Ενέργεια

ΡΙΝΓΚ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Η νέα οκτακομματική Βουλή

Η νέα οκτακομματική Βουλή είναι πλέον γεγονός. Με το Κυπριακό να μπαίνει, παρά τις δυσκολίες, στην τελική του ευθεία, πολλά είναι αυτά που θα εξαρτηθούν από τη στάση των ενδυναμωμένων από τις ψήφους πολιτικών δυνάμεων, που διαφωνούν με τους χειρισμούς του Προέδρου. Στο «Ρινγκ» αυτής της βδομάδας φιλοξενούμε τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Ευθύμιο Δίπλαρο και τον βουλευτή του ΔΗΚΟ Ζαχαρία Κουλία.
Ερωτήσεις
1) Με ποιο τρόπο αναμένετε πως θα επηρεάσει η σύνθεση της νέας Βουλής τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό;
2) Ποιες βελτιωτικές εισηγήσεις θα προτείνατε στον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου;
3) Θεωρείτε πως η Κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει θέμα αποχώρησης του κ. Έιντε;
ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΔΙΠΛΑΡΟΣ
Βουλευτής ΔΗΣΥ

1) Η νέα σύνθεση της Βουλής αποτελεί για όλους μια πρόκληση, προκειμένου η πολυφωνία να αποδώσει το βέλτιστο όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Επαναλαμβάνω ότι κανενός οι ώμοι δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος μιας τέτοιας σοβαρής απόφασης, όπως η λύση του Κυπριακού προβλήματος. Οπότε, όλα τα νέα και παλαιά κόμματα θα είναι σε θέση να εκφράσουν τις απόψεις τους από το πλέον επίσημο βήμα, προσφέροντας έτσι στην εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Καθίστανται όλοι κοινωνοί και συνυπεύθυνοι στην οποιαδήποτε εξέλιξη. Για μας δεν υπάρχουν πατριώτες και λιγότερο πατριώτες - όλοι θα πρέπει να θέλουν να εξευρεθεί μια λύση στο εθνικό μας θέμα βιώσιμη και λειτουργική.
2) Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ή να αμφισβητήσει το γεγονός ότι ο θεσμός του Εθνικού Συμβουλίου, όπως λειτουργεί, δεν φέρνει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Είναι γι' αυτόν τον λόγο, εξάλλου, που σχεδόν όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου έχουν κατά καιρούς δηλώσει, δημόσια μάλιστα, ότι ο τρόπος λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου δεν είναι αποδοτικός. Ο χειρισμός του Κυπριακού απαιτεί συλλογικότητα, απαιτεί ανταλλαγή απόψεων με πλήρη σεβασμό σε διαφορετικές προσεγγίσεις, σε διαφορετικές εισηγήσεις. Παρ' όλα αυτά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τον τελικό λόγο σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, οι απόψεις και οι εισηγήσεις που ανταλλάσσονται στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου αποτελούν εργαλεία προβληματισμού, προκειμένου η οποιαδήποτε απόφαση να ικανοποιεί στον μέγιστο βαθμό τις επιδιώξεις του κυπριακού λαού. Οι οποιεσδήποτε βελτιωτικές εισηγήσεις θα πρέπει να αποσκοπούν ακριβώς στην καθιέρωση του Εθνικού Συμβουλίου ως ενός υπερκομματικού μηχανισμού, ο