Ενέργεια

Αλλαγή τακτικής για τη βίζα

Κλειστά τα χαρτιά από την Κυβέρνηση για την επιστολή Αναστασιάδη προς Γιούνκερ
Έντονες επικρίσεις των κομμάτων για τους χειρισμούς Αναστασιάδη στις ευρω-τουρκικές σχέσεις. Αίτημα ΑΚΕΛ-Οικολόγων για επαναλειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου

Αναλόγως της εξέλιξης της συζήτησης στο θέμα της θεώρησης διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες στην Ε.Ε., η Κυπριακή Δημοκρατία επεξεργάζεται διάφορα εναλλακτικά σενάρια και θα τοποθετηθεί δεδομένης της κατάστασης πραγμάτων, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.


Σύμφωνα με τον ίδιο, μοναδικό κριτήριο βάσει του οποίου εργάζεται η Κυβέρνηση είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων και των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ερωτηθείς αν η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναζητήσει συμμαχίες, στην περίπτωση που δεν υιοθετηθούν οι δικές της θέσεις ή κατά πόσο μόνη της θα στηρίξει τη δική της θέση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «κατ' αρχήν πρόκειται για συναπόφαση. Εμπλέκεται το Συμβούλιο, την ίδια στιγμή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Άγνωστο το περιεχόμενο
Κληθείς να σχολιάσει την επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τον Πρόεδρο της Κομισιόν, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν αποκάλυψε το περιεχόμενό της, αλλά είπε «σε συνέχεια της πρώτης ανάγνωσης της αξιολόγησης της Επιτροπής, θέλω να επαναλάβω ότι δεν δεσμεύει σε καμιά περίπτωση το Συμβούλιο και τα κράτη μέλη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η οποία, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρεται στο περιεχόμενο τής εν λόγω αξιολόγησης. Παρουσιάζει κάποια θέματα για τα οποία εμείς θεωρούμε ότι η αξιολόγηση δεν ανταποκρίνεται στην κατάσταση πραγμάτων και θέτει τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ο ρόλος της Ε.Ε.
Επιπλέον, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επεσήμανε πως η συζήτηση για την αξιολόγηση της Επιτροπής σε επίπεδο τεχνοκρατών ξεκινά στις 11 Μαΐου, και οι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι γνωστές. «Οι θέσεις θα συζητηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όλα τα κράτη μέλη θα αναφερθούν στη δική τους ανάγνωση της αξιολόγησης της Επιτροπής και θα δούμε πώς θα προχωρήσει η όλη συζήτηση», είπε. Παράλληλα, με αφορμή την ημέρα της Ευρώπης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως ο ενεργότερος και πιο καθοριστικός ρόλος που έχει αναλάβει η ΕΕ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού αποτελεί ασφαλιστική δικλίδα σε μια επανενωμένη Κύπρο, για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Διαψεύδονται οι διακηρύξεις
Διαψεύδονται γι' ακόμη μια φορά οι διακηρύξεις του Προέδρου στο Κυπριακό, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος σημείωσε επίσης πως αντί στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων να υπάρχει διασταυρούμενη συζήτηση κεφαλαίων, διαπιστώνεται μονομερής συζήτηση και παραχωρήσεις εκ μέρους της ε/κ πλευράς έναντι των θέσεων της τ/κ. «Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στη μέχρι σήμερα διαδικασία των συνομιλιών στα όσα η δική μας πλευρά παραχώρησε ως οφέλη στην τ/κ πλευρά, δεν υπήρξε μέχρι στιγμής κανένα αντάλλαγμα και θα ήταν πολύ ενδιαφέρον, εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνησή του ανακοίνωναν έστω και ένα ουσιαστικό αντάλλαγμα που παραχωρήθηκε στην πλευρά μας», δήλωσε ο κ. Σιζόπουλος.
Αδυνατούν ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ
Σε αδυναμία του Προέδρου Αναστασιάδη και των ηγεσιών ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ να εκτιμήσουν αντικειμενικά και σωστά την τουρκική πολιτική και να διαχειριστούν αποτελεσματικά το Κυπριακό, αναφέρθηκε χθες ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας. «Αυτό φαίνεται όχι μόνο από τα αποτελέσματα των συνομιλιών, αλλά και από την ανάλυση που κάνουν για τις εξελίξεις στην Τουρκία», είπε προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως οι ίδιοι που πανηγύριζαν για την εκλογή του κ. Ερντογάν και δήλωναν την εμπιστοσύνη τους προς αυτόν, τώρα ανησυχούν ότι η παύση Νταβούτογλου θα οδηγήσει τον Ερντογάν σε επιθετική πολιτική. Αναφορικά με τα ζητήματα οικονομίας, ο κ. Λιλλήκας επεσήμανε πως τα δυο κόμματα αλληλοσυπληρώνονται, αφού «η μεν Κυβέρνηση Χριστόφια προσκάλεσε την Τρόικα και ψήφισε τα πρώτα μνημονιακά νομοσχέδια, η δε Κυβέρνηση Αναστασιάδη υπέγραψε το μνημόνιο και λήστεψε τις οικονομίες του κυπριακού λαού».
Επαναλειτουργία Εθνικού Συμβουλίου
Την απαίτηση του ΑΚΕΛ, να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εκ νέου λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης από τη μια, αλλά και να υπάρχει σεβασμός των κανονισμών λειτουργίας του από την άλλη, εξέφρασε χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι οι εξελίξεις δείχνουν πόσο σημαντική είναι η λειτουργία του. Ερωτηθείς για την επιστολή Αναστασιάδη σε Γιούνκερ, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως «αν υπήρχε μια καλύτερη συνεννόηση μεταξύ της Κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων στο επίπεδο του Εθνικού Συμβουλίου, θα αποφεύγαμε όλα αυτά τα οποία ακούσαμε τις τελευταίες μέρες». Ακριβώς, πρόσθεσε, «όλα αυτά τα οποία ακούστηκαν δείχνουν πόσο σημαντική είναι η λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου και η ενημέρωσή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Αιχμές κατά Μαυρογιάννη
Τα πυρά του εναντίον του Ανδρέα Μαυρογάννη έστρεψε το ΔΗΚΟ, σημειώνοντας πως «μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών, τη σκυτάλη της αποενοχοποίησης της Τουρκίας και της κινδυνολογίας πήρε δυστυχώς ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς». Με αφορμή προηγούμενη δήλωση του Ε/κ διαπραγματευτή, πως «σήμερα ίσως να έχουμε την καλύτερη ευκαιρία από ποτέ για την επανένωση της Κύπρου», το ΔΗΚΟ σημειώνει πως ο κ. Μαυρογιάννης κινδυνολογεί. «Τελικά οι κυβερνώντες πρέπει ν’ αποφασίσουν: Ο κ. Ερντογάν είναι «νεοσουλτάνος» ή «η καλύτερη ευκαιρία» για τη λύση του Κυπριακού;», σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.
Καλλιεργούν σύγχυση
«Η άρνηση του κ. Αναστασιάδη να ενημερώσει υπεύθυνα τον κυπριακό λαό για τις συνομιλίες, αλλά και τα όσα συμβαίνουν στις Βρυξέλλες, αφήνει εκτεθειμένο τον ίδιο, την Κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία στο σύνολό της», αναφέρει η ανακοίνωση του κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, προσθέτοντας πως μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν χθες με την επιστολή της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι είχε αποστείλει και εκείνη επιστολή με τις θέσεις της. Παράλληλα, οι Οικολόγοι-Συνεργασία Πολιτών κατηγόρησαν την Κυβέρνηση ότι με την παρότρυνσή της να μη γίνονται δηλώσεις πριν προηγηθεί η επαρκής μελέτη των στοιχείων προκαλεί η ίδια σύγχυση, η οποία διογκώνεται με την άρνηση του Προέδρου να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο.
Όλοι κερδισμένοι από τη λύση
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Πρόεδρος της AHEPA Τζον Γαλήνης δήλωσε χθες πως η επίλυση του Κυπριακού θα αποτελέσει μια κατάσταση από την οποία και τα δύο μέρη θα βγουν κερδισμένα. Μετά από συνάντηση που είχε σήμερα αντιπροσωπία της Οργάνωσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό, ο κ. Γαλήνης είπε ότι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συζήτησαν τις εναπομείνασες προκλήσεις σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι η διαδικασία για επίλυση προχωρά και ότι η ομογένεια στις ΗΠΑ είναι πολύ υποστηρικτική σε οτιδήποτε οι Κύπριοι αποφασίσουν. Ερωτηθείς, είπε ότι δεν αναμένει αλλαγή στη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης στο Κυπριακό, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.
Εντατικές συναντήσεις διαπραγματευτών
Νέα εντατική συνάντηση επί της ουσίας πραγματοποίησαν χθες οι διαπραγματευτές των δυο πλευρών Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο άντρες θα συναντώνται τρεις φορές την εβδομάδα κανονικά, ενώ παράλληλα θα έχουν επιπλέον συναντήσεις, συνεννοήσεις και ανταλλαγές επί συνεχούς βάσεως. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε δηλώσει την περασμένη Παρασκευή, μετά τη συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ότι «έχουν προγραμματιστεί για τον Μάιο εντατικές διαβουλεύσεις των διαπραγματευτών και συνάντηση των ηγετών στις 27 Μαΐου».


Αναφέρθηκε σε αποφασιστικότητα να αντιμετωπιστούν «οι υπάρχουσες διαφορές και δυσκολίες κατά τρόπο που, ενώ θα αντιμετωπίζονται οι ανησυχίες της καθεμιάς των κοινοτήτων, δεν θα επηρεάζονται την ίδια ώρα τα δικαιώματα της άλλης». Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του ΚΥΠΕ, «εντατικοποίηση δεν είναι απλώς περισσότερες συναντήσεις, είναι επί της ουσίας».