Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 39 ΧΡΟΝΙΑ

Νέα συνάντηση Μακαρίου - Ντενκτάς
«Ο απεσταλμένος της "Σ" στη Βιέννη μεταδίδει: ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ (τον Μάιο) ΜΑΚΑΡΙΟΥ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ - προωθείται από τα Ηνωμένα Έθνη και τους Αμερικανούς - ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΝΑ ΔΙΑΣΩΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΑΠΟ ΠΛΗΡΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ - Δηλώσεις Βάλντχαϊμ», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 5 Απριλίου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:
Ενώ ο Γενικός Γραμματεύς των Ηνωμένων Εθνών κ. Βάλντχαϊμ έφυγε από την αυστριακή πρωτεύουσα απογοητευμένος, καταβάλλονται τώρα προσπάθειες να σωθούν οι διακοινοτικές συνομιλίες και να υπάρξη έστω κάποια ομαλή και τυπική κατάληξή τους με ένα ουδέτερο και τυπικό ανακοινωθέν, που αφήνει την πόρτα ανοικτή για συνέχιση των συνομιλιών στη Λευκωσία.
Καταρρέουν οι συνομιλίες
Μόνο μία από τις δύο συναντήσεις των διαπραγματεύσεων που είχαν προγραμματισθή πραγματοποιήθηκε χθες, ένδειξη κι αυτή του αδιεξόδου στο οποίο ουσιαστικά έχουν περιέλθει οι συνομιλίες.
Ο διαπραγματευτής της ελληνικής πλευράς κ. Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι είναι πολύ απογοητευτικά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του νέου κύκλου των διακοινοτικών συνομιλιών στη Βιέννη.
Καρδιακήν προσβολήν υπέστη ο Μακάριος
Ελαφράς μορφής καρδιακήν προσβολήν υπέστη προχθές Κυριακή ο Πρόεδρος Μακάριος, ακριβώς μετά την πρωινή λειτουργία. Στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου εκλήθη αμέσως ο προσωπικός του γιατρός κ. Βάσος Λυσσαρίδης και η ομάδα των καρδιολόγων του Γενικού Νοσοκομείου της Λευκωσίας. Τον Μακαριώτατο εξέτασε, όπως πληροφορούμεθα, ο καρδιολόγος ιατρός του Γενικού Νοσοκομείου κ. Καλμπιάν, ο οποίος και διεπίστωσε ότι πρόκειται για έμφραγμα.
Αν και η προσβολή σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής, η πρώτη επίσημη ανακοίνωση για την υγεία του Αρχιεπισκόπου εξεδόθη το μεσημέρι της χθες. Η ανακοίνωση αυτή ανέφερε τα εξής: «Η Αυτού Μακαριότης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος υπέστη χθες ελαφρόν στεφανιαίον επεισόδιον. Η κατάστασίς του είναι ικανοποιητική».
Σκηνοθετημένοι πυροβολισμοί
Αρμόδια σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι η Αστυνομία, σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά, διερευνά τους ισχυρισμούς εθνοφρουρού που υπηρετεί στον Κάτω Πύργο, ότι ενώ εκτελούσε καθήκοντα σκοπού ερρίφθησαν εναντίον του σε δύο περιπτώσεις πυροβολισμοί.
Από τη διερεύνηση προέκυψε ότι πρόκειται για σκηνοθετημένο επεισόδιο, δεδομένου ότι η βαλλιστική εξέταση έδειξε ότι οι σφαίρες που ερρίφθησαν δήθεν κατά του στρατοπέδου προήλθαν από τα ίδια υπηρεσιακά όπλα από τα οποία ερρίφθησαν και οι σφαίρες εναντίον των δήθεν επιτιθέντων κατά του στρατοπέδου.