Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 33 ΧΡΟΝΙΑ

Ιούνιο η πρωτοβουλία Κουεγιάρ
Πληροφορίες περί εκδήλωσης νέας πρωτοβουλίας που προτίθεται να αναλάβει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Πέρεζ Ντε Κουεγιάρ, για το κυπριακό πρόβλημα ήταν το θέμα που κυριάρχησε στην επικαιρότητα στις 3 Μαΐου 1983. Από τη «Σ» διαβάζουμε τα ακόλουθα:
Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου θα εκδηλωθεί η νέα πρωτοβουλία του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την επιτάχυνση της εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό. Τούτο δήλωναν έγκυροι κύκλοι της γενικής γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών σ' έκτακτο ανταποκριτή της «Σημερινής» στη Νέα Υόρκη.
Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν, επίσης, ότι η νέα προσπάθεια του κ. Κουεγιάρ θα εκδηλωθεί μετά τη συζήτηση της κυπριακής προσφυγής στη Γενική Συνέλευση και αφού ο Γ.Γ. συμπληρώσει κύκλο επαφών με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Τέλος, επανελάμβαναν ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις με τις οποίες ο κ. Κουεγιάρ αντάλλαξε απόψεις για το Κυπριακό, τον ενθάρρυναν ν' αναλάβει νέα πρωτοβουλία για την εξεύρεση λύσεως του προβλήματος και του παρέσχαν τη διαβεβαίωση ότι θα τον ενισχύσουν στη νέα του προσπάθεια.
Τα μέλη της κυπριακής αποστολής στη Νέα Υόρκη συναντήθηκαν προχθές τυχαία με τα μέλη της τουρκοκυπριακής αποστολής και αντάλλαξαν χειραψία.
Όπως μεταδίδει έκτακτος ανταποκριτής της «Σημερινής» από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών, η συνάντηση ήταν εντελώς τυχαία, κι έγινε σ' έναν από τους διαδρόμους του μεγάρου των Ηνωμένων Εθνών, μόλις τα μέλη της αντιπροσωπίας μας έβγαιναν από το ασανσέρ.
Συγκεκριμένα:
Ενώ οι κ.κ. Ρολάνδης, Κληρίδης, Παπαϊωάννου, Λυσσαρίδης και Γαλανός έμπαιναν σ' έναν από τους διαδρόμους του μεγάρου των Ηνωμένων Εθνών, αντίκρισαν τους κ.κ. Ονάν, Ατακόλ και Έρτεκιουν, οι οποίοι τους χαιρέτησαν, αντάλλαξαν χειραψία και συνέχισαν ο καθένας τον δρόμο του.
O φάκελος της Κύπρου
Ο φάκελος της Κύπρου δεν πρόκειται ν' ανοίξει τουλάχιστον μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο.
Αυτό άφησε να νοηθεί με συνέντευξή του σ' εβδομαδιαία εφημερίδα των Αθηνών ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ιω. Αλευράς. Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε με αφορμή παλαιότερη συνέντευξη του κ. Αλευρά, ότι μέχρι το Πάσχα θα είχε συσταθεί η διακομματική επιτροπή, η οποία θ' αναλάμβανε να διεξαγάγει έρευνες σχετικά με την προδοσία της Κύπρου.
Η συζήτηση μεταξύ του συντάκτη της εφημερίδας και του κ. Αλευρά είχε ως εξής:
- Κύριε πρόεδρε, το Πάσχα έφθασε. Τι γίνεται με τον φάκελο της Κύπρου;
- Δεν έχω τίποτε. Δεν ήλθε το σήμα από την Κυβέρνηση.
- Αληθεύουν τα δημοσιεύματα ότι η υπόθεση παγώνει;
- Δεν γνωρίζω. Δεν νομίζω.
- Δεν υπάρχει κίνδυνος με τη νέα αυτή καθυστέρηση να μας προλάβουν οι καλοκαιρινές διακοπές και το θέμα να πάει αναγκαστικά το φθινόπωρο;
- Δεν το γνωρίζω, δεν νομίζω.
- Πότε νομίζετε ότι θ' αρχίσει η διαδικασία για τη σύσταση της διακοινοβουλευτικής επιτροπής;
- Δεν γνωρίζω. Χρειάζεται πρώτα αίτηση 60 βουλευτών. Είναι θέμα της Κυβέρνησης.