Ενέργεια

Αβέβαιο το μέλλον των συνομιλιών

Θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της νέας Βουλής για τις μεθοδεύσεις του ΟΗΕ
Ακυρώνεται η προγραμματισμένη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί την ερχόμενη Παρασκευή. Για υπερβολική αντίδραση κατηγορεί την ε/κ πλευρά ο κατοχικός ηγέτης

Ενώ όλοι ανέμεναν επίσπευση των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού μετά την ολοκλήρωση των βουλευτικών εκλογών, φαίνεται πως το μέλλον της όλης διαδικασίας κρίνεται πλέον αβέβαιο, εξαιτίας των όσων διαδραματίστηκαν το βράδυ της Δευτέρας στη Σύνοδο για την Ανθρωπιστική Κρίση στην Κωνσταντινούπολη. Η «αιφνιδιαστική» άφιξη του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στην Πόλη, προκειμένου να παρακαθίσει στο δείπνο των ηγετών που παρέθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία αποφάσισε όχι μόνο να αποχωρήσει από το δείπνο αλλά και να επιστρέψει στην Κύπρο νωρίτερα.


Με αφορμή τα διαδραματισθέντα στην Κωνσταντινούπολη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη για την Παρασκευή συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη. «Με αφορμή τις χθεσινές απαράδεκτες ενέργειες, με την ευκαιρία πραγματοποίησης της Ανθρωπιστικής Συνόδου στην Τουρκία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, με λύπη, διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει το πρόσφορο έδαφος για πραγματοποίηση της προγραμματισμένης για την Παρασκευή, 27 Μαΐου, συνάντησης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη», ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο κ. Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας, παράλληλα, πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητά του για συνέχιση του διαλόγου, «εφόσον τηρείται ο κανόνας του αλληλοσεβασμού και της εκφρασθείσας κοινής βούλησης γα εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης και όχι μονομερών κινήσεων που αποσκοπούν στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους».


«Ανάλογες κινήσεις από οποιονδήποτε εμπλεκόμενο, μη εξαιρουμένου του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, όχι μόνο δεν υποβοηθούν, αλλά αντιθέτως υποσκάπτουν την εν εξελίξει διαδικασία», καταλήγει ο Εκπρόσωπος. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η Λευκωσία ενημερώθηκε την τελευταία στιγμή από τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε -το απόγευμα της Δευτέρας- ότι θα παρευρεθεί στο δείπνο και ο Μουσταφά Ακιντζί, με τον Πρόεδρο να αντιδρά άμεσα, λέγοντας: «Να έχετε ένα ωραίο δείπνο, εγώ δεν θα παραστώ».
Εξηγούνται τα Ηνωμένα Έθνη...
Εξηγήσεις για την κοινή παρουσία του Μπαν Κι Μουν και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο δείπνο που παρέθεσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε ο βοηθός εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Φερχάν Χακ, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί στη συνάντηση των δύο ανδρών. «Δεν ήταν μία διευθέτηση που έγινε από τα Ηνωμένα Έθνη. Εξ όσων γνωρίζουμε, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δεν συμμετείχε στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο. Ωστόσο παρέστη στο δείπνο κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου της Τουρκίας, που φιλοξένησε το δείπνο», είπε ο κ. Χακ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου. Πρόσθεσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ παρέστη στο δείπνο ως καλεσμένος, όμως η διευθέτηση έγινε από την τουρκική κυβέρνηση.
Το παρασκήνιο
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, σε διάβημα της Κύπρου προς τον προσωπάρχη του ΓΓ του ΟΗΕ, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, οι εξηγήσεις που δόθηκαν ήταν πως δεν επρόκειτο για κανονική και επίσημη συνάντηση, αλλά την ώρα που αποχωρούσαν από το δείπνο, ο κ. Μπαν με τον Μουσταφά Ακιντζί συναντήθηκαν και συνομίλησαν σε παρακείμενο χώρο για λίγα λεπτά. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το θέμα των διευθετήσεων, ώστε να έχει η Κυπριακή Δημοκρατία και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης την ίδια αντιμετώπιση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, απασχόλησε αρκετές επαφές Κύπριων διπλωματών με τα Ηνωμένα Έθνη τις τελευταίες εβδομάδες και τελικά την Πέμπτη δόθηκαν οι οριστικές διαβεβαιώσεις της Άγκυρας μέσω του ΟΗΕ, πως θα ισχύσει ό,τι και σε προηγούμενες διεθνείς συναντήσεις.


Την Παρασκευή και καθώς υπήρχαν δημοσιογραφικές πληροφορίες από τα κατεχόμενα ότι επρόκειτο να γίνει συνάντηση του Μπαν Κι-Μουν με τον Μουσταφά Ακιντζί, συναντήθηκαν ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας, Νίκος Αιμιλίου, με τον προσωπάρχη του ΓΓ του ΟΗΕ, Εντμόντ Μουλέ, όπου τονίστηκε σαφώς πως αν επρόκειτο να γίνει παρόμοια συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα λάμβανε μέρος στη σύνοδο. Σύμφωνα με τις πηγές, δόθηκαν νέες διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξει συνάντηση. Διπλωματικές πηγές επιρρίπτουν ευθύνες για το όλο θέμα στον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος επίσης ήταν στην Κωνσταντινούπολη και συμμετείχε σε μία από τις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Ανθρωπιστική Χρηματοδότηση», υπό την ιδιότητα του προέδρου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Αθώα περιστερά ο Ακιντζί
Από την πλευρά του ο Μουσταφά Ακιντζί, επιστρέφοντας από την Κωνσταντινούπολη, χαρακτήρισε υπερβολική την αντίδραση της ε/κ πλευράς, τονίζοντας πως δεν γίνεται να στριμωχτεί ο τ/κ «λαός» μόνο στη νεκρή ζώνη. «Δεν έχει νόημα να μην μπορεί να χωνευθεί η παρουσία μας εκεί. Πρέπει, αντί να κινούμαστε και να αντιδρούμε με συναισθηματισμό, να προχωρούμε μπροστά με κοινή λογική», είπε. Ο ίδιος επεσήμανε, επίσης, ότι μετέβη στην Κωνσταντινούπολη διότι υπήρχε η ευκαιρία να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τόνισε ότι οι κινήσεις και οι συναντήσεις του στην Κωνσταντινούπολη συμβάλλουν στην προσπάθεια της λύσης.


«Η ε/κ πλευρά εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία τα τελευταία 53 χρόνια. Πρόκειται για μια συνήθεια 53 ετών. Απ' ό,τι φαίνεται τους ενοχλεί (τους Ε/κ) η συμμετοχή μας σε εκδηλώσεις διεθνούς χαρακτήρα», δήλωσε σύμφωνα με τη «Γενί Ντουζέν». Ερωτηθείς κατά πόσο η πρόσκληση αποτελεί βόμβα στις διαπραγματεύσεις, ο κατοχικός ηγέτης απάντησε: «Αν κάποιοι ψάχνουν για δικαιολογίες, εγώ αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Φυσικά αυτό θα πρέπει να το εξηγήσουν οι ίδιοι. Αυτό δεν είναι σαμποτάζ στις διαπραγματεύσεις, είναι κάτι που πρέπει να αξιολογηθεί ως υποβοηθητικό στη διαδικασία. Επιπλέον, όπως έγινε και στο Νταβός, θα ήθελα να βρισκόμαστε εκεί και με τον κ. Αναστασιάδη».
«Φυσιολογική η πρόσκληση»
Μεταξύ άλλων, διερωτήθηκε τι πιο φυσικό από μια πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου για ένα δείπνο που ο ίδιος έδιδε προς τον «πρόεδρο» της «ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος. Σημειώνεται πως ο κ. Ακιντζί είχε τελικά συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, στην παρουσία και του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, όπου συζήτησαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τα όσα αναμένεται να ακολουθήσουν του επόμενους επτά μήνες. Πάντως, από πλευράς ΟΗΕ δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί κατά πόσο θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντησή του κ. Έιντε, που καταφθάνει σήμερα στο νησί, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Συγκεκριμένα ο Εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Αλίμ Σιντίκ, με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, είπε πως «αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει καμία προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη».
Η αγωνία του Πατριάρχη
Με μέγιστο ενδιαφέρον και αγωνία παρακολουθεί το Φανάρι τις διακοινοτικές συνομιλίες στην Κύπρο, δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε ότι κατά την εκτίμησή τους οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό είναι σε πολύ καλύτερο δρόμο από ό,τι στο παρελθόν. «Ευχόμεθα και προσευχόμεθα οι Ε/κ και οι Τ/κ να ζουν σε αρμονία στο μέλλον. Οι ευχές μας είναι μαζί σας στην τιτάνια προσπάθειά σας», ανέφερε ο Πατριάρχης.
Υπονομεύουν τη διαδικασία
Για ευθεία υπονόμευση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, παραβίαση ρητών προνοιών των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και συνέργεια στην προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να αναβαθμίσει τον Μουσταφά Ακιντζί κατηγόρησε τους Έιντε και Μπαν Γκι Μουν ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου. Θύελλα αντιδράσεων υπήρξε και από πλευράς πολιτικών κομμάτων, που έκαναν λόγο για αισχρότητες και μεθοδευμένες προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους, επικρίνοντας μάλιστα σκληρά τον ίδιο τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, υποδεικνύοντας ότι έχει εκφύγει της νομιμότητας και του ρόλου του.
Ικανοποίηση ΔΗΣΥ, καταδίκη ΑΚΕΛ
Ο ΔΗΣΥ χαιρέτισε την απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να μην αποδεχτεί την πρόσκληση για το γεύμα, τονίζοντας πως αποδεικνύεται ότι, αντίθετα από φόβους ή και καταγγελίες από διάφορες πλευρές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τηρεί σωστή στάση. Σε καταδίκη της ενέργειας Ερντογάν προέβη το ΑΚΕΛ, σημειώνοντας πως αντίστοιχες απαράδεκτες ενέργειες το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα που επιφέρουν είναι την υπονόμευση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για λύση του Κυπριακού και σε καμία περίπτωση την αναγνώριση ή την αναβάθμιση του ψευδοκράτους.
Αντίδραση για ρόλο ΟΗΕ
Σε λανθασμένη και κακή πολιτική ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, που οδηγεί σε αναβάθμιση του Ακιντζί με ανοχή ή ενθάρρυνση του ψευδοκράτος, αναφέρθηκε το ΔΗΚΟ, που κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αντιδράσει δυναμικά στις νέες προκλήσεις προστατεύοντας την Κυπριακή Δημοκρατία. «Ο ΠτΔ να θέσει θέμα τάξης για τον ΓΓ, ο οποίος έχει υποχρέωση να σέβεται τα ψηφίσματα του Οργανισμού καθώς και τις αρχές του καταστατικού χάρτη», δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, που κάλεσε παράλληλα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προβεί άμεσα σε επίσημες παραστάσεις τόσο προς τον ΓΓ του ΟΗΕ όσο και προς τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.


Σε άσχημο παιχνίδι Ερντογάν, την ώρα που ορισμένοι πανηγύριζαν για την επίσκεψη Αναστασιάδη στην Κωνσταντινούπολη, κάνει λόγο η ανακοίνωση των Οικολόγων, σημειώνοντας πως τα Ηνωμένα Έθνη συνηγορούν στην αναβάθμιση του κατοχικού ηγέτη και την αποαναγνώριση του Προέδρου Αναστασιάδη. Τη λύπη της για το γεγονός ότι η «ανοχή την οποία επιδεικνύει η Κυβέρνηση και κυρίως οι λανθασμένες επιλογές του παρελθόντος (π.χ. Νταβός) υποβοηθούν την προώθηση της αναβάθμισης του ψευδοκράτους, η οποία εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη θετική έκβαση της επίλυσης του Κυπριακού» εξέφρασε η ΕΔΕΚ.


Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους είπε ότι ο εμπαιγμός που έχει υποστεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι ιδιαίτερα βαρύς και δεν μπορεί να γίνει ανεχτός. «Εγώ θα αντιδράσω με όποιον τρόπο διατίθεται και στο ΕΚ και στην Κομισιόν, με επιστολή την οποία θα στείλω εντός ολίγου», δήλωσε. «Η στάση του γενικού γραμματέα ΟΗΕ και του ειδικού του απεσταλμένου για την Κύπρο με τις διαδοχικές συναντήσεις τους με τον κατοχικό ηγέτη γυρίζουν την πλάτη τους στα ίδια τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του οργανισμού που αντιπροσωπεύουν», αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΛΑΜ, καλώντας το Πρόεδρο να προβεί σε καταγγελίες.
Μήνυμα από Ουάσιγκτον
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την ελπίδα οι δύο πλευρές στην Κύπρο να αναθερμάνουν τις προσπάθειές τους για επανένωση της Κύπρου σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία εξέφρασε η Ουάσιγκτον, σχολιάζοντας την ολοκλήρωση των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, χαρακτηρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία «φίλο και στρατηγικό εταίρο». «Τώρα που οι εκλογές έχουν περάσει, ελπίζουμε ότι οι δύο πλευρές θα αναθερμάνουν τις προσπάθειές τους για την επανένωση της νήσου ως μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία», καταλήγει ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η γραβάτα της λύσης...
Για τα όσα συζήτησε με τον Ταγίπ Ερντογάν τις προηγούμενες μέρες αναμένεται να ενημερώσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψη του πρώτου στην Αθήνα, την Τετάρτη, 25 Μαΐου.
Η συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν έγινε στο περιθώριο της Διεθνούς Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ, στην Κωνσταντινούπολη. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, υποδεχόμενος τον Έλληνα Πρωθυπουργό πριν από τη διμερή συνάντηση, «έθιξε» το... φλέγον θέμα της γραβάτας, βάζοντάς του το ερώτημα: «Γραβάτα; Ίσως την επόμενη φορά», απάντησε χαμογελώντας ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας λίγο αργότερα ότι γραβάτα θα φορέσει όταν θα λυθεί το Κυπριακό.