Ενέργεια

Εγκρίνει την αποχώρηση η Αθήνα

Εντατικοποίηση των επαφών Κασουλίδη - Κοτζιά για το Κυπριακό το επόμενο διάστημα
Στο πλευρό του Προέδρου Αναστασιάδη τάχθηκαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός αλλά και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην Τουρκία

Την κατανόησή του για την απόφαση της κυπριακής Κυβέρνησης να αποχωρήσει από το δείπνο στο πλαίσιο της Ανθρωπιστικής Συνόδου της Κωνσταντινούπολης, εξαιτίας της πρόσκλησης του Μουσταφά Ακιντζί, εξέφρασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χθες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.


Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μετέβη χθες στην Αθήνα, όπου είχε μεταξύ άλλων επαφές με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη. Επιπλέον, έδωσε το «παρών» του στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, όπου συμμετείχε για πρώτη φορά ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης.
Ενημέρωση για Κυπριακό
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τη στάση του στην Κωνσταντινούπολη και ότι δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Οι δύο άντρες συζήτησαν διμερή ζητήματα, το Κυπριακό, καθώς και περιφερειακές εξελίξεις. Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης εξήγησε τους λόγους της ακύρωσης της αυριανής συνάντησης με τον κατοχικό ηγέτη, ενώ ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα για την πρόοδο και τη μέχρι τώρα συμφωνία στα τέσσερα κεφάλαια που συζητήθηκαν.


Επιπλέον, έγινε συζήτηση για την εν εξελίξει συζήτηση στα δύο εναπομείναντα κεφάλαια, εδαφικό και εγγυήσεις, καθώς και για την πρώτη ημέρα της λύσης, την αποχώρηση των στρατευμάτων κ.ά. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο φλέγον ζήτημα των εγγυήσεων, με την Ελλάδα, όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, να επαναλαμβάνει την πάγια θέση της, ότι δεν επιθυμεί συνέχιση του καθεστώτος του ’60, και την Κύπρο να εκφράζει τη θέση ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση που να προνοεί στρατιωτικές εγγυήσεις στην Κύπρο.
Εντατικοποίηση επαφών
Αναστασιάδης και Τσίπρας συμφώνησαν επίσης στην εντατικοποίηση των επαφών και τη συνεχή αλληλοενημέρωση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών και σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων του Πρωθυπουργού και του Προέδρου. Συζήτηση έγινε και για τα θέματα ενέργειας και τις τριμερείς συνεργασίες, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ενημερώνει για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα για τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και πότε θα γίνει η τέταρτη συνάντηση με τον Λίβανο και την Αίγυπτο, η οποία πιθανότατα δρομολογείται για τα τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά και η δεύτερη με το Ισραήλ και οι νέες συναντήσεις με Ιορδανία και Λίβανο.
Σύμπλευση με Ελλάδα
Νωρίτερα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε συνάντηση με τον Έλληνα Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος επεσήμανε την αυτονόητη κοινή στάση Ελλάδας - Κύπρου στο θέμα της λύσης του Κυπριακού. Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε η λύση μπορεί να έρθει μόνο με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας και το κοινοτικό κεκτημένο. «Κυρίαρχη Κύπρος δεν μπορεί να είναι παρά μία Κύπρος, χωρίς επιτήρηση και κατοχή», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Οι απαράβατες αρχές
Με τη σειρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Παυλόπουλο για την έμπρακτη συμπαράσταση της Ελλάδας, αλλά και για τις σχέσεις που οι δύο χώρες αναπτύσσουν με φίλες χώρες στην περιοχή, σημείωσε ότι αποδεκτή λύση στο Κυπριακό από τον κυπριακό λαό, Ε/κ και Τ/κ, θα είναι μια λύση που θα βασίζεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις ευρωπαϊκές αρχές, στο διεθνές δίκαιο. «Σύγχρονα κράτη με εγγυήσεις και εγγυητές δεν υπάρχουν», υπογράμμισε.
Απαράδεκτη η Τουρκία
Στο πλευρό του Προέδρου Αναστασιάδη τάχθηκε και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σημείωσε πως οι πρακτικές της Άγκυρας, όπως αυτές που είδαμε και τις τελευταίες ημέρες, δεν είναι εποικοδομητικές προς την κατεύθυνση λύσης του Κυπριακού. Και αυτό, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, «είναι κάτι το οποίο πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών». Χαρακτηρίζοντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ως «καλό φίλο», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι «όπως πάντα, η συζήτηση μαζί του έγινε σε εξαίρετο κλίμα. Ήταν εκτενής και ουσιαστική και επικεντρώθηκε στο Κυπριακό». Είναι κοινή μας πεποίθηση, συνέχισε, ότι πρέπει να υπάρξει λύση το ταχύτερο δυνατόν.


«Λύση λειτουργική και βιώσιμη, σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο. Λύση χωρίς στρατεύματα κατοχής και εγγυήτριες δυνάμεις», τόνισε. Επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «η εποικοδομητική στάση και βούληση της κυπριακής πλευράς είναι γνωστή και καταγεγραμμένη» και υπέδειξε ότι «είναι ανάγκη να υπάρξει ανάλογη στάση και από την άλλη πλευρά», διευκρινίζοντας ότι «όταν λέμε από την άλλη πλευρά, εννοούμε πρωτίστως την Τουρκία, η οποία ως κατοχική δύναμη μπορεί να επιβάλλει, τελικά, τη βούλησή της στην τουρκοκυπριακή πλευρά».
Συνάντηση διαπραγματευτών
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, περιορισμένης διάρκειας ήταν η χθεσινή συνάντηση των δύο διαπραγματευτών, που αρχικά ήταν προγραμματισμένη για να διαρκέσει όλη τη μέρα, όπως και τη Δευτέρα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΚΥΠΕ, στη συνάντηση των Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί δεν έγινε διαπραγμάτευση, αλλά μια σύντομη συνάντηση, όπου οι πλευρές εξήγησαν τις θέσεις τους για το τι έγινε τις τελευταίες ημέρες. Η ε/κ διαπραγματευτική ομάδα, ανέφεραν ενημερωμένες πηγές, περιμένει περαιτέρω οδηγίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού επιστρέψει από την Αθήνα, ενώ η συνάντηση των ηγετών την Παρασκευή δεν θα πραγματοποιηθεί. Πιθανόν αυτή ήταν και η τελευταία συνάντηση με διαπραγματευτή εκ μέρους της ε/κ πλευράς τον Ανδρέα Μαυρογιάνννη, ο οποίος θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη αρχές Ιουνίου, προκειμένου να διεκδικήσει την προεδρία της 71ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 13 Ιουνίου.
Ενημερώθηκε το ΕΣΕΠ
Πρωτότυπη και καινοτόμα χαρακτήρισε τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Ελλάδας επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννης Κασουλίδης, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, που έλαβε χώρα στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στο Συμβούλιο για τη διαδικασία, την πρόοδο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στο πεδίο των διαπραγματεύσεων.


«Οι προσπάθειες της Κύπρου να αναζητήσει την απαλλαγή της από την τουρκική κατοχή μπορούν μόνο να επιτευχθούν με στενή αδελφική συνεργασία με την Ελλάδα, την ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους και τον ίδιο τον ελληνικό λαό», σημείωσε ο Κύπριος Υπουργός, ευχαριστώντας τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά για την πρόσκληση. Από την πλευρά του ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε ότι συζητά και ακούει τη σκέψη του Ι. Κασουλίδη πάντα με μεγάλη χαρά. «Την Κύπρο την αγαπάμε, μας πληγώνει αλλά μας γεμίζει και ελπίδα», δήλωσε χαρακτηριστικά.