Αναλύσεις

Το μέγα φαγοπότι των υδρογονανθράκων

Τα 2 μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς της τελευταίας 20ετίας που στοίχισαν δεκάδες δισεκατομμύρια στον Κύπριο φορολογούμενο, αυτά του χρηματιστηρίου και της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος, παραμένουν ανεξιχνίαστα και ατιμώρητα


Η τελευταία 20ετία ήταν γεμάτη από 100άδες σοβαρά σκάνδαλα διαφθοράς. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα diafania.org από τα 70 μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς της τελευταίας 20ετίας, μόνον 3 από τα πιο μικρά έχουν εξιχνιαστεί πλήρως. Μερικά άλλα, εκ των οποίων κάποια συζητούνται δημοσίως αυτές τις μέρες, βρίσκονται υπό εξιχνίαση, χωρίς βέβαια κανείς να γνωρίζει αν και πότε θα εξιχνιαστούν πλήρως. Τα υπόλοιπα συγκαλύπτονται.
Τα 2 μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς της τελευταίας 20ετίας που στοίχισαν δεκάδες δισεκατομμύρια στον Κύπριο φορολογούμενο, αυτά του χρηματιστηρίου και της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος, παραμένουν ανεξιχνίαστα και ατιμώρητα. Το πρώτο βρίσκεται για χρόνια στα συρτάρια, ενώ το δεύτερο φαίνεται ότι βρίσκεται υπό εξιχνίαση αλλά με ρυθμούς χελώνας.
Ενώ το μεγάλο φαγοπότι από το σκάνδαλο κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος δεν έχει ακόμη τελειώσει, έχει ήδη ξεκινήσει ένα νέο μεγαλύτερο φαγοπότι, αυτό που σχετίζεται με τη διαχείριση των υδρογονανθράκων. Αφού οι 3 μεγαλύτερες τράπεζες του τόπου ξεπουλήθηκαν στους ξένους (ό,τι έχει απομείνει σε κυπριακά χέρια θα ακολουθήσει σύντομα) και ο νόμος περί εκποιήσεων άνοιξε τον δρόμο για τη μαζική πώληση δανείων και ενυπόθηκων περιουσιών στα ξένα γεράκια, ήρθε τώρα η σειρά των υδρογονανθράκων.
Το Μνημόνιο με την Τρόικα, στην παράγραφο που αναφερόταν στα θέματα ενέργειας, προέβλεπε τη δημιουργία νομικού πλαισίου που θα κατοχύρωνε τη διαφάνεια, τη λογοδοσία, και την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης των υδρογονανθράκων, στη βάση των κάλλιστων διεθνών πρακτικών. Για κάποιους λόγους που δεν γνωρίζουμε αλλά μπορούμε να φανταστούμε, η πρόνοια αυτή, όπως βέβαια και κάποιες άλλες του Μνημονίου, δεν εκπληρώθηκαν χωρίς καμίαν απολύτως επίπτωση στην ολοκλήρωση του προγράμματος, αλλά και χωρίς την ελάχιστη αναφορά ούτε από την Τρόικα αλλά ούτε κάποιον άλλο, εντός ή εκτός Κύπρου, πολιτικό ή τεχνοκράτη.
Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Οι προθέσεις των εμπλεκομένων στο θέμα των υδρογονανθράκων είναι έκδηλες και απροκάλυπτες. Το ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος τις καταμαρτυρεί. Κάποιοι από τους γνωστούς «παίκτες» έχουν λάβει δημόσια πρόσκληση στο μέγα φαγοπότι, μήπως και ομολογήσουν κάτι από αυτά που γνωρίζουν και διασαλεύσουν την απαιτούμενη ηρεμία για απόλαυση των πλούσιων εδεσμάτων από τους συνδαιτυμόνες.
Οι πολίτες υπνώττουν ύπνο βαθύ, ως συνήθως. Φαίνεται να μην τους απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα. Ίσως γιατί δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του θείου δώρου και δεν έχουν αντιληφθεί ούτε τις τεράστιες και πολυδιάστατες δυνατότητες που προσφέρει η ορθή διαχείρισή του, ούτε και τους μεγάλους κινδύνους που εγκυμονεί η λανθασμένη διαχείρισή του. Αυτό βέβαια ήταν και παραμένει η πρόθεση των κυβερνώντων και των ξένων συνεργατών τους, ώστε να μη διασαλεύεται η απαιτούμενη συσκότιση και να προκαλείται το ενδιαφέρον του κοινού.


Ο λαός παραπλανάται από τη δήθεν επικείμενη λύση του Κυπριακού ως μόνη ελπίδα εξόδου από την οικονομική εξαθλίωση και παρηγορείται από τα εγκωμιαστικά σχόλια των θυτών του, για το πόσο συνεργάσιμο θύμα υπήρξε. Η Κυβέρνηση, αντί να χρησιμοποιήσει τη δυνατότητα που της παρέχουν οι υδρογονάνθρακες να προχωρήσει σε αναπτυξιακά έργα για αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης, συντηρεί τον λαό στην ανέχεια, μπας και κατορθώσει να του σερβίρει την πολυπόθητη λύση του Κυπριακού.
Ο λαός πρέπει να γνωρίζει ότι το θείο δώρο των υδρογονανθράκων αποτελεί μεγάλο συντελεστή ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας ο οποίος, αν τύχει ορθής διαχείρισης, μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά, όχι μόνο στην οικονομική ευημερία πολλών μελλοντικών γενεών Κυπρίων, αλλά και στην πραγματικά δίκαιη επίλυση του κυπριακού προβλήματος, μακριά από την κηδεμονία της Τουρκίας. Τα τεράστια οικονομικά οφέλη από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον πολυεθνικών κολοσσών οι οποίοι, ως γνωστόν, επηρεάζουν τις διεθνείς πολιτικές θέσεις των παγκόσμιων δυνάμεων.
Το μεγάλο αυτό θείο δώρο θα πρέπει να διαφυλαχτεί ως κόρη οφθαλμού. Το αμαρτωλό παρελθόν του ολιγαρχικού πολιτικού κατεστημένου της χώρας μας δεν επιτρέπει την ανάθεση της φύλαξης αυτού του πολύτιμου θείου δώρου στην πολιτική ηγεσία. Όταν είναι γνωστό ότι τα διεφθαρμένα κόμματα και στελέχη τους έχουν καθιερώσει τις μίζες ακόμα και στα μικρά έργα, πώς είναι δυνατόν να σκεφτεί κανείς ότι δεν θα κάνουν το ίδιο στα τεράστια συμβόλαια δισεκατομμυρίων των υδρογονανθράκων. Η έλλειψη διαφάνειας και η απουσία του προαπαιτούμενου θεσμικού πλαισίου, που να διασφαλίζει τον ανεξάρτητο έλεγχο της διαχείρισης των υδρογονανθράκων, δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης των προθέσεών τους.
Ο Γενικός Ελεγκτής της Κυπριακής Δημοκρατίας οφείλει να παρέμβει άμεσα, να ελέγξει τη μέχρι σήμερα διαχείριση των υδρογονανθράκων και να εισηγηθεί μέτρα που θα διασφαλίσουν τη χρηστή διαχείριση του τεράστιου δημόσιου αυτού πλούτου προς όφελος όλων των Κυπρίων.
Ο κυπριακός λαός οφείλει να τσακίσει το διεφθαρμένο πολιτικό κατεστημένο που νέμεται τον τόπο για δεκαετίες και να αναδείξει στη Βουλή νέα σχήματα, που δεν είναι μυημένα στο παιγνίδι της διαπλοκής και της διαφθοράς. Μόνον έτσι ο τόπος θα αναγεννηθεί, θα αναμορφωθεί, θα ελευθερωθεί και θα ευημερήσει.
ΑΘΩΣ ΚΟΙΡΑΝΙΔΗΣ
Οικονομολόγος, Λογιστής, Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Πολιτικός Γραμματέας ΠΝΟΗΣ ΛΑΟΥ