Αναλύσεις

Η αντίληψή μας για τα δικαιώματα του πολίτη

Τα δικαιώματα των πολιτών αποτελούν ταυτόχρονα ένα στοιχείο ενότητας και μια δύναμη αλλαγής. Ένα στοιχείο ενότητας, διότι η συμφωνία γύρω από τις αξίες που εκφράζουν αποτελεί ένα από τα βασικά θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζεται η δημοκρατία μας. Αλλά και μια δύναμη αλλαγής, διότι η εφαρμογή τους στην πράξη και με ίδιο τρόπο για όλους, επαναπροσδιορίζει διαρκώς την υφιστάμενη τάξη πραγμάτων, σύμφωνα με πιο προωθημένες κοινωνικές ισορροπίες.
Ο ΔΗΣΥ, από την πρώτη στιγμή, έθεσε τα δικαιώματα των πολιτών στο κέντρο του προγράμματός του, συμβάλλοντας με καθοριστικό τρόπο στην ανάπτυξη της θεσμικής και κοινωνικής συνειδητοποίησης της σπουδαιότητάς τους.
Γνώμονας και στόχος της πολιτικής μας είναι πρώτα ο πολίτης. Δεν θέλουμε ένα κράτος-κηδεμόνα. Επιδιώκουμε ένα κράτος των δικαιωμάτων, μια πολιτεία για τους πολίτες. Πολίτες που βρίσκονται στο επίκεντρο, ως προσωπικότητες που δρουν, συμμετέχουν αλλά και απολαμβάνουν τα αγαθά και τις υπηρεσίες μιας δημοκρατικής πολιτείας. Ο πολίτης δεν είναι αποδέκτης των κυβερνητικών πολιτικών. Θέλουμε σαν ΔΗΣΥ να συνδιαμορφώνει το γενικό συμφέρον, το παρόν και το μέλλον της χώρας, να εντάσσεται στην προοπτική της. Ενισχύουμε τη θέση των πολιτών στην κοινωνία, προστατεύοντας και διευρύνοντας τα δικαιώματα, ανασυγκροτώντας τη Διοίκηση και το Κράτος, ώστε να μπορούν να βασίζονται σ' αυτό όσοι έχουν ανάγκη.
Συστατικό στοιχείο μιας αναπτυγμένης δημοκρατίας είναι όχι μόνο ο σεβασμός αλλά και η ενίσχυση των δικαιωμάτων. Η δημιουργία μιας κοινωνίας που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας εξαρτάται σε αποφασιστικό βαθμό από τη δυνατότητα των πολιτών να ασκούν στην πράξη τα θεμελιώδη δικαιώματά τους και με τον τρόπο αυτό να αυτοπροσδιορίζονται και να εξελίσσονται ως υπεύθυνες και αυτόνομες προσωπικότητες.
Η κοινωνική προστασία είναι ένα από τα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής, χωρίς την οποία μια χώρα καταδικάζεται αναπόφευκτα σε κοινωνικά σχίσματα και συγκρούσεις που έχουν αρνητικές επιπτώσεις, τόσο στην οικονομία όσο και στις ατομικές και συλλογικές συμπεριφορές. Έχουμε στραμμένη την προσοχή μας στην αντιμετώπιση του νέου κοινωνικού ζητήματος στους πολίτες εκείνους που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη βοήθειας, στους ανέργους, τους νέους, τους ηλικιωμένους, τους πολύτεκνους, τους αποκλεισμένους, τους οποίους το κράτος πρέπει να φροντίζει κατά προτεραιότητα.
Γνώρισμα μιας ισχυρής κοινωνίας είναι η ανεκτικότητα, η αναγνώριση του διαφορετικού και η αρμονική ένταξή του στο σύνολο. Σαν ΔΗΣΥ επιδιώκουμε μια κοινωνία όπου ο καθένας έχει την ελεύθερη επιλογή των πεποιθήσεών του και αποδέχεται να απολαμβάνουν την ίδια ελευθερία και οι άλλοι. Επιδιώκουμε μία κοινωνία όπου κανένας δεν είναι αποκλεισμένος.
Ο ΔΗΣΥ διαμορφώνει μιαν άλλη σχέση κράτους και κοινωνίας στα ζητήματα αυτά. Μια σχέση που να βασίζεται στην αποτελεσματική λειτουργία του κράτους, αλλά και στην ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας. Το κράτος δεν πρέπει να απεκδύεται των ευθυνών του. Αντίθετα, καλείται να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις. Προκλήσεις που προκύπτουν από την παγκοσμιοποίηση, τις νέες μετακινήσεις, τις νέες τεχνολογίες, την αποδιάρθρωση παραδοσιακών αξιών και μορφών οργάνωσης και ζωής.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΡΑΚΟΣ
BSC Business Administration- MBA, Υποψήφιος Βουλευτής ΔΗΣΥ στην επαρχία Αμμοχώστου