Μπες στο Παιχνίδι!

Τεχνολογική καινοτομία για τις βουλευτικές εκλογές από τον υπολογιστή και το κινητό
Η εφαρμογή σχεδιάστηκε από τον οργανισμό με τρόπο ώστε να συλλέγει και να αξιοποιεί τη συλλογική σοφία ομάδων, και επιτρέπει στους πολίτες να δημιουργούν και να συμμετέχουν σε εικονικούς διαλόγους

Τη διαδικτυακή πλατφόρμα http://vouli2016.online και το mobile application Idea Prism παρουσιάζει το Future Worlds Center, με στόχο την πιο ενεργό συμμετοχή στην πολιτική μέσω της τεχνολογίας. Μέσω της πλατφόρμας, ο κάθε πολίτης μπορεί να δει σε σύντομα βίντεο τις απαντήσεις των υποψηφίων βουλευτών για προτάσεις/μέτρα για τη μείωση της διαφθοράς και την ενίσχυση της λογοδοσίας των πολιτικών, αλλά και τους τομείς της δημόσιας ζωής στους οποίους θα αναπτύξουν δράση - σελιδοποιημένες ανά ερώτηση και ταξινομημένες ανά κόμμα/επαρχία. Την ίδια ώρα, μέσω του δωρεάν mobile application IDEA PRISM οι υποψήφιοι έρχονται κυριολεκτικά στα χέρια των πολιτών.
Η εφαρμογή
Η εφαρμογή σχεδιάστηκε από τον οργανισμό με τρόπο ώστε να συλλέγει και να αξιοποιεί τη συλλογική σοφία ομάδων και να επιτρέπει στους πολίτες να δημιουργούν και να συμμετέχουν σε εικονικούς διαλόγους. Με αφορμή το πρόγραμμα «Μπες στο Παιχνίδι», έχουν προστεθεί τρεις διάλογοι, ένας με τις προτάσεις των υποψηφίων για τη μείωση της διαφθοράς, ένας για την ενίσχυση της λογοδοσίας και ένας για τους τομείς δράσης τους. Πρόκειται για δύο εύχρηστα εργαλεία, που επιτρέπουν στον χρήστη να ακούσει τις απαντήσεις των υποψηφίων βουλευτών από την άνεση των συσκευών του, δίνοντάς του έτσι τη δυνατότητα να τις αξιολογήσει και να κάνει μια πιο ενημερωμένη και πιο συνειδητή επιλογή ψήφου.
Η ιδέα
Η ιδέα ξεκίνησε ως μια αντίδραση δύο νέων εθελοντών του Οργανισμού, τον Ανδρέα Ανδρέου (Μεταπτυχιακός Φοιτητής Νομικής σε θέματα Peace-building, Conflict Settlement, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ευρωπαϊκού Δικαίου) και την Ανθή Σακκά (Υποψήφια Διδάκτορα στην «Ανάπτυξη Προγραμμάτων και Διδασκαλία», Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Επιστημών της Αγωγής), στο φαινόμενο της αποχής και της αναζήτησης των αιτιών απαξίωσης των πολιτικών από τους πολίτες και κυρίως από τους νέους. Έτσι προέκυψε και η ονοματοδοσία, από τη θέση τους ότι κανείς δεν θα πρέπει να μείνει αμέτοχος σ’ αυτές τις εκλογές.
«Δεδομένου του πλαισίου και αξιοποιώντας την εμπειρογνωμοσύνη του οργανισμού σε ζητήματα δημοκρατίας και διαρθρωμένου δημοκρατικού διαλόγου, αναζητήσαμε αρχικά τις αιτίες που οδήγησαν στην απαξίωση του θεσμού των εκλογών και αποφασίσαμε να ζητήσουμε από όλους τους υποψήφιους βουλευτές που συμμερίζονται /ενστερνίζονται το όραμά μας για άμεση και συμμετοχική δημοκρατία να ‘μπουν στο παιχνίδι’ με την εισήγηση ενός πρακτικού μέτρου, που αφορά στην ενίσχυση της λογοδοσίας και τη μείωση της διαφθοράς, και να παρουσιάσουν δύο τομείς της δημόσιας ζωής στους οποίους θα επικεντρωθούν εφόσον εκλεγούν», εξήγησε στη «Σημερινή» ο Ανδρέας Ανδρέου.
Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το πρόγραμμα στοχεύει στο να συμβάλει στη δημιουργία μιας κουλτούρας ενεργούς συμμετοχής και γόνιμης εμπλοκής ειδικότερα των νέων Κυπρίων στις δημοκρατικές διαδικασίες της Κύπρου και της Ευρώπης, αρχής γενομένης από τις Βουλευτικές Εκλογές Μαΐου 2016. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο του οράματος και των δραστηριοτήτων του οργανισμού, που ως έναν από τους στόχους του έχει τη συμμετοχή και τη διαφάνεια. Το έργο στηρίζεται και αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες και κοινωνικά δίκτυα.
Σκέψεις για επέκταση και μετά τις εκλογές
Μιλώντας στην εφημερίδα μας ο ένας εκ των δύο δημιουργών, ο κ. Ανδρέου, ανέφερε πως «αν και ξεκινήσαμε κάπως επιφυλακτικά, υπήρξε θετική ανταπόκριση τόσο από πλευράς πολιτών όσο και πολιτικών. Ενδεικτικά αναφέρουμε στατιστικά στοιχεία συμμετοχής και επισκεψιμότητας στο Δελτίο Τύπου. Ερωτηθείς, εάν γίνονται σκέψεις για επέκταση της ιδέας μετά τις Βουλευτικές Εκλογές, απάντησε θετικά:


