Αναλύσεις

Με παλιές συνταγές δεν γίνεται νέα οικονομία

Τρία χρόνια μετά το μεγάλο «κραχ» της κυπριακής οικονομίας και λίγες μόνο μέρες μετά την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο, καταγράφονται σημαντικές αποκλίσεις στην κατεύθυνση που, συλλογικά, οφείλουμε να δώσουμε στην οικονομία μας. Οι έντονες αντιπαραθέσεις του τελευταίου διαστήματος, το κύμα απεργιών που ξέσπασε και οι αναταράξεις σε διάφορα επίπεδα, έχουν τα βασικά αίτιά τους στο τι οικονομία θέλουμε για το μέλλον.
Είναι ξεκάθαρο πως χρειάζεται να προχωρήσουμε αξιοποιώντας τις υγιείς διαχρονικές δυνάμεις της οικονομίας που στήριξαν την πρόοδο του τόπου και να επενδύσουμε σε νέες, που έχουν δυναμική και δημιουργούν προοπτική. Δυστυχώς κάποιοι, προσκολλημένοι σε παρωχημένες αντιλήψεις και πρακτικές, αντιδρούν σε κάθε νέα προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Επικαλούμενοι δήθεν το δημόσιο συμφέρον, επιδιώκουν να διατηρήσουμε ένα μοντέλο που δοκιμάστηκε και χρεοκόπησε.
Κι όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε, με παλιές συνταγές δεν γίνεται νέα οικονομία.
Τα πράγματα είναι απλά. Τα τελευταία τρία χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα στη σταθεροποίηση και ανάκαμψη της οικονομίας. Όμως, ο δρόμος μπροστά μας είναι ακόμη δύσκολος και ανηφορικός, για να ξεφύγουμε οριστικά από την κρίση. Χρειάζεται να προχωρήσουμε με υπευθυνότητα, να δούμε τη μεγάλη εικόνα και να αξιοποιήσουμε τις όποιες νέες ευκαιρίες. Έτσι, θα δώσουμε μια νέα αναπτυξιακή κατεύθυνση στην οικονομία μας.
Για να πετύχουμε, πρέπει να τολμήσουμε. Να κάνουμε πιο αποτελεσματική τη λειτουργία του κράτους, πιο ανταγωνιστική τη λειτουργία της οικονομίας. Να προσελκύσουμε επενδύσεις που θα ανοίξουν νέες δουλειές ειδικά για τους νέους.
«Εδώ και τώρα» απαιτείται ν’ ανοίξουμε τα παράθυρα της οικονομίας, για να μπει φρέσκος και καθαρός αέρας. Οι προσπάθειες της Κυβέρνησης για ευρείας κλίμακας μεταρρυθμίσεις και αλλαγές είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Είναι άλλωστε αλλαγές που τις έχει ανάγκη ο τόπος για να πάει μπροστά. Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για ανασύνταξη του μοντέλου της οικονομίας μας συνάδουν με τις τάσεις που υπάρχουν στα ανεπτυγμένα κράτη του πλανήτη.
Αν για λόγους είτε πολιτικής ατολμίας, είτε ιδεοληψιών, χάσουμε κι αυτήν την ευκαιρία αναμόρφωσης του οικονομικού οικοδομήματός μας, θα μείνουμε στάσιμοι με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα. Αν φοβηθούμε ή διστάσουμε να προχωρήσουμε στις απαιτούμενες αλλαγές, προφανώς θα χάσουμε την ευκαιρία να επανατοποθετήσουμε την οικονομία σε νέα βάση.
Αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας, με δημιουργική στρατηγική, επιχειρηματική εξωστρέφεια και τις αποδεδειγμένες ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη, ευέλικτη και ισχυρή οικονομία.
Κρατούμε στα χέρια μας μία ευκαιρία. Αν τη χάσουμε, η Κύπρος θα μείνει εγκλωβισμένη σε ένα απαρχαιωμένο μοντέλο οικονομίας, που ό,τι είχε να δώσει το έδωσε. Κάτι που θα στερήσει από τη χώρα τις προοπτικές του μέλλοντος. Και αυτό δεν θα μας το συγχωρέσουν ποτέ οι νέες γενιές...
ΝΑΤΑΣΑ ΠΗΛΕΙΔΟΥ
Αριστίνδην Υποψήφια ΔΗΣΥ Λευκωσίας