Ενέργεια

Ανοικτό ενεργειακό παράθυρο σε Άγκυρα

Αναμονή για το μέγεθος των κοιτασμάτων μέχρι τις γεωτρήσεις, συστήνει ο Υπουργός Ενέργειας
Στις χαμηλές τιμές του πετρελαίου αποδίδει ο Γιώργος Λακκοτρύπης την απουσία ενδιαφέροντος από ρωσικές εταιρείες, για εμπλοκή στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου

Αβέβαιη χαρακτήρισε την ύπαρξη φυσικού αερίου, πριν γίνει οποιαδήποτε γεώτρηση στα τεμάχια στην Κυπριακή ΑΟΖ ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, στο πλαίσιο ανοικτής συζήτησης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ερωτηθείς για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης και κατά πόσο υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα, ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε κατηγορηματικά «όχι», εξηγώντας πως μέχρι στιγμής «υπάρχουν ενδείξεις από αποτυχημένες και επιτυχημένες γεωτρήσεις.


«Αν δεν φτάσουμε σε βάθος 5-6 χιλιάδων μέτρων, δεν μπορούμε να ξέρουμε αν έχει αέριο», είπε, προσθέτοντας πως «μέχρι τώρα ψάχναμε για αέριο, που πήγαζε από τις εκβολές του Δέλτα του Νείλου, και δεν ξέραμε μέχρι πού είχε φτάσει. Στο οικόπεδο 'Αφροδίτη'», συνέχισε, «είδαμε πως είχε καλούς ταμιευτήρες», αλλά, προσέθεσε, από την «ανακάλυψη στην Αίγυπτο το 2015, σε διαφορετικού είδους μορφολογία (αρχέγονους υφάλους) είδαμε ότι τα κοιτάσματα του Ζοr πηγάζουν από τους υφάλους του «Ερατοσθένη» στην κυπριακή ΑΟΖ και αυτό βοήθησε για την αδειοδότηση. «Θα φανεί μόνο στη γεώτρηση αν υπάρχει αέριο», είπε.
Εμπλοκή ρωσικών εταιρειών
Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη, η Κυπριακή Δημοκρατία διενεργεί προσεκτικές κινήσεις σε διεθνές επίπεδο και γίνεται προσπάθεια ευθυγράμμισης των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο σωστό timing. Σημείωσε δε, πως δημιουργεί εντύπωση η απουσία των ρωσικών εταιρειών στην περιοχή, «ούτε σε Ισραήλ ή Αίγυπτο, ούτε Κύπρο. Θέλουμε να αλλάξει αυτό», είπε και εξήγησε πως αυτό οφείλεται στο ότι «οι ρωσικές εταιρείες έχουν τα δικά τους προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις τιμές του πετρελαίου».


Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως η δήλωση αυτή του Υπουργού Ενέργειας δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα, αφού ρωσικές εταιρείες και συγκεκριμένα η Novatek και η Gazbrombank είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στην Κυπριακή ΑΟΖ σε προηγούμενους γύρους αδειοδότησης, χωρίς ωστόσο η συνεργασία να καρποφορήσει. Είναι, επίσης, γνωστό το ενδιαφέρον που εκφράζει κατά καιρούς ο ρωσικός κολοσσός Gazprom, για συμμετοχή στο ενεργειακό πρόγραμμα του Ισραήλ. Την προηγούμενη βδομάδα, ρωσικά και ισραηλινά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για αναθέρμανση του ενδιαφέροντος της Gazprom, μετά την πρόσφατη συνάντηση Νετανιάχου-Πούτιν.
Αγωγός προς Τουρκία
Ερωτηθείς σχετικά με τη στάση της Τουρκίας και την ενδεχόμενη εμπλοκή της στο θέμα των υδρογονανθράκων, ο κ. Λακκοτρύππης είπε πως η «θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη και δεν θα γίνει καμία παραχώρηση χωρίς λύση του Κυπριακού». Συμπλήρωσε δε, πως στις διεθνείς σχέσεις η «γεωγραφία και γεωλογία της Κύπρου παίζουν τον ρόλο τους», αφήνοντας να εννοηθεί πως λόγω γεωγραφικής εγγύτητας της Κύπρου με την Τουρκία είναι πιθανή στο μέλλον, μετά τη λύση του Κυπριακού, η μεταφορά του φυσικού αερίου προς την Τουρκία με αγωγό.


Υπενθυμίζεται πως η ιδέα αυτή αποτελεί μέρος του ευρύτερου στρατηγικού ενεργειακού σχεδιασμού της Άγκυρας για μετατροπή της Τουρκίας σε περιφερειακό κόμβο μεταφοράς του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Το προηγούμενο διάστημα, τουρκικές εταιρείες έκαναν άνοιγμα προς το Ισραήλ, προκειμένου να πείσουν την Κυβέρνηση του Τελ Αβίβ για συνεργασία και μεταφορά των αποθεμάτων του Λεβιάθαν προς την Τουρκία.
Η στάση της Ουάσιγκτον
Το σενάριο αυτό ευνοεί και η Ουάσιγκτον, αφού σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Ernest Moniz τόνισε πως μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να συμβάλει στη διαφοροποίηση της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη. Οι δηλώσεις του Αμερικανού Υπουργού συνέπεσαν χρονικά με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, σύμφωνα με την οποία συνεχίστηκε στο Λονδίνο ο διάλογος Τουρκίας-Ισραήλ για εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών.