Ενέργεια

Σε νέα φάση το Κυπριακό

Συντονισμός σε όλα τα επίπεδα μεταξύ Αθήνας-Λευκωσίας για τα επόμενα βήματα
Επίσπευση των διαπραγματεύσεων μετά τις βουλευτικές εκλογές αναγγέλλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ενώ πιθανή θεωρείται και η σύγκλιση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό από τον Ερντογάν

Έντονη κινητικότητα αναμένεται να σημειωθεί στο Κυπριακό στο επόμενο διάστημα, καθώς η όλη συζήτηση αναμένεται να μεταφερθεί στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει την ερχόμενη Τετάρτη, 25 Μαΐου, συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο αναμένεται να συζητήσουν το Κυπριακό, τα ενεργειακά, τις τριμερείς συνεργασίες και τα ευρωτουρκικά, συμπεριλαμβανομένων του μεταναστευτικού και της φιλελευθεροποίησης θεωρήσεων εισόδου στην ΕΕ για Τούρκους υπηκόους.


Την ίδια μέρα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης θα βρίσκεται στην ελληνική πρωτεύουσα, όπου θα ενημερώσει, για πρώτη φορά στην ιστορία, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής(ΕΣΕΠ) για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, έπειτα από πρόσκληση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Αξίζει να σημειωθεί πως το «παρών» του στο ΕΣΕΠ θα δώσει και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Αξίζει να αναφερθεί ότι την προηγούμενη μέρα, 24 Μαΐου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για την Παγκόσμια Σύνοδο Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ. Εκεί θα βρίσκεται και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πάντως, σύμφωνα με τα τ/κ ΜΜΕ, ακόμη δεν υπάρχει μία τέτοια πρόσκληση προς τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Τουρκικές πηγές αναφέρονται, επίσης, σε ενδεχόμενη διάσκεψη για το Κυπριακό τους καλοκαιρινούς μήνες εκ μέρους του Ταγίπ Ερντογάν, ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα στην ελληνοκυπριακή πλευρά.
Επιπλέον, σύμφωνα με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, ο Έλληνας Υπουργός Νίκος Κοτζιάς και ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου συμφώνησαν στο περιθώριο των εργασιών της Υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ, χθες στις Βρυξέλλες, ως προς την ανάγκη διατήρησης στενής συνεργασίας των δύο πλευρών, με στόχο τη μείωση των εντάσεων και προς αποφυγή πρόκλησης αναίτιας όξυνσης στις διμερείς σχέσεις.
Αντιπροσωπία Ισραήλ
Υπενθυμίζεται ότι, την Τρίτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 20 λεπτών με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτησαν εκτός από το Κυπριακό και το θέμα των συνομιλιών εξομάλυνσης που έχει το Τελ Αβίβ με την Άγκυρα. Δημοσίευμα της Χουριέτ αναφέρει πως, το Ισραήλ θα εκπροσωπηθεί στην Ανθρωπιστική Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης από τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας Ντόρε Γκολντ. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της τουρκικής εφημερίδας, δεν υπάρχουν σχέδια για πραγματοποίηση ξεχωριστών συναντήσεων στο περιθώριο της συνόδου μεταξύ των δυο πλευρών για συνέχιση του διαλόγου για ομαλοποίηση των σχέσεων.
Εντατικοποίηση μετά τις εκλογές
Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη συμπλήρωση του ενός χρόνου από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό με τον Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας πως υπήρξε σημαντική πρόοδος, ενώ εξακολουθούν να υφίστανται και σημαντικά προβλήματα.
«Αυτό που δημιουργεί την αισιοδοξία είναι η αποφασιστικότητα και των δυο και μια αλληλοκατανόηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι δυο κοινότητες», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σημειώνοντας πως αν σε αυτό έρθει αρωγός και η Τουρκία τότε υπάρχει όντως προοπτική να εξευρεθεί λύση μέσα στο 2016.


«Αν υπάρξουν εμμονές, οι οποίες απλά θα δημιουργούν ή θα κατοχυρώνουν δικαιώματα της Τουρκίας ή θα δημιουργούν προϋποθέσεις εις βάρος του κυπριακού Ελληνισμού, αυτή η ελπίδα θα εξαλειφθεί», πρόσθεσε. Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο ο ίδιος είναι βέβαιος ότι η Τουρκία θα τηρήσει μια ενδεχόμενη συμφωνία, ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε πως αυτό που απαιτείται είναι να ξεφύγουμε από τη ρητορική στήριξης των συνομιλιών, σε μια έμπρακτη απόδειξη μέσα από προτάσεις που κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Μετά τις εκλογές θα εντατικοποιηθεί ο διάλογος. Θέλω να πιστεύω πως έχουμε μπροστά μας μια Τουρκία με πραγματική βούληση για λύση του κυπριακού προβλήματος. Δεν είναι αρκετό να λες ότι επιθυμώ τη λύση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ανησυχία για τις εξελίξεις
Ερωτηθείς αν οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, μετά την απομάκρυνση Νταβούτογλου και τη συσσώρευση ισχύος από τον Ερντογάν, δημιουργούν ανησυχίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε:
«Θα έπρεπε να ήμουν ανεύθυνος αν δεν ανησυχούσα. Και βεβαίως με ανησυχεί το γεγονός ότι σε τομείς που θα έπρεπε να παρατηρηθεί πρόοδος παρατηρείται επιβράδυνση, ως αποτέλεσμα όσων συμβαίνουν στο εσωτερικό της Τουρκίας. Αυτό που με ενθαρρύνει είναι οι παράμετροι που αφορούν το Κυπριακό και τα κίνητρα που έχει η Τουρκία για λύση, που θέλω να πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα ληφθούν υπόψη. Είτε λέγονται υδρογονάνθρακες και οι οραματισμοί της Τουρκίας να μετατραπεί σε ενεργειακό κέντρο, είτε ονομάζονται ευρωπαϊκοί προσανατολισμοί, αν όντως τους εννοεί».
Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως υπάρχει διαφορά νοοτροπίας στην Τουρκία σε σχέση με όσα απαιτούνται για ένταξη στην Ε.Ε, όπως π.χ. η ελευθερία του Τύπου. Για το θέμα του ανοίγματος των κεφαλαίων, τα οποία έχει παγώσει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε επίσης πως «αν η Τουρκία θέλει πραγματικά να ανοίξουν τα πέντε κεφάλαια δεν μπορεί παρά να υλοποιήσει τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις. Η λύση, συνέχισε ο Πρόεδρος, θα είναι επωφελής και για την Τουρκία, η οποία θα σταματήσει πλέον να αιμοδοτεί οικονομικά το παράνομο καθεστώς και τον κατοχικό στρατό. Τέλος, άφησε, μεταξύ άλλων, να εννοηθεί πως μια λύση θα εξομαλύνει τις σχέσεις της Άγκυρας με πρώην παραδοσιακούς της φίλους, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά το Ισραήλ.