Σημερινά

Η «Σημερινή» πριν από 38 χρόνια

Τουρκικές προτάσεις
Υπό τον τίτλο «Δόθηκαν στον Βάλντχαϊμ σε πακέτο οι τουρκικές προτάσεις - Σε χάρτη και με ονομαστική αναφορά σε περιοχές - Η επανεγκατάσταση στο Βαρώσι μπορεί να αρχίσει πριν επιτευχθεί τελική συμφωνία σ’ όλες τις πτυχές - Σταδιακή εφαρμογή των αρχών ελευθέρας διακινήσεως και διαμονής», γίνεται αναφορά στο κυπριακό πρόβλημα, σε δημοσίευμα της «Σ», ημερομηνίας 14 Απριλίου 1978. Μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα εξής:
Η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα έδωσε σήμερα (χθες) το μεσημέρι στο «Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων» τη δήλωση που έκαναν σήμερα (χθες) στη Βιέννη, σχετικά με τις τουρκοκυπριακές προτάσεις, ο κ. Νετζιατί Ερτεκιούν, νομικός σύμβουλος του «Τουρκικού Ομόσπονδου Κράτους της Κύπρου» και ο καθηγητής Δρ Μουμτάζ Σοϋσάλ, σύμβουλος του «Προέδρου» του «Κράτους» αυτού. Η δήλωση έχει ως εξής:
Τα κυριότερα σημεία των τουρκοκυπριακών προτάσεων για τη λύση του προβλήματος της Κύπρου υποβλήθηκαν σήμερα στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Βάλντχαϊμ, για λογαριασμό του Προέδρου Ντενκτάς. Οι προτάσεις αυτές, που διατυπώθηκαν με την ενεργό υποστήριξη και την ηθική ενθάρρυνση της τουρκικής κυβερνήσεως, καλύπτουν τις ακόλουθες ουσιαστικές πλευρές του Κυπριακού προβλήματος:
1. Το Ομοσπονδιακό Σύνταγμα.
2. Τα εδάφη του Ομοσπονδιακού Κράτους και μια πρόταση για ένα κοινό σχέδιο υδρεύσεως.
3. Το Μαράς (Βαρώσια), το οποίο περιλήφθηκε σαν χωριστό θέμα στο όλο «πακέτο», λόγω της οικονομικής του σημασίας και τις δυνατότητες της εγκαταστάσεως (Ελληνοκυπρίων).
Τα κύρια σημεία των προτάσεων συνοδεύονται από επεξηγηματικό σημείωμα πάνω σε όλα τα θέματα του κυπριακού προβλήματος, καθώς επίσης και πάνω στα κοινά σημεία αφετηρίας, και την πιο κατάλληλη προσέγγιση για μια συνταγματική λύση.
Το τουρκοκυπριακό σχέδιο περιέχει ειδικές, συγκεκριμένες και λεπτομερείς προτάσεις για το νομοθετικό, εκτελεστικό και δικαστικό όργανο της ανεξάρτητης, κυρίαρχης, αδέσμευτης, δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδιακής δημοκρατίας της Κύπρου. Σύμφωνα με τις τέσσερις βασικές γραμμές, που συμφωνήθηκαν μεταξύ του Ντενκτάς και του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, κατά τη συνάντησή τους στις 12 Φεβρουαρίου 1977.
Η τουρκοκυπριακή πλευρά προτείνει τη δημιουργία ενός ομοσπονδιακού νομοθετικού σώματος, που θα αποτελείται από τις νομοθετικές συνελεύσεις των δύο ομοσπόνδων κρατών και μια ομοσπονδιακή συνέλευση, που να έχει τέτοια σύνθεση, ώστε να προλαμβάνει την κυριαρχία τής μιας κοινότητας πάνω στην άλλη, και ταυτόχρονα να αποκλείει τον κίνδυνο ενός πλήρους αδιεξόδου.
Nέος δρόμος Λευκωσίας - Κερύνειας
Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, οι Τουρκοκύπριοι αρχίζουν την κατασκευή νέου δρόμου, που θα συνδέει τη Λευκωσία με την Κερύνεια, και θα παρακάμπτει το χωριό Κιόνελι.
Ο νέος δρόμος Λευκωσίας - Κερύνειας θα είναι μήκους 23 χιλιομέτρων και η πλατφόρμα του θα έχει πλάτος 12 μέτρων, ενώ το πλάτος της ασφάλτου θα είναι εφτά μέτρα.
Η κατασκευή του νέου δρόμου, σύμφωνα με τις τουρκοκυπριακές εφημερίδες, θα στοιχίσει 44 εκατομμύρια τουρκικές λίρες.