Αναλύσεις

Οι «δημοκρατικές» κατά ΔΗΣΥ διαδικασίες

«Σας προκαλώ. Πέστε μου σε ποιο άλλο κόμμα τα μέλη της βάσης καλούνται να επιλέξουν δημοκρατικά, με την ψήφο τους, τους υποψηφίους που θα είναι στο ψηφοδέλτιο του κόμματός τους για τις βουλευτικές εκλογές...». Η πρόκληση του Προέδρου του ΔΗΣΥ προς τους δημοσιογράφους παρέμεινε αναντίλεκτη. Μόνο ο «Δημοκρατικός» Συναγερμός θα ακολουθούσε, σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, αυτήν τη δημοκρατική διαδικασία. Τελικά, μετά από ενδοκομματικές αδιαφανείς πράξεις της ηγεσίας, το εξαγγελθέν «πανηγύρι της δημοκρατίας» εξελίχθηκε σε απλό, πανηγύρι απατηλό. Με εμπλοκή και του κρατικού Επιτρόπου Εθελοντισμού.


Οι εκ του περισσού υποψήφιοι σε κάποιες από τις έξι εκλογικές περιφέρειες δηλώθηκε ότι αποσύρθηκαν «για να διευκολύνουν» την ηγεσία. Οι δε εξαγγελθείσες ενδοκομματικές εκλογικές διαδικασίες ποτέ δεν έγιναν στις περισσότερες επαρχίες. Το ψηφοδέλτιο δεν συστάθηκε «δημοκρατικά», από τη βάση, αλλά σύμφωνα με τις προτιμήσεις του Πολιτικού Γραφείου.


Ήταν το πρώτο πλήγμα στην εξαγγελθείσα δημοκρατική διαδικασία. Ακολούθησαν και χειρότερα. Οι δύο εναπομείνασες εκλογικές περιφέρειες, αυτές της Λευκωσίας και της Λάρνακας, επαναστάτησαν. Κανείς από τους εκ του περισσού υποψηφίους δεν ήθελε να διευκολύνει την ηγεσία και όλοι οι υποψήφιοι για συμπερίληψη στο εκλογικό κομματικό ψηφοδέλτιο ζητούσαν να γίνουν οι υποσχεθείσες εσωκομματικές εκλογές.


Παρέμεναν δηλαδή πιστοί στις κατά τα άλλα δημοκρατικές δεσμεύσεις της ηγεσίας. Οι ενδοκομματικές εκλογές έγιναν στις δύο επαρχίες την Κυριακή 3 Απριλίου. Η ηγεσία δήλωσε ικανοποιημένη, παρά τη σχετικά πενιχρή προσέλευση των μελών. Εκλέγηκαν δημοκρατικά οι κατά προτίμηση των μελών της βάσης υποψήφιοι. Άλλες όμως οι βουλές της βάσης και άλλες οι βουλές του Πολιτικού Γραφείου.


Παραμερίστηκαν κάποιοι από τους δημοκρατικά εκλεγέντες, και τις θέσεις τους κατέλαβαν εκλεκτοί της ηγεσίας. Δηλώθηκε βέβαια ότι εκλεγέντες αποσύρθηκαν οικειοθελώς «για να διευκολύνουν» την ηγεσία. Αυτό που οι «περήφανοι» υποψήφιοι απέρριπταν πριν από τη διεξαγωγή των ενδοκομματικών εκλογών, το αποδέχθηκαν, χωρίς ίχνος διαμαρτυρίας, μετά από την εκλογή τους από τη βάση. Οι λόγοι της αποδοχής τους θα φανούν, βέβαια, όταν θα εξαγγελθούν τα ανταλλάγματα που τους έχουν υποσχεθεί. Η ηγεσία δεν σεβάστηκε ούτε τη δημοκρατικά εκφρασθείσα λαϊκή βούληση των μελών, ούτε τους δημοκρατικά εκλεγέντες, ούτε την ευρύτερη κοινωνία. Ούτε και κάποιοι δημοκρατικά εκλεγέντες σεβάστηκαν τους κομματικούς ψηφοφόρους, τους οποίους εκλιπαρούσαν μέχρι και την Κυριακή για να υποκλέψουν την ψήφο τους.


Τελικά, παραμερίστηκε και η λόγω ποσόστωσης επιλεγείσα από την ηγεσία για το ψηφοδέλτιο της εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας. Για να βολευτούν τέσσερεις «παλιές κομματικές καραβάνες» και δύο άλλοι υποψήφιοι, εκλεκτοί της ηγεσίας. Χωρίς οποιαδήποτε παρουσία γυναίκας στο ψηφοδέλτιο της Λάρνακας. Η κατά τα άλλα συμπαθής νέα και ωραία, αρχικά επιλεγείσα υποψήφια, περιφερόταν, μαζί με τη μητέρα της, σε κωμοπόλεις και χωριά και, δηλώνοντας την τελική υποψηφιότητά της, μοίραζε χειραψίες σε γνωστούς και αγνώστους, ακόμη και την Κυριακή των εσωκομματικών εκλογών.


Ήταν απόλυτα βέβαιη για τη δοθείσα θέση της στο κομματικό ψηφοδέλτιο. Αφαιρέθηκε όμως την υστάτη. Δηλώθηκε βέβαια ότι από μόνη της αποσύρθηκε «για να διευκολύνει» την ηγεσία. Η ίδια δεν διέψευσε τις κομματικές δηλώσεις. Σε μεταγενέστερο στάδιο, θα βγει στην επιφάνεια και το υποσχεθέν αντίτιμο. Για να διαιωνίζεται το κομματικό κατεστημένο. Με τη συμμετοχή και νεοτέρων.


Σε ηλικία. Το νόημα αυτής της φαρσοκομωδίας αποδεικνύει τον μακρύ δρόμο που έχει ακόμη μπροστά του μεγάλο μέρος της κυπριακής κοινωνίας για να ενσωματώσει βασικούς κανόνες πολιτικής ηθικής, δημοκρατίας και εκλογικής διαδικασίας. Οι δε κατά τον «Δημοκρατικό» Συναγερμό κατ’ επίφαση δημοκρατικές διαδικασίες δεν τιμούν κανένα. Ούτε τους άμεσα εμπλεκομένους, ούτε την κομματική τους ηγεσία, ούτε την ευρύτερη κυπριακή κοινωνία. Αντίθετα, βλάπτουν σοβαρά τη δημοκρατία.
ΧΡΙΣΤΟΣ Χ. ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ
Δικηγόρος, Κοινωνιολόγος, υποψήφιος Κινήματος Οικολόγων, Συνεργασίας Πολιτών