργό Νεολαίας και Αθλητισμού Τσαγκάταϊ Κιλίς. Από ισραηλινής πλευράς συμμετείχαν οι επικεφαλής των οργανώσεων B'nai B'rith, της ADL, του Συμβουλίου των προέδρων των μεγαλύτερων εβραϊκών οργανώσεων, του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου του AIPAC, του Εβραϊκού Συμβούλιου Κοινοτικών Σχέσεων και η ειδική σε θέματα ενέργειας Brenda Shaffer.
Επαφές Ισραήλ-Αιγύπτου
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας και Υποδομών Γιουβάλ Στέινιτς συναντήθηκε την Πέμπτη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι στην Ουάσινγκτον, μια σπάνια συνάντηση μεταξύ ανώτερων υπουργών των δύο χωρών, η πρώτη ύστερα από πολλά χρόνια. Σύμφωνα με την ισραηλινή ιστοσελίδα «Ynews», η συνάντηση, μιας περίπου ώρας, πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για την Πυρηνική Ασφάλεια. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν διάφορα περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης και της δυνητικής προσφοράς του ισραηλινού φυσικού αερίου προς υγροποίηση στις αιγυπτιακές εγκαταστάσεις, και τη διεθνή προσπάθεια για την πρόληψη της τρομοκρατίας με ραδιενέργεια.
Τα είπαν Τσίπρας-Κυπριανού
Σημειώνεται ότι σειρά επαφών στην Αθήνα πραγματοποίησε τις μέρες που μας πέρασαν ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Την Πέμπτη συναντήθηκε διαδοχικά με αρχηγούς των κομμάτων, καθώς και με τους Υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, ενώ χθες είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά και τον πρόεδρο της Βουλής. Μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Κυπριανού έκανε λόγο για «ταυτόσημες αναλύσεις και εκτιμήσεις αναφορικά με τις προοπτικές», σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «παλινδρομήσεις και αντιφάσεις, κατά την άποψή μας, το μόνο που προκαλούν είναι ζημιά στη διαπραγματευτική διαδικασία, ενώ ταυτόχρονα δίνουν και άλλοθι στην Τουρκία».