Ενέργεια

Δικλίδα ασφαλείας η Ε.Ε.

Σε σημείο κορεσμού οι διαπραγματεύσεις για το 2016 , διαμηνύει ο κατοχικός ηγέτης
Ενημερωμένα τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και οι εταίροι της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη μη αποδοχή του συστήματος εγγυήσεων
«ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ καλοκαιριού θα υπάρξουν συγκεκριμένες εξελίξεις στα ενεργειακά και εργαζόμαστε πολύ στενά και με τα γειτονικά κράτη», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

«Σε καμιά περίπτωση δεν συζητούμε εγγυήσεις ξένων χωρών σε κράτος-μέλος της Ε.Ε, μετά τη λύση του Κυπριακού», δήλωσε κατηγορηματικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, διαψεύδοντας δημοσίευμα της «Μιλλιέτ», σύμφωνα με το οποίο ο κατοχικός ηγέτης πρότεινε ένα σύστημα εγγυήσεων, στο οποίο η Τουρκία θα είναι εγγυήτρια μόνο στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Ο Μουσταφά Ακιντζί, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, φέρεται να δήλωσε πως «όλοι οι Τ/κ ζουν στο βόρειο τμήμα και γι’ αυτό μπορεί να μη χρειάζονται οι εγγυήσεις της Τουρκίας στο νότιο μέρος».


Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως εν έτει 2016, σε μια χώρα μέλος της Ε.Ε., δεν μπορούμε να μιλάμε για στρατιωτικές εγγυήσεις ξένων χωρών, στην περίπτωση λύσης. «Όπως έχουμε επανειλημμένως δηλώσει, θέματα Εγγυήσεων και Ασφάλειας θα συζητηθούν στο τέλος της διαδικασίας των συνομιλιών. Η δική μας πλευρά έχει ξεκάθαρες θέσεις στο συγκεκριμένο θέμα και τις έχει συζητήσει ήδη με όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε. Η θέση μας είναι απόλυτα κατανοητή και στα μόνιμα μέλη, αλλά και στους εταίρους μας.


Δεν συζητούμε εγγυήσεις από ξένα κράτη», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλίδης. «Η ιδιότητά μας ως κράτους-μέλους της Ε.Ε. θα πρέπει να αποτελεί και ισχυρή δικλίδα ασφαλείας στο θέμα εγγυήσεων. Για μας, ωστόσο, η μεγαλύτερη ασφάλεια είναι οι πρόνοιες και το περιεχόμενο της λύσης που θα προκύψει, η οποία θα πρέπει να ενσωματώνει τις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε.», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος, σε δηλώσεις του στη «Σημερινή», διευκρίνισε πως όλοι οι ξένοι αξιωματούχοι, με τους οποίους έχει επαφές ο Πρόεδρος, συμμερίζονται τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για το ζήτημα κατάργησης των εγγυήσεων.
Καμιά παρέμβαση από Νούλαντ
Κληθείς να σχολιάσει αναφορές της «Μιλλιέτ» ότι η κ. Νούλαντ είχε ζητήσει από την Κυπριακή Δημοκρατία να μην προχωρήσει με τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε σε αποκύημα της φαντασίας της εφημερίδας, προσθέτοντας: «Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρούν κανονικότατα. Εντός καλοκαιριού θα υπάρξουν συγκεκριμένες εξελίξεις και εργαζόμαστε πολύ στενά και με τα γειτονικά κράτη, ώστε ο τομέας της Ενέργειας να αποτελέσει το υπόβαθρο για περαιτέρω συνεργασία».
Το κόστος της λύσης
Όσον αφορά το ύψος της χρηματοδότησης της λύσης, που αγγίζει, σύμφωνα με τη «Μιλλιέτ», τα 23 δις ευρώ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διαψεύδει και αυτήν την αναφορά, τονίζοντας ότι Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει τη διαδικασία και ότι δεν είναι αληθές ούτε αυτό το δημοσίευμα. Διερωτήθηκε, παράλληλα, ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετούν τα δημοσιεύματα αυτά, καθώς μόνο τυχαία δεν είναι.
Ωστόσο, αξίζει να υπενθυμίσουμε πως, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο ίδιος ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, δήλωσε στο πλαίσιο δικοινοτικών σεμιναρίων που διοργανώθηκαν τον Φεβρουάριο στη νεκρή ζώνη, από αξιωματούχους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ότι το κόστος της λύσης υπολογίζεται πέραν των 25 δις ευρώ.
Θέλει λύση πάση θυσία
Σε χθεσινές του δηλώσεις, στο πλαίσιο συνάντησης με τη συντεχνία Kamu Sen, ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πως το Κυπριακό έφτασε στο σημείο κορεσμού εδώ και καιρό. «Θεωρώ ότι πλέον το 2016 είναι το σημείο που εξαντλήθηκε ο κορεσμός. Όταν σκέφτομαι τι μπορεί να γίνει μετά από αυτό, θα κάνουμε μια τρύπα στο νερό. Εάν περάσουμε στο 2017», συνέχισε, «και εμείς είμαστε ακόμα στο "ας διαπραγματευτούμε", το 2018 στην ε/κ πλευρά θα έρθουν οι προεδρικές εκλογές, και η “νότια” Κύπρος», όπως είπε, «θα ζει σε αυτούς τους ρυθμούς».


Μεταξύ άλλων, ο κατοχικός ηγέτης δήλωσε πως δεν είναι εφικτή μια λύση που θα τους ικανοποιεί όλους, αλλά θα πρέπει ένας εύλογος αριθμός πολιτών να πιστέψουν στη λύση που θα βρεθεί, ότι θα είναι βιώσιμη και να τη δουν ως δίκαιη. Να μπορεί να πει ότι «σε αυτήν τη λύση εγώ θα είμαι ίσος, θα ζω με ασφάλεια, τα δικαιώματά μου θα λαμβάνονται υπ' όψιν», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στο ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του κ. Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού, ο οποίος σημείωσε πως δεν έγινε καμία διαπραγμάτευση ούτε υπήρξε οποιαδήποτε σύγκλιση για τα δύο αυτά κεφάλαια είτε στο θέμα του «κοινού στρατού», το οποίο, όπως είπε, συζητήθηκε προερχόμενο από την ε/κ πλευρά.
Κατάργηση βίζας
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε χθες την αυστηροποίηση του μηχανισμό ανάκλησης της απελευθέρωσης των θεωρήσεων, για όλες τις χώρες με τις οποίες υπάρχει αυτή η αμοιβαιότητα, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας στο μέλλον. Κύριος στόχος της συγκεκριμένης πρότασης είναι η ενίσχυση του μηχανισμού αναστολής, καθιστώντας ευκολότερο για τα κράτη - μέλη να κοινοποιούν τις συνθήκες που οδηγούν σε μια πιθανή αναίρεση της κατάργησης των θεωρήσεων για χώρες που συνιστούν κίνδυνο για τα κοινοτικά σύνορα, ή παραβιάζουν τη συμφωνία με την Ε.Ε.


Την ανάγκη εκπλήρωσης από την Τουρκία όλων των υποχρεώσεών της έναντι όλων των κρατών - μελών της Ε.Ε. έθεσε επιτακτικά ενώπιον των ομολόγων του ο Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, μιλώντας κατά τη διάρκεια των εργασιών της έκτακτης Συνόδου του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες.