Ενέργεια

Δημοκρατία «παρωδία» η Κύπρος

Πιο εκδημοκρατισμένη χώρα η Τουρκία από την Ελλάδα, ισχυρίζεται η «Σαμπάχ»
Λύση στο Κυπριακό τη μέρα που η ελληνοκυπριακή πλευρά θα αποδεχθεί την ισότητα του τουρκοκυπριακού «λαού», δήλωσε ο Οζγκιουργκιούν, σε συνάντηση με «αγωνιστές» της ΤΜΤ

«Η Τουρκία είναι πολύ πιο εκδημοκρατισμένη από πολλές χώρες της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, όπου οι φασίστες έχουν έρθει στο προσκήνιο στο ελληνικό κοινοβούλιο, και είναι όλο και πιο ορατή η επιρροή τους στην ελληνική πολιτική», αναφέρει ο Τούρκος αρθρογράφος της «Σαμπάχ» Ozan Ceyhun. Σε άρθρο του, με τίτλο «Το προεδρικό σύστημα σημαίνει σταθερότητα στην Τουρκία», ο Ceyhun κάνει αναφορά και στην Κύπρο, σημειώνοντας πως «η κατάσταση στην Ελληνική Κύπρο, η οποία ονομάζεται επίσημα Κυπριακή Δημοκρατία, αξίζει να αναφέρεται ως τραβεστί Δημοκρατία».


Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχει χορηγηθεί στους Τουρκοκυπρίους το δικαίωμα της εκπροσώπησης, ούτε σε εθνικό κοινοβούλιο, ούτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Πώς μπορεί μια χώρα της ΕΕ, που δεν χορηγεί δικαιώματα δημοκρατικής εκπροσώπησης σε δικές της μειονότητες, να επικρίνει την Τουρκία; Δυστυχώς, βιώνουμε αυτό το είδος της δυσάρεστης κατάστασης», κατέληξε μεταξύ άλλων.
Ελπίζουν σε πολιτική ισότητα
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο «πρωθυπουργός» των κατεχομένων Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν δήλωσε πως την ημέρα που η ελληνοκυπριακή πλευρά θα αποδεχθεί την ισότητα του τουρκοκυπριακού «λαού», θα υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Οζγκιουργκιούν, σε συνάντηση με αντιπροσωπία του «συνδέσμου ηρώων» ΤΜΤ, ανέφερε ότι στηρίζουν ως «κυβέρνηση» τις διαπραγματεύσεις που διεξάγει ο «πρόεδρος» και θα συνεχίσουν μέχρι τέλους τον δίκαιο αγώνα του τ/κ «λαού». «Είμαστε έτοιμοι για μια συμφωνία στη βάση της ισότητας, ευχόμαστε για μια λύση στο τέλος του 2016, αλλά όταν βλέπω τη στάση της ε/κ πλευράς στο τραπέζι, δεν έχω αυτήν την ελπίδα», είπε.
Δεν βλέπει λύση η ΤΜΤ
Συνεχίζοντας, δήλωσε πως στις παραμέτρους των ΗΕ φαίνεται ξεκάθαρα ότι σε περίπτωση που γίνει αποδεκτό το καθεστώς της διζωνικότητας και των δύο συνιδρυθεισών πολιτειών, μπορεί να υπάρξει συμφωνία και μια λύση μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως λέει και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, στη βάση της ισότητας. Από την πλευρά του, ο «πρόεδρος του συνδέσμου» ΤΜΤ, ο Γιλμάζ Μπορά, είπε ότι το Κυπριακό διέρχεται από δύσκολη περίοδο, υποστήριξε ότι οι Ε/κ δεν βλέπουν τους Τ/κ ως ίσους και είπε ότι δεν πιστεύει στις δηλώσεις ότι μπορεί να υπάρξει λύση εντός του 2016.
Ακάλεστος στη «μητέρα πατρίδα»
Εν τω μεταξύ, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δεν συμπεριλήφθηκε μέσα στα 6.000 άτομα, ανάμεσά τους πολιτικοί αρχηγοί, αρχηγοί και εκπρόσωποι άλλων κρατών, που ήταν καλεσμένοι στον γάμο της μικρής κόρης του Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της στήλης «Παρασκήνιο» της «Κίπρις Ποστασί», τον Γκιοκχάν Αλτινέρ, ο κ. Ακιντζί δεν πήρε ποτέ πρόσκληση και δεν ήταν καλεσμένος στον γάμο της Σουμεγέ Ερντογάν. Αυτό, γράφει, είναι επιβεβαιωμένο από τον σύμβουλο του Τ/κ ηγέτη Τζενκ Γκιουρτσάγ. Ο Αλτινέρ χαρακτηρίζει το γεγονός παράξενο, δεδομένης της «ευαισθησίας του Ερντογάν και για τους Τ/κ και για τη θυγατέρα χώρα, και δίδει πάντοτε σημασία σε τέτοιου είδους θέματα».