Ενέργεια

ΡΙΝΓΚ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Η αβεβαιότητα στην αγορά

Η συζήτηση για τα ωράρια συνεχίζεται και μαζί της επεκτείνεται η αβεβαιότητα στην αγορά, η σύγχυση των καταναλωτών και η αγωνία των εργαζομένων. Στο «Ρινγκ» αυτή τη βδομάδα φιλοξενούμε τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Βουλευτή του ΑΚΕΛ Ανδρέα Φακοντή και τον Βουλευτή του ΔΗΣΥ και μέλος της ίδιας επιτροπής Νίκο Νουρή.


Ερωτήσεις:
1) Η λειτουργία του εμπορίου θα πρέπει να υπάγεται στον κρατικό παρεμβατισμό ή να αυτορρυθμίζεται και με ποιο τρόπο;
2) Πώς αξιολογείτε την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να κρίνει εκπρόθεσμη την προσφυγή του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργικού Συμβουλίου για τα ωράρια;
3) Πιστεύετε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα μπορέσει να επιλυθεί πριν από τη διάλυση της Βουλής;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΑΚΟΝΤΗΣ

1) Για τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων θα πρέπει να υπάρχει νομοθεσία ή κανονισμοί, που να ρυθμίζει τον τρόπο λειτουργίας και εφαρμογής τους. Θεωρούμε πως αν παραμείνει ανεξέλεγκτο, τότε ούτε η αγορά θα μπορεί να το ρυθμίσει από μόνη της, διότι στο τέλος θα έχουμε μια αναρχία, όπου μεγάλες και πολύ μεγάλες εταιρείες θα εργάζονται εις βάρος των μικρών, τις οποίες θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο. Πρέπει οι δύο εξουσίες, εκτελεστική και νομοθετική, να παρακαθήσουν σε διάλογο και συζήτηση, με στόχο να βρεθεί η χρυσή τομή, ούτως ώστε να ρυθμιστεί νομοθετικά, για να επέλθει οριστική διευθέτηση και οριστικό κλείσιμο του σοβαρού αυτού ζητήματος που ταλανίζει την κυπριακή κοινωνία εδώ και τρία χρόνια.
2) Την έκρινε εκπρόθεσμη, διότι οι κανονισμοί που κατατέθηκαν στη Βουλή και απορρίφθηκαν ήταν αυτούσιοι με τους κανονισμούς που απέρριψε η Βουλή τον Μάιο. Η λογική του Δικαστηρίου ήταν: Αφού οι ίδιοι κανονισμοί απορρίφθηκαν προηγουμένως με το ίδιο περιεχόμενο, η Κυβέρνηση έπρεπε να κάνει την προσφυγή της τότε και όχι τον Δεκέμβριο. Δύο από τους δικαστές την έκριναν εμπρόθεσμη και αποφάσισαν επί της ουσίας τη διαφορά ότι η Βουλή έχει το δικαίωμα να τροποποιεί, να καταψηφίζει ή να υπερψηφίζει κανονισμούς. Με βάση το Σύνταγμα, η εκτελεστική εξουσία έχει την αρμοδιότητα να εκδίδει κανονισμούς με πηγή τον Νόμο. Η νομοθεσία του 1989 λέει ξεκάθαρα ότι η εκτελεστική εξουσία καταθέτει κανονισμούς στη Βουλή και η Βουλή τους τροποποιεί, τους καταψηφίζει ή τους υπερψηφίζει. Ως εκ τούτου, παρόμοια περίπτωση κρίθηκε στο Δικαστήριο για θέματα αλιείας, όπου και δικαιώθηκε η Βουλή, που είχε τροποποιήσει Κανονισμούς, τους οποίους κατέθεσε η Κυβέρνηση. Επομένως, η Βουλή έχει το δικαίωμα επί των αποφάσεων της νομοθετικής εξουσίας.
3) Αν υπάρξει καλή θέληση από την εκτελεστική εξουσία, πιστεύω ακράδαντα ότι μπορεί να υπάρξει λύση πριν από τη διάλυση της παρούσας Βουλής. Ήδη ως Βουλή έχουμε αναλάβει πρωτοβουλία και ο Πρόεδρος της Βουλής θα αποστείλει γραπτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την οποία θα τον καλεί να γίνει διαβούλευση μεταξύ της Κυβέρνησης και της Βουλής, όπως εισηγήθηκε και ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η διαφορά, να βρεθεί η χρυσή τομή και να υπάρξει ρύθμιση του ωραρίου των καταστημάτων στο λιανικό εμπόριο. Το θεωρούμε αδιανόητο να παραμείνει η υφιστάμενη κατάσταση μέχρι τη νέα Βουλή, αφού με τη συνέχιση της ίδιας κατάστασης, τα προβλήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν και πιθανό να αυξηθούν, με αποτέλεσμα και οι εργαζόμενοι να ταλαιπωρούνται αφάνταστα και οι επιχειρήσεις να κλείνουν η μια πίσω από την άλλη.
ΝΙΚΟΣ ΝΟΥΡΗΣ
1) Σαφώς και δεν υποστηρίζουμε ότι η λειτουργία του εμπορίου πρέπει να ποδηγετείται από κρατικό παρεμβατισμό. Άλλο όμως είναι η ποδηγέτηση και άλλο η άναρχη αυτορρύθμιση. Στην περίπτωση των ωραρίων στο λιανικό εμπόριο δυστυχώς σήμερα φτάσαμε στο δεύτερο, εξαιτίας των εμμονών όσων δεν μπορούν να κατανοήσουν τις ανάγκες της αγοράς, των καταναλωτών αλλά και των εργαζομένων, που απέκτησαν θέση εργασίας μετά την εφαρμογή του θεσμού του διευρυμένου ωραρίου και αγωνιούν εάν θα μπορέσουν να τη διατηρήσουν. Άρα επιβάλλεται να υπάρχει κάποιας μορφής ρύθμιση, όπως ακριβώς γινόταν με τους τελευταίους Κανονισμούς.
2) Είχαμε δηλώσει ευθύς εξαρχής ότι για μας η όποια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα ήταν σεβαστή. Ως εκ τούτου, και παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη απόφαση κρίθηκε σε διαδικαστικής φύσεως θέματα και όχι επί της ουσίας, είναι για μας απόλυτα σεβαστή. Πρέπει να θυμίσω όμως, ότι στο μεσοδιάστημα έχουν προηγηθεί άλλες τρεις αποφάσεις, δύο σε επίπεδο Ανωτάτου και μια σε επίπεδο Επαρχιακού Δικαστηρίου, με τις οποίες ξεκαθάρισε ότι το θέμα της ρύθμισης των ωραρίων δεν είναι αρμοδιότητα της νομοθετικής αλλά της εκτελεστικής εξουσίας. Εάν όλοι επιδεικνύαμε τον ίδιο σεβασμό σ' αυτές τις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας, ενδεχομένως το θέμα να είχε λήξει.
3) Επιβάλλεται να υπάρξει οριστική και τελεσίδικη διευθέτηση του θέματος πριν από τη λήξη της θητείας της παρούσας Βουλής κυρίως για δύο λόγους. Πρώτο, για να τερματιστεί η αβεβαιότητα στην αγορά, να γνωρίζουν και οι επιχειρηματίες αλλά και οι καταναλωτές για τις τελικές ρυθμίσεις, ώστε να επανέλθει η σταθερότητα στο λιανικό εμπόριο. Εάν θέλουμε να μιλούμε για ανάπτυξη, πρέπει να άρουμε τα όποια εμπόδια στο εμπόριο. Δεύτερος και εξίσου σημαντικός λόγος, για τον οποίο πρέπει να τερματιστεί αυτή η διαμάχη, είναι η διασφάλιση των συμφερόντων των ίδιων των εργαζομένων, κυρίως αυτών που εργάζονται στα γενικά καταστήματα. Πρέπει να υπάρξει ρύθμιση των ωρών λειτουργίας των γενικών καταστημάτων, όπως προνοείτο στους Κανονισμούς που απερρίφθησαν από την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι σ' αυτά να απολαμβάνουν τα δικαιώματα που τους διασφαλίσαμε νομοθετικά και προνοούν δύο ελεύθερες Κυριακές τον μήνα και υπερωριακή αμοιβή.
Η ευθύνη για την πλήρη απορρύθμιση που σήμερα παρατηρείται στο λιανικό εμπόριο οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην εμμονή των κομμάτων της αντιπολίτευσης να αφαιρέσουν το δικαίωμα έκδοσης διαταγμάτων από την αρμόδια Υπουργό Εργασίας, με το οποίο ρυθμίζονταν τα ωράρια. Ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται να ψάχνουμε για μαγικές λύσεις. Εάν σεβαστούν τις δικαστικές αποφάσεις και συναινέσουν στην επιστροφή αυτού του δικαιώματος στην εκτελεστική εξουσία, το πρόβλημα επιλύεται.