«Ο στόχος ο οποίος έχουμε θέσει δεν μπορεί να υλοποιηθεί μόνο μέσω μιας βραχύχρονης στενά προσανατολισμένης δράσης. Οι Βουλευτικές Εκλογές επομένως ήταν μόνο η αρχή. Έπονται λοιπόν δράσεις και προγράμματα, που σκοπό θα έχουν να ενισχύσουν τη διάδραση πολιτών και πολιτικών, και την ενίσχυση της άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας», συνέχισε.
Οι υποστηρικτές
Αξίζει να αναφερθεί πως τo Future Worlds Center, στο πλαίσιο του οράματός του για θετική κοινωνική αλλαγή, και σε μια προσπάθεια να ενδυναμώσει τη συμμετοχή των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες, πρωτοπορεί μέσω του προγράμματος Μπες στο Παιχνίδι - Βουλευτικές Εκλογές 2016. Στόχος του προγράμματος είναι να συμβάλει στη δημιουργία κουλτούρας ενεργούς συμμετοχής ειδικότερα των νέων στις δημοκρατικές διαδικασίες της Κύπρου και της Ευρώπης, αρχής γενομένης από τις Βουλευτικές Εκλογές.


Αναμένεται ότι θα κατατεθούν και θα συζητηθούν συγκεκριμένα μέτρα, διαδικασίες και εργαλεία που θα βελτιώνουν την εφαρμογή μιας περισσότερο συμμετοχικής δημοκρατίας. Ο Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, μέσω του προγράμματος αυτού, πηγαίνει τους Κύπριους πολίτες ένα βήμα πιο κοντά στην Άμεση, αλλά δομημένη Δημοκρατία, αφού φέρνει τους υποψήφιους βουλευτές κοντά στους πολίτες, χρησιμοποιώντας μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σύγχρονες τεχνολογίες.


Το πρόγραμμα υποστηρίζει το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου, η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ για Πρόοδο και Περηφάνια και η Διαφάνεια Τώρα, ενώ Πρεσβευτής του είναι ο Νίκος Νικολαΐδης (διατελέσας Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως), η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή (πρώην Υπουργός Εξωτερικών), ο Γιώργος Πολυκάρπου (Αντιπρόεδρος Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου), ο Παναγιώτης Σεντώνας (Πρόεδρος Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου) και ο Τάσος Τρύφωνος (δημοσιογράφος).
Τα στατιστικά
Σύμφωνα με στοιχεία που μας δόθηκαν, η σελίδα του Προγράμματος στο Facebook έχει τρεις χιλιάδες επισκέψεις και πέραν των 1.310 likes, ενώ το Youtube channel έχει μέχρι στιγμής πέραν των 5.460 προβολών και ο συνολικός χρόνος παρακολούθησης των βίντεο κυμαίνεται κοντά στις 4.000 λεπτά. Στο Πρόγραμμα συμμετείχαν 49 υποψήφιοι βουλευτές από έξι κόμματα/κινήματα: ΔΗΣΥ-16 υποψήφιοι (29%), Συμμαχία Πολιτών-9 υποψήφιοι (16%), ΔΗΚΟ-8 υποψήφιοι (14%), Κίνημα «Αλληλεγγύη»-7 υποψήφιοι (12,5%), Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών-7 υποψήφιοι (12,5%), ΕΔΕΚ-2 υποψήφιοι (4%). Δείγμα του προγράμματος μπορείτε να δείτε στο Youtube: https://goo.gl/Yn6klu, Facebook: www.facebook.com/mpesstopaixnidi και στη διαδικτυακή πλατφόρμα: http://vouli2016.online και στο Mobile App Idea Prism.