Ενέργεια

Ζητούν και τα ρέστα της εισβολής

Το χρέος ανήκει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ισχυρίστηκε ο Κουντρέτ Οζερσάι
Με τόκο απαιτεί να του αποπληρώσουμε τα δάνεια από την Τουρκία ο Σερντάρ Ντενκτάς, επικαλούμενος την απομόνωση που έχουν υποστεί οι Τ/κ από τους Ε/κ

Με τόκο «πρέπει» οι Ε/κ να αποπληρώσουν το χρέος των Τ/κ προς την Τουρκία εξαιτίας της «απομόνωσης» που έχουν υποστεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, επανέλαβε ο αναπληρωτής «πρωθυπουργός» και «υπουργός» δημοσιονομικών, Σερντάρ Ντενκτάς, στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό, αρμόδιο για θέματα Κύπρου, Τουγρούλ Τουρκές, στο πρώην προεδρικό παλάτι Τσάνκαγια, στην Άγκυρα, όπου και μετέβη.
Επενδύσεις στη Μόρφου
Ο Σερντάρ Ντενκτάς, που συμμετείχε και στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων της Τουρκίας (ΤΟΒΒ), ανέφερε: «Η Τουρκία παρέχει θετική στήριξη (στις διαπραγματεύσεις), υποστηρίζοντας ότι το τελευταίο διάστημα ωστόσο οι Ε/κ κάνουν συνεχώς δηλώσεις που τορπιλίζουν το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», προσθέτοντας:


«Εάν γίνουν επενδύσεις στην περιοχή της Μόρφου θα σπάσουν οι συνομιλίες, εάν δώσετε υπηκοότητες θα τορπιλιστεί το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μας γεμίζουν με τέτοιες προσεγγίσεις. Η τελευταία βόμβα που έριξαν οι Ε/κ διαπραγματευτές είναι ότι υπάρχει ένα χρέος 17 δις ευρώ των Τ/κ, το οποίο εάν η Τουρκία δεν διαγράψει, δεν μπορεί να υπάρξει λύση».
Συστάσεις προς Ε/κ
Συνεχίζοντας ο κ. Ντενκτάς κατηγόρησε την ε/κ πλευρά για απομόνωση των Τ/κ, γεγονός που οδηγεί, όπως είπε, τους Τουρκοκύπριους να αναζητούν δίοδο οικονομικής ανάσας προς την Τουρκία. «Δεν θα ήθελα να μπω στις συζητήσεις για τον τόκο. Λένε 17 δις ευρώ, ας βάλουν και τον τόκο. Πρέπει να τα πληρώσουν για όσα τραβήξαμε εξαιτίας τους», είπε, σημειώνοντας πως σε περίπτωση επίτευξης λύσης, που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα και εάν υπάρχει όντως ένα τέτοιο χρέος, η Τουρκία έχει τη δύναμη μιας χώρας που μπορεί να το σβήσει. Τέλος, αναγνωρίζοντας ότι τέτοιες δηλώσεις κάνουν περισσότερο αισθητή την απροθυμία των Ε/κ για λύση και κλονίζουν την εμπιστοσύνη των Τ/κ, απηύθυνε έκκληση στην ε/κ ηγεσία να εγκαταλείψει αυτού του είδους τις δηλώσεις.
Συμφωνεί και ο Οζερσάι
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια αναφορά για το χρέος έκανε και ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, Κουντρέτ Οζερσάι. Σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα Kibris Postasi, ο Τ/κ πρώην διαπραγματευτής, σχολιάζοντας τη συζήτηση που ξεκίνησε σχετικά με το χρέος των Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία, είπε ότι το ζήτημα αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο και πρόσθεσε:


«Ο Ε/κ διαπραγματευτής Μαυρογιάννης δήλωσε πως αυτό το χρέος αποτελεί ένα νέο εμπόδιο μπροστά της λύσης». Μιλώντας επιπλέον στο πλαίσιο τηλεοπτικού προγράμματος στο ιδιωτικό κανάλι Diyalog, υποστήριξε ότι το θέμα αυτό έχει συζητηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ειπώθηκε πως όποιος επωφελήθηκε από το χρέος οφείλει επίσης και να το πληρώσει, όμως, πρόσθεσε, το χρέος ανήκει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.


«Οι Ε/κ, οι οποίοι επιμένουν σε μια ενιαία διεθνή προσωπικότητα, θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι η Ενωμένη Κύπρος είναι η μόνη υπεύθυνη για το εξωτερικό της χρέος». Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ: Χρέος που έχει συναφθεί πριν από τη συμφωνία θα βρίσκεται υπό την ευθύνη της συνιστώσας πολιτείας. Επιπλέον αναφέρεται ότι επρόκειτο να ζητηθεί από την Ελλάδα και την Τουρκία να διαγράψουν δάνεια.