Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 38 ΧΡΟΝΙΑ

Καταθέτουν σήμερα για το εμπάργκο
Υπό τον τίτλο «Καταθέτουν σήμερα Ρόζενταλ, Μπραδήμας, Σαρμπάνης - Για το εμπάργκο στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων - Στις 5 Μαΐου η πρώτη ψηφοφορία - Η απόφαση αναμένεται τον Ιούνιο», η «Σ» δημοσιεύει στις 19 Απριλίου 1978 τις ακόλουθες πληροφορίες:
Aπό τη Νέα Υόρκη οι Ρόζενταλ, Μπραδήμας και Σαρμπάνης καταθέτουν σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, η οποία πραγματοποιεί νέα ακρόαση για το θέμα του εμπάργκο. Οι Ρόζενταλ, Μπραδήμας και Σαρμπάνης είναι, όπως είναι γνωστό, εναντίον της άρσεως του αμερικανικού εμπάργκο εναντίον της Τουρκίας και στις καταθέσεις τους θα υποστηρίξουν τους λόγους που επιβάλλουν τη διατήρηση του εμπάργκο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της «Σημερινής», η πρώτη ψηφοφορία για το εμπάργκο αναμένεται να γίνει την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου και συγκεκριμένα στις 5 Μαΐου.
Κατά την ψηφοφορία αυτή θα ψηφίσουν 37 μέλη των Επιτροπών. Αν η ψηφοφορία είναι υπέρ της αποδοχής της προτάσεως του κ. Κάρτερ για άρση του εμπάργκο, το θέμα θα σταλεί στο Αμερικανικό Κογκρέσσο, όπου θα διεξαχθεί ψηφοφορία με συμμετοχή όλων των μελών του.
Έτσι, κι αν ακόμη εγκριθεί η πρόταση Κάρτερ για άρση του εμπάργκο εναντίον της Τουρκίας, θα υπάρχουν πιθανότητες να καταψηφισθεί η πρόταση, όταν θα αχθεί ενώπιον της Ολομέλειας του Κογκρέσσου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν αναμένεται να ληφθεί τελική απόφαση για το θέμα του εμπάργκο πριν από τον Ιούνιο. Ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται η συνεδρία των Επιτροπών της Γερουσίας, που έχει ορισθεί για την ερχόμενη Τρίτη, 25 Απριλίου.
Την πρώτη, όμως, σαφή ένδειξη για τις πιθανότητες άρσεως ή διατηρήσεως του εμπάργκο θα δώσει η πρώτη ψηφοφορία στις 5 Μαΐου.
Στο μεταξύ, η τουρκική πλευρά έχει εκφράσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ανησυχίες για τη «βραδύτητα», όπως λένε, με την οποία προχωρεί το θέμα.
Όπως είναι γνωστό, οι Επιτροπές της Γερουσίας και του Κογκρέσσου θ' ακούσουν τις καταθέσεις μεγάλου αριθμού γερουσιαστών, πολιτικών και άλλων προσώπων, προτού προχωρήσουν στη διεξαγωγή της πρώτης ψηφοφορίας, σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθούν στα θέματα αυτά.
Τουρκικά αεροπλάνα στην Κύπρο
Τρία τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν χθες το πρωί τον κυπριακό εναέριο χώρο και πραγματοποίησαν βυθίσεις πάνω από την περιοχή Μάμμαρι.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ρολάνδης κάλεσε χωριστά μετά την παραβίαση τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και τον εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, και προέβη σ' έντονο διάβημα. Ο Υπουργός έδωσε επίσης οδηγίες σ' όλους τους πρέσβεις της Δημοκρατίας να προβούν σε παρόμοια διαβήματα στις χώρες όπου είναι διαπιστευμένοι.