Αναλύσεις

Το σχέδιο προστασίας πρώτης κατοικίας μέσω ΚΟΑΓ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε το περιβόητο σχέδιο για την «προστασία» της πρώτης κατοικίας μέσω ΚΟΑΓ. Σημειωτέον ότι αναμένεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η έγκριση του σχεδίου, που το πιο πιθανό να τροποποιηθεί, αφού θεωρηθεί παράνομη η κρατική ενίσχυση των χρηματοοικονομικών οργανισμών.
Το περιβόητο σχέδιο προνοεί 2 εκατομμύρια ευρώ για το τρέχον έτος, με ανώτατο όριο τα 10.000 ευρώ ανά αίτηση, δηλαδή περίπου εάν τηρηθούν πολύ αυστηρά κριτήρια, διακόσιες αιτήσεις ανά έτος. Το πιθανότερο είναι να μην εξυπηρετηθούν οι δανειολήπτες που όντως έχουν σοβαρό πρόβλημα εξυπηρέτησης χρέους τους.
Το σχέδιο επί της ουσίας προνοεί την καλύτερη εξυπηρέτηση των τραπεζών και όχι των δανειοληπτών.


Διότι δεν επιβάλλονται, παράλληλα, αυστηρά κριτήρια για σκοπούς βιώσιμης αναδιάρθρωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ως προς τις τράπεζες. Η Κυβέρνηση το μόνο που επιτυγχάνει με αυτό το σχέδιο είναι η εξασφάλιση των τραπεζικών δόσεων, αφού έτσι και αλλιώς θεωρείται δεδομένη η μη πληρωμή της δόσης από τους δανειολήπτες που αδυνατούν να πληρώσουν.
Το κονδύλι των 2 εκατομμυρίων, όμως, θα μπορούσε να διατεθεί από την Κυβέρνηση για την οικοδόμηση 20-30 σπιτιών ανά έτος και να τα διαθέσει σε νεαρά ζευγάρια που δεν έχουν στέγη, με τη διαδικασία της ενοικιαγοράς, δηλαδή της είσπραξης ενός πολύ χαμηλού ενοικίου των 200-250 ευρώ μηνιαίως. Με τη λήξη του σχεδίου ενοικιαγοράς, 10-15 έτη, οι ενοικιαστές θα μπορούν να αγοράσουν την οικία έναντι ενός πολύ μικρού αντιτίμου.
Μέσω αυτής της πρότασης, διοχετεύεται ένα κονδύλι των 2 εκατομμυρίων στην πραγματική οικονομία, βλ. εργολάβους, αρχιτέκτονες, ηλεκτρολόγους, μηχανολόγους κλπ, και ενισχύεται έτσι η ανάκαμψη της οικονομίας, που όπως πολύ συχνά επαναλαμβάνει ο Πρόεδρος, αλλά δεν τη βλέπουμε. Με τη λογική αυτή, αν αυξηθεί το συγκεκριμένο κονδύλι στα 40-50 εκατομμύρια ανά έτος, τότε μπορεί ο καθένας μας να αντιληφθεί τη δυναμική που θα έχει στην πραγματική οικονομία το συγκεκριμένο σχέδιο.
Το σπουδαιότερο, από την εισήγηση αυτή, είναι ότι η Κυβέρνηση θα έχει εισπράξεις μέσω ενοικίων και στο τέλος της περιόδου ενοικιαγοράς, θα εισπράξει ακόμα ένα επιπρόσθετο κονδύλι από τους ενοικιαστές που θα επιλέξουν να αγοράσουν την οικία όπου θα διαμένουν.
Ενώ το σχέδιο που προτείνει η Κυβέρνηση δίνει για ακόμη μια φορά λεφτά στις τράπεζες, χωρίς να εξασφαλίζει μια σωστή και βιώσιμη αναδιάρθρωση του χρέους των δανειοληπτών.
Το πρόβλημα της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης θα λυθεί μόνο με τη δημιουργία ενός Φορέα Διαχείρισης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), με κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια. Ο Φορέας αυτός θα μπορούσε να αγοράσει τα ΜΕΔ σε τιμή έκπτωσης μέχρι και 60%, όπως έγινε και στην Ιρλανδία, για να καταστεί δυνατό το κούρεμα του χρέους των δανειοληπτών σε επίπεδα που θα τα καταστήσουν βιώσιμα και εξυπηρετούμενα. Ο Φορέας αυτός, ακόμα και με το κούρεμα του χρέους, θα μπορεί να είναι επικερδής, χωρίς να σπαταλούνται αδίκως τα λεφτά των φορολογουμένων.
Επιτέλους, ας σταματήσει η Κυβέρνηση να δουλεύει για τις τράπεζες. Ας αρχίσει, έστω και αργά, να δουλεύει εμπράκτως για την ανάκαμψη της οικονομίας με συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα, με σκοπό παράλληλα και τη βελτίωση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους.
ΠΑΡΙΣ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ
Υποψήφιος Βουλευτής-Επαρχία Λευκωσίας, Εγκεκριμένος Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Σύμβουλος Αφερεγγυότητας, Εκπρόσωπος Τύπου Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών