Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 38 ΧΡΟΝΙΑ

Δεν βιάζεται ο Βάλντχαϊμ
Πληροφορίες για τις αναμενόμενες πρωτοβουλίες για προώθηση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα προβάλλονται στη θέση κυρίου θέματος στη «Σ», στις 26 Απριλίου 1978. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι:
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ. Βάλντχαϊμ δεν πρόκειται να αποφασίσει στο πολύ σύντομο μέλλον, αν θα καλέσει ή όχι σε νέες ενδοκυπριακές συνομιλίες. Και τούτο, διότι πιστεύει ότι μπορεί ακόμα να κινηθεί μέσα στο πλαίσιο της διαδικαστικής συμφωνίας της Λευκωσίας, η οποία προνοεί για διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Πληροφορίες της «Σημερινής» από επίσημους κύκλους του ΟΗΕ στη Λευκωσία αναφέρουν ότι τα εδώ γραφεία του ΟΗΕ βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με το αρχηγείο του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη, δεν έχουν όμως μέχρι της στιγμής διαβιβασθεί οποιεσδήποτε νέες οδηγίες, που να σχετίζονται με το θέμα των συνομιλιών.


Στο μεταξύ, η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» των Αθηνών, επικαλούμενη πληροφορίες από καλά ενημερωμένους κύκλους στην έδρα του ΟΗΕ, έγραψε χθες ότι ο Γενικός Γραμματέας προσανατολίζεται στην απόφαση να μη συστήσει την επανάληψη του διακοινοτικού διαλόγου. Το σχετικό ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας» αναφέρει: Ο κ. Κουρτ Βάλντχαϊμ πιθανότατα θα αναβάλει για μερικές ακόμη ημέρες την ανακοίνωση των αποφάσεών του, σε μια προσπάθειά του να πείσει την τουρκική πλευρά για τη βελτίωση των προτάσεών της, τις οποίες έχει απορρίψει η κυπριακή Κυβέρνηση και τις θεωρεί ουσιαστικά απαράδεκτες η Αθήνα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες:
Ο Γεν. Γραμματέας του ΟΗΕ, παρά τις εντονότατες πιέσεις που υφίστανται από την αμερικανική και τουρκική πλευρά, δεν είναι διατεθειμένος να κατηγορηθεί ότι υπονομεύει το κύρος των αποφάσεων του Διεθνούς Οργανισμού, αλλά και τις συμφωνίες που ο ίδιος έχει προκαλέσει με τις δύο κοινότητες.
Τιμές κρεάτων
Το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας ανακοινώνει ότι με διάταγμα της αρμοδίας Αρχής καθορίζονται οι ακόλουθες ανώτατες τιμές χονδρικής και λιανικής πωλήσεως των νωπών κρεάτων βοοειδών, προβάτων και αιγών, κατόπιν συζητήσεως του θέματος τούτου και στην Επιτροπή Τιμών:
- Νωπά κρέατα βοοειδών
Ολόσωμο σφαγμένο χωρίς κεφαλή, πόδια και εντόσθια, ανωτάτη τιμή χονδρικής πωλήσεως £1.250 μιλς η οκά. Μερί και ή φιλλέτο, και ή κοτολέττες, ανωτάτη τιμή λιανικής πωλήσεως £1.600 μιλς η οκά, κουτάλα ανωτάτη τιμή λιανικής πωλήσεως £1.500 μιλς η οκά.
- Νωπά κρέατα προβάτων και αιγών: Ολόσωμο σφαγμένο, ανωτάτη τιμή χονδρικής πωλήσεως £1.400 μιλς η οκά. Άνω μέρος του νεφρού, ανωτάτη τιμή λιανικής πωλήσεως £1.600 μιλς η οκά. Κάτω μέρος του νεφρού, ανωτάτη τιμή λιανικής πωλήσεως £1.500 μιλς η οκά.