Ειδήσεις

Φύλλο και φτερό 14 εργολήπτες

Αποκαλυπτική αλληλογραφία του Αντώνη Κατσούλη και του Γιώργου Περδίκη για την πειθαρχική έρευνα των εργοληπτών που εμπλέκονται με το ΣΑΠΑ
Από το πόρισμα που έχει ετοιμαστεί από λειτουργό του συνδέσμου εγγραφής εργοληπτών, εκ πρώτης όψεως στοιχειοθετείται διάπραξη πειθαρχικών αδικημάτων από τις εταιρείες.

Ανοίγει ο δρόμος πειθαρχικών ποινών, για τις εταιρείες εργοληπτών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο του ΣΑΠΑ, καθώς οδηγούνται στο πειθαρχικό συμβούλιο του συνδέσμου εγγραφής εργοληπτών.
Οι πειθαρχικές ποινές, σύμφωνα με το άρθρο 41 (Ι) του περί Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων Νόμο, προβλέπει ακόμα και τη διαγραφή εργολήπτη από το Μητρώο Εργοληπτών, γεγονός που θα θέσει τέρμα στην επιχείρησή του. Αυτή η ποινή μπορεί να είναι πολύ πιο βαριά από 2 - 5 μήνες φυλάκιση που μπορεί να επιβάλει ένα δικαστήριο.
Ο πρόεδρος του συμβουλίου εργοληπτών Αντώνης Κουτσούρης δήλωσε ότι πρόκειται για επτά κατασκευαστικές εταιρείες και τους τεχνικούς τους διευθυντές, τονίζοντας ότι από το πόρισμα που έχει ετοιμαστεί από λειτουργό του συνδέσμου, εκ πρώτης όψεως στοιχειοθετείται διάπραξη πειθαρχικών αδικημάτων από τις εταιρείες. Ωστόσο, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου δεν ήταν σε θέση να δεσμευτεί πότε θα υπάρξει καταδίκη των εμπλεκομένων στα σκάνδαλα εργολάβων.
Η Ερευνώσα Λειτουργός, πριν λίγες ημέρες, κατέθεσε την τελική της εισήγηση ενώπιον του Συμβουλίου και το Συμβούλιο προχώρησε σύμφωνα με τις πρόνοιες και τις διαδικασίες που προβλέπονται στον περί Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων Νόμο, και τους σχετικούς κανονισμούς για πειθαρχικά παραπτώματα, που είναι κατ' αναλογίαν της δικαστικής διαδικασίας.
Σύμφωνα λοιπόν με την παράγραφο 40(Ι)(ε) του νόμου, πειθαρχικό αδίκημα είναι και όταν ο εργολήπτης «κατά την άσκηση του επαγγέλματος επιδεικνύει με οποιοδήποτε άλλον τρόπο συμπεριφορά ανάρμοστη ή ασυμβίβαστη με το επάγγελμα ή που υποβιβάζει το κύρος και την υπόληψη του επαγγέλματος του εργολήπτη».
Μετά από 10 μήνες...
Η Ερευνώσα Λειτουργός, όπως φαίνεται στην επιστολή ημερομηνίας 1/2/16, που απέστειλε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εργοληπτών Αντώνης Κουτσούρης προς τον Γιώργο Περδίκη, είχε ενημερώσει το Συμβούλιο για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε και τον όγκο της αλληλογραφίας που δημιουργήθηκε μεταξύ της ίδιας και των δικηγόρων υπεράσπισης των υπό κατηγορία φυσικών και νομικών προσώπων.
Επίσης, όπως φαίνεται σε δεύτερη επιστολή του κ. Κουτσούρη προς τον κ. Περδίκη ημερομηνίας 16 Ιουνίου 2015, το θέμα απασχόλησε το Συμβούλιο Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση στα Μέσα Ενημέρωσης και αυτεπάγγελτα αποφάσισε την προώθηση διεξαγωγής πειθαρχικής έρευνας, ζητώντας ταυτόχρονα με επιστολή ημερομηνίας 2/2/15 την καθοδήγηση του Γενικού Εισαγγελέα, καθώς εκείνη την περίοδο βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία ποινικών ερευνών.
Τελικώς ο Γενικός Εισαγγελέας απάντησε τρεις μήνες μετά στις 11 Μαΐου 2015 και αφού το Συμβούλιο μελέτησε την απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Πάφου, διόρισε την Ερευνώσα Λειτουργό.
Την ίδια ώρα μιλώντας στην «Σημερινή», ο πρόεδρος της ομοσπονδίας εργολάβων Κώστας Ρουσιάς ανέφερε για το θέμα ότι θα πρέπει το Συμβούλιο Εργοληπτών όχι μόνο να ελέγχει, αλλά και να τιμωρεί όπου χρειάζεται. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «Η νομοθεσία είναι εκεί. Έχει ξαναχρησιμοποιηθεί, αλλά όχι σε τόσο σοβαρές υποθέσεις. Θέλουμε υγιείς συναδέρφους και υγιή οικονομία».
«Να παραιτηθεί το Συμβούλιο ή επιτέλους να πάρει απόφαση»
«Είναι αδιανόητο να υπάρχει παραδοχή εργοληπτών για μίζες και δωροδοκία, και το Συμβούλιο Εργοληπτών να καθυστερεί εγκληματικά στην πειθαρχική έρευνα και τιμωρία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών. Τονίζεται ότι «Οι ομολογίες των εργολάβων για δωροδοκία και μίζες σε αξιωματούχους έγιναν πριν από έναν και πλέον χρόνο. Δυστυχώς, παρά την ομολογία των εργολάβων, η πειθαρχική διαδικασία μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε».
Το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών κάνει λόγο για σκοπιμότητα του Συμβουλίου υπέρ των εργοληπτών που εμπλέκονται και μάλιστα παραδέχτηκαν ποινικά αδικήματα διαφθοράς και διερωτάται πότε το Συμβούλιο Εγγραφής Εργοληπτών θα αναλάβει τις ευθύνες του και να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις. «Πότε θα προχωρήσει να τιμωρήσει πειθαρχικά τους εργολήπτες; Γιατί τους καλύπτει;».
Τέλος, αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι «Το Συμβούλιο Εγγραφής Εργοληπτών είναι πολιτικά εκτεθειμένο. Πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Ή θα καταλήξει σύντομα σε καταδίκη των εργολάβων που παρανόμησαν ή να παραιτηθεί».
Ώρα μηδέν για τον μαυροπινακισμό
Να εγκρίνουν σήμερα οι βουλευτές το νομοσχέδιο για τους μιζαδόρους -όπως χαρακτήρισε τους εργολάβους που εμπλέκονται στο σκάνδαλο του ΣΑΠΑ- ζήτησε ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης, σε σχόλιο που ανήρτησε στο Twitter. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, συστήνεται επιτροπή αποκλεισμού, η οποία θα αποφασίζει για τα κριτήρια και τις διαδικασίες με βάση τις οποίες θα μαυροπινακίζονται εταιρείες.
Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας εργολάβων Κώστας Ρουσιάς είπε ότι θα πρέπει οι βουλευτές να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για αποκλεισμό εργοληπτικών εταιρειών, οι οποίες ενέχονται σε υποθέσεις διαφθοράς από την ανάληψη έργων του Δημοσίου, νοουμένου ωστόσο ότι υπάρχει καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου. Πρόσθεσε ότι ουσιαστικά μιλάμε για μια ευρωπαϊκή οδηγία, με την οποία πρέπει να εναρμονιστεί και η Κύπρος.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής Γιώργος Γεωργίου, μιλώντας στη «Σημερινή», τόνισε ότι «Εμείς πράξαμε το καθήκον μας. Τώρα η οι βουλευτές θα πρέπει να αποφασίσουν». Όπως ανέφερε, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τις 18 Απριλίου. «Είχαμε μια μικρή καθυστέρηση, αλλά πια είναι ενώπιόν μας». Ανέφερε ότι τόσο η Νομική Υπηρεσία, όσο και η Γενική Λογίστρια ανέφεραν ότι δεν παρεκκλίνει της Ευρωπαϊκής Οδηγίας.
«Η Βουλή δεν μπορεί να ψηφίζει με κλειστά μάτια»
Από την πλευρά του, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ βουλευτής Άριστος Δαμιανού δήλωσε ότι είναι «Αναγκαίος ο αποκλεισμός από δημόσιες προσφορές όσων εμπλέκονται σε μίζες». Ωστόσο, ανέφερε ότι «Η Βουλή δεν μπορεί να ψηφίζει με κλειστά μάτια, συμπεριφερόμενη ανεύθυνα».
Ο κ. Δαμιανού είπε ότι «Εδώ και δύο χρόνια είναι καταγραμμένη η θέση του ΑΚΕΛ, μέσα και από την ομόφωνη έκθεση της Επιτροπής Θεσμών για το τραπεζικό σκάνδαλο, ότι όσοι αποδεδειγμένα εμπλέκονται σε μίζες θα πρέπει να αποκλείονται από δημόσιες προσφορές. Αυτό επιτάσσουν οι κανόνες φυσικής δικαιοσύνης και χρηστής διοίκησης. Μετά από δύο χρόνια περιπλάνησης σε τμήματα, υπηρεσίες και Υπουργεία, η Κυβέρνηση έφερε στο Κοινοβούλιο, λίγες μέρες πριν από την αυτοδιάλυσή του για τις βουλευτικές εκλογές, ένα πολυνομοθέτημα τριακόσιων σελίδων και αναμένεται από τη Βουλή, συμπεριφερόμενη ανεύθυνα, να ψηφίσει με κλειστά μάτια. Όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να κτίσουν μια περιρρέουσα γεμάτη από υπονοούμενα, εμείς θα διατηρήσουμε και τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητά μας».