Ενέργεια

«Επαναφορά του πολιτικού ήθους»

Αδύνατη η εξόρυξη φυσικού αερίου χωρίς να προηγηθεί προπώληση, διαμηνύει ο Λιλλήκας
Μεταλλάξεις και μεταμφιέσεις ενόψει εκλογών βλέπει ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, αφήνοντας ανοικτό το παράθυρο συνεργασίας με κόμματα που έχουν συγκλίνουσες θέσεις στο Κυπριακό

Για στημένους καβγάδες, που μόνο στόχο έχουν να ξεγελάσουν τους πολίτες, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου με αφορμή τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, κατηγορώντας επίσης τα υπόλοιπα κόμματα για πολιτικές μεταμφίεσης και μετάλλαξης την τελευταία βδομάδα. Όπως ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, ευθύνες για την παρούσα κατάσταση έχουν τόσο αυτοί που κυβέρνησαν τον τόπο από το 2008 μέχρι σήμερα, όσο και αυτοί που τους εξέλεξαν και συγκυβέρνησαν μαζί τους.


«Η διακυβέρνηση Χριστόφια με συγκυβερνήτες το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και τους Οικολόγους είναι αυτή που προσκάλεσε την Τρόικα και ψήφισε τα πρώτα Μνημονιακά Νομοσχέδια τον Δεκέμβρη του 2012. Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη με συγκυβερνήτες το ΔΗΚΟ, τους Οικολόγους και το ΕΥΡΩΚΟ, είναι αυτή που υπέγραψε το Μνημόνιο, κούρεψε τις καταθέσεις, τα Ταμεία Προνοίας, τα αξιόγραφα και μαζί και τα όνειρα της νέας γενιάς», δήλωσε χαρακτηριστικά.


Ο Πρόεδρος τη Συμμαχίας μίλησε, επίσης, για παλαιοκομματικό κατεστημένο που πρωταγωνιστεί στα σκάνδαλα, τη διαπλοκή και διαφθορά, σημειώνοντας πως μαζί συμμετείχαν στη ληστεία του Χρηματιστηρίου, στα σκάνδαλα XYTΥ-XYTA-ΣΑΠA και FOCUS, προσθέτοντας πως μαζί δημιούργησαν ένα αναχρονιστικό σύστημα διορισμών στην ΕΔΥ, ΕΕΥ και στα Δ.Σ. των Ημικρατικών Οργανισμών.
Οι προτάσεις της Συμμαχίας
Όσον αφορά τις προτάσεις της Συμμαχίας Πολιτών, επεσήμανε πως το κόμμα του κατέρχεται για πρώτη φορά με ένα ισχυρό και ποιοτικό, όπως χαρακτήρισε, ψηφοδέλτιο, το οποίο απαρτίζουν νέες προσωπικότητες, που διακρίθηκαν για το ήθος και την ακεραιότητά τους. Επιδίωξη της Συμμαχίας, δήλωσε κ. Λιλλήκας, είναι μια πατρίδα όπου οι πολίτες θα έχουν λόγο αλλά και ουσιαστικό ρόλο, κάνοντας πραγματικότητα τη συμμετοχική δημοκρατία. «Θέλουμε να επαναφέρουμε το ήθος στην πολιτική», δήλωσε ο κ. Λιλλήκας, που κατέθεσε μια σειρά από προτάσεις για αντιμετώπιση της ανεργίας, μεταξύ των οποίων και η απαγόρευση του νόμου για απασχόληση των συνταξιούχων στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα.
Εκτός παλαιοκομματικού κατεστημένου
Κληθείς να απαντήσει στις επικρίσεις που δέχεται, ότι είναι και ο ίδιος μέλος του παλαιοκομματικού κατεστημένου, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι το παλαιοκομματικό κατεστημένο έχει να κάνει με την πολιτική κουλτούρα και ότι η Συμμαχία είναι έξω από αυτήν την κουλτούρα και γι' αυτό θέλει να καταπολεμήσει την κομματοκρατία στην ΕΔΥ, τους ημικρατικούς οργανισμούς, αλλά και με την αμετάκλητη επιστολή παραίτησης των υποψήφιων βουλευτών της Συμμαχίας Πολιτών, σε περίπτωση που δεν υλοποιήσουν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις. Αναφερόμενος στο πρόσωπό του, είπε ισχυρίστηκε πως ενώ θα μπορούσε να διασφαλίσει την πολιτική του καριέρα στο ΑΚΕΛ ή στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, δεν το έπραξε.
Εναλλακτικές Μνημονίου
Ερωτηθείς, αν υπήρχαν εναλλακτικές λύσης για αποφυγή της οικονομικής κρίσης πέραν από την ένταξή μας στο Μνημόνιο, σημείωσε πως αν ήθελε η Κυβέρνηση θα μπορούσε να προβεί σε δανεισμό του 25% από τις υφιστάμενες καταθέσεις από όλα τα τραπεζικά ιδρύματα, ή τη λήψη των επιτοκίων τριών χρόνων από τις καταθέσεις. «Όμως ο κ. Αναστασιάδης ήταν δεσμευμένος έναντι της κ. Μέρκελ να προχωρήσει σε μετατροπή του κυπριακού λαού και της κυπριακής οικονομίας σε πειραματόζωο, που αποσκοπούσε από τη μια να δοκιμάσουν μια νέα φόρμουλα πάνω σε μια μικρή οικονομία και, από την άλλη, να διώξουν τα ρωσικά κεφάλαια από την Κύπρο και να πάνε στις γερμανικές τράπεζες», ανέφερε.
Προπώληση του φυσικού αερίου
Ερωτηθείς από τη «Σημερινή», κατά πόσο θα συνεχίζει να στηρίζει την εμπλοκή των Ρώσσων στην Κυπριακή ΑΟΖ και αν αυτό ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στις σχέσεις της Κύπρου με τους αποκαλούμενους στρατηγικούς εταίρους αλλά και την Ε.Ε., ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι για να πετύχει η Κύπρος την αξιοποίηση του φυσικού της αερίου, θα πρέπει να συνάψει στρατηγικές συμμαχίες, να προσελκύσει σοβαρές και μεγάλες εταιρείες από μεγάλες χώρες, κυρίως από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις οποίες δεν μπορεί να παρενοχλήσει η Τουρκία.


Σημείωσε επίσης πως, αν η Κύπρος δεν προχωρήσει σε προπώληση φυσικού αερίου με εταιρείες ή με χώρες, δεν θα το εξορύξει ποτέ, αφού δεν υπάρχει επενδυτής που θα έρθει να επενδύσει στην υποδομή που θα επιτρέψει στην Κύπρο να εξορύξει φυσικό αέριο, ούτε και τράπεζες που θα τη δανειοδοτήσουν, αν δεν έχουν τους πελάτες εξασφαλισμένους με συμβόλαια. Αναφέρθηκε μάλιστα στην εισήγηση που έκανε πριν από μερικούς μήνες ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο οποίος έλεγε το 2013 ότι «θα πουλήσουμε ψάρι στο γιαλό» και πριν από μερικούς μήνες έγινε ο ίδιος, όπως είπε, ψαράς, καλώντας την Κυβέρνηση να προχωρήσει επειγόντως σε προπώληση φυσικού αερίου στην Αίγυπτο.
Εκτιμήσεις εκλογών
Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Λιλλήκας κατηγόρησε τις ηγεσίες ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ αλλά και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ότι καλλιεργούν ψευδαισθήσεις που έχουν χρεοκοπήσει. Τέλος, είπε ότι η Συμμαχία παραμένει σταθερή στη θέση της και ότι επιβάλλεται η δημιουργία ενός νέου συνασπισμού με δυνάμεις με τις οποίες υπάρχουν συγκλίνουσες θέσεις στο Κυπριακό. Ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις τους για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι οι δημοσκοπήσεις θα διαψευσθούν την ερχόμενη Κυριακή, αναφέροντας ότι δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι η Συμμαχία Πολιτών την ερχόμενη Κυριακή θα διαθέτει μια ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα. «Με βάση τα μηνύματα που παίρνουμε από τους πολίτες, το διψήφιο ποσοστό είναι μέσα στους εφικτούς στόχους», είπε.
Κόντρα με Οικολόγους
Εν τω μεταξύ, τη λύπη του εξέφρασε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών για την επίθεση που δέχτηκε από τον κ. Λιλλήκα. «Είναι εξωφρενικό να κατηγορεί ο κ. Λιλλήκας το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών ότι υποστήριξε το μνημόνιο. Τον αφήνουμε στην κρίση των φίλων μας στελεχών, μελών και ψηφοφόρων της Συμμαχίας Πολιτών», δήλωσε ο κ. Περδίκης. Άμεση ήταν η αντίδραση της Συμμαχίας Πολιτών, που με ανακοίνωσή της θέτει τα εξής ερωτήματα: «Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη στηρίζει τα μνημονιακά Νομοσχέδια; Η κυρία Παναγιώτου διορίστηκε Επίτροπος Περιβάλλοντος της Κυβέρνησης Αναστασιάδη; Η κυρία Παναγιώτου διετέλεσε Γενική Γραμματέας των Οικολόγων και είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής των Οικολόγων μέχρι σήμερα;».