Ενέργεια

Προβληματισμός για τα πρακτικά

Κάποιοι προσπαθούν μέσω των διαρροών να πλήξουν τις θέσεις μας, διαμηνύει η Κυβέρνηση
Μετά τις βουλευτικές εκλογές θα ληφθεί η τελική απόφαση για τον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Συσκότιση βλέπουν ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ

Μετά τις βουλευτικές εκλογές αναμένεται να ληφθεί η απόφαση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεξεργάζεται προς το παρόν μια φόρμουλα βελτίωσης της αποδοτικότητας του θεσμού, και θα κοινοποιήσει τις σκέψεις του προς τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.


«Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ή να αμφισβητήσει το γεγονός ότι ο θεσμός του Εθνικού Συμβουλίου, όπως λειτουργεί, δεν φέρνει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Είναι γι' αυτόν τον λόγο, εξάλλου, που σχεδόν όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου έχουν κατά καιρούς δηλώσει, δημόσια μάλιστα, ότι ο τρόπος λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου δεν είναι αποδοτικός», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι πρόσφατες διαρροές των πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου δεν συνιστούν μια θετική εξέλιξη. «Είναι για όλους αυτούς τους λόγους που και στα μάτια της κοινωνίας ο θεσμός του Εθνικού Συμβουλίου δεν έχει την καλύτερη δυνατή εικόνα και δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε, αλλά να λέμε τα πράγματα ως έχουν», είπε.
Σε σκέψεις ο Πρόεδρος
Επιδίωξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, συνέχισε, είναι η λειτουργία του θεσμού, ωστόσο ο χειρισμός του Κυπριακού απαιτεί συλλογικότητα, απαιτεί ανταλλαγή απόψεων με πλήρη σεβασμό σε διαφορετικές προσεγγίσεις, σε διαφορετικές εισηγήσεις. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προβληματίζεται, κάνει κάποιες σκέψεις, κάποιους σχεδιασμούς σε σχέση με το πώς μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά το Εθνικό Συμβούλιο και να έχει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα», είπε. Στόχος του Προέδρου Αναστασιάδη, δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, είναι η επαναλειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου, χωρίς ωστόσο τις δυσκολίες και τα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά καιρούς.


«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τον τελικό λόγο σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, αλλά την ίδια στιγμή εμείς θεωρούμε ότι ο θεσμός, αν λειτουργήσει σωστά, μπορεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα», είπε, προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, πως η εμπιστευτικότητα που έχει συμφωνηθεί για τις συνομιλίες δεν έχει εισαχθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αλλά είναι κάτι που χαρακτηρίζει τις συνομιλίες για το Κυπριακό από τότε που έχει ξεκινήσει. «Θα πρέπει να δούμε πώς επηρεάζουν οι όποιες διαρροές την αξιοπιστία της ελληνοκυπριακής πλευράς ή την προσπάθεια κάποιων που θέλουν να παρουσιάζουν τη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς ως μη εποικοδομητική ή να πλήξουν τις θέσεις μας. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», είπε ο Εκπρόσωπος.
Στον αέρα τα πρακτικά
Ερωτηθείς κατά πόσο θα καταργηθούν τα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου, προκειμένου να επιτευχθεί ο ελεύθερος διάλογος, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για ένα τέτοιο Σώμα και να μην μπορεί να γίνεται ελεύθερος διάλογος. Δεν θα υπάρχει λόγος τότε να γίνονται συνεδρίες του Εθνικού Συμβούλιου. Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λαμβάνοντας όλα αυτά υπ' όψιν, προβληματίζεται, έχει σκέψεις και θα καταλήξει σύντομα σε τελικές αποφάσεις».
Στήριξη από ΔΗΣΥ
Σωστή χαρακτήρισε την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, να ενημερώνει προσωπικά τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σημειώνοντας πως το Κυπριακό πρέπει να κρατηθεί μακριά από τον λαϊκισμό των βουλευτικών εκλογών. Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο κ. Νεοφύτου δήλωσε από τη Λάρνακα ότι «τα κόμματα της αντιπολίτευσης νιώθουν ότι έχουν ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο» και διερωτήθηκε ποιος είναι ο πρώτος κύκλος. «Αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τις υποσχέσεις και τα νομοθετήματα έδωσαν 20 δισεκατομμύρια και έλυσαν, στη θεωρία, όλα τα συσσωρευμένα εδώ και δεκαετίες προβλήματα της κοινωνίας, έμεινε και το Κυπριακό. Να επικεντρωθούμε και στο Κυπριακό, να σκοτώσουμε την κάθε ελπίδα και την κάθε προοπτική», είπε και διερωτήθηκε «ποιοι ζητούν τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου».
Θα κρίνουν οι πολίτες
Ο κ. Νεοφύτου έκανε λόγο για «κατάντια» του Εθνικού Συμβουλίου εξαιτίας των συμμετεχόντων, και τόνισε πως αυτοί που παραβιάζουν τους κανόνες του θεσμού δεν μπορεί να ζητούν και πάλι τα ρέστα. «Ο καθένας στη Δημοκρατία δικαιούται να λέει ό,τι θέλει, οι πολίτες θα κρίνουν. Θεωρώ ότι σωστά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις και ενημερώσεις των πολιτικών αρχηγών. Θα τινάζαμε στον αέρα και την προσπάθεια επανένωσης του τόπου μας ενόψει των βουλευτικών εκλογών», συμπλήρωσε. Όσον αφορά το θέμα παράδοσης εγγράφων, ο κ. Νεοφύτου απέφυγε να απαντήσει, παραπέμποντας στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο για διευκρινίσεις.
Διευκρινίσεις ζητά το ΔΗΚΟ
Ερωτήματα γύρω από τις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας για «συναντιλήψεις», «συγκλίσεις», «σμίκρυνση των διαφορών» στο Κυπριακό θέτει το ΔΗΚΟ, ζητώντας, παράλληλα, «διαφάνεια και δημοκρατία στις διαπραγματεύσεις». Σύμφωνα με γραπτή δήλωση της Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλά για «συναντιλήψεις», «συγκλίσεις», «σμίκρυνση των διαφορών» και ισχυρίζεται ότι το κυπριακό πρόβλημα είναι «πρόβλημα διατύπωσης». Η κ. Ερωτοκρίτου διερωτάται αν οι «συναντιλήψεις», «συγκλίσεις, «σμικρύνσεις των διαφορών» έχουν επιτευχθεί στις πτυχές του εδαφικού, της επιστροφής εδαφών, του στρατού, της ασφάλειας και των εποίκων, που δεν συζητήθηκαν ακόμα. Επίσης, διερωτάται αν επιτεύχθηκαν στο περιουσιακό, το οποίο συζητείται ως να είναι πρόβλημα απαλλοτρίωσης ή στη διακυβέρνηση, η οποία συζητείται μόνο στις υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς, όπως αναφέρει.


«Γνωρίζουν όλοι οι ξένοι για την πορεία των διαπραγματεύσεων και οι μόνοι που δεν γνωρίζουν τίποτα είναι οι Ελληνοκύπριοι. Εμείς θέλουμε διαφάνεια και δημοκρατία στις διαπραγματεύσεις. Εμείς επιμένουμε πως πρέπει να επιστρέψουμε στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, τις οποίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ παραβιάζουν», αναφέρει και καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ να δεσμευτούν ξεκάθαρα ενώπιον του λαού και να μην κρύβονται πίσω από εποικοδομητικές ασάφειες: «Η μετεξέλιξη και συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας να ορίζεται ρητά και ξεκάθαρα στο πρώτο άρθρο του σχεδίου λύσης του Κυπριακού», κατέληξε.
Επιχειρείται πλήρης συσκότιση
«Πολιτικά παιδαριώδη» χαρακτήρισε η ΕΔΕΚ τυχόν υλοποίηση της απόφασης του Προέδρου της Δημοκρατίας να διακόψει, όπως αναφέρει, τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου. Η Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ Μαρία Παναγιώτου, σε δηλώσεις στα γραφεία του κόμματος, είπε ότι «προφανώς αποσκοπεί στην πλήρη συσκότιση στα όσα συνομολογεί ως συγκλίσεις ή συμφωνίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», προσθέτοντας ότι «στην ίδια κατεύθυνση επιβεβαιώνει τις υπόνοιες που υπήρχαν περί ειλημμένης απόφασης Αναστασιάδη για να ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς ανάλογα με το ποιοι αυτοί είναι».


«Υπενθυμίζουμε ότι από το 1997 η ΕΔΕΚ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για αναβάθμιση του Εθνικού Συμβουλίου, τις οποίες αρχικά ο ΔΗΣΥ υιοθέτησε αλλά οι Πρόεδροί του ποτέ δεν υλοποίησαν», ανέφερε η κ. Παναγιώτου, προσθέτοντας ότι «ο ΔΗΣΥ υπονομεύει εδώ και χρόνια τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου». Σύμφωνα με την κ. Παναγιώτου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τα όσα συνομολόγησε ως συμφωνίες ή συγκλίσεις με τον κ. Ακιντζί, το έπραξε χωρίς ποτέ να πάρει εκ των προτέρων την έγκριση του Εθνικού Συμβουλίου, και το ενημέρωνε εκ των υστέρων. «Εκτός βέβαια και αν είχε την έγκριση των ηγεσιών των κομμάτων που σήμερα στηρίζουν την πολιτική του», κατέληξε.
Θυσιάζουν το εθνικό θέμα
Την λύπη του εξέφρασε ο Γιώργος Περδίκης, για τη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι οι εκλογές εμποδίζουν τη διαδικασία ενημέρωσης. «Καλούμε για μίαν ακόμη φορά τον κ. Αναστασιάδη να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο για να συζητηθούν οι εξελίξεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, το θέμα των εποίκων και ο κίνδυνος η Ευρωπαϊκή Ένωση να υποκύψει στις τουρκικές απαιτήσεις για άνοιγμα κυπρογενών κεφαλαίων. Δεν αξίζει να θυσιαστεί το εθνικό μας θέμα στον εκλογικό βωμό», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.
Ικανοποίηση Θεοχάρους
Παράλληλα, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους, σε δηλώσεις της στην Πάφο, εξέφρασε την ευαρέσκειά της για την πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας να ενημερώσει το Κίνημα Αλληλεγγύη για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, λέγοντας πως έχει ειδοποιηθεί από το Προεδρικό ότι θα τύχει της ανάλογης ενημέρωσης την επόμενη εβδομάδα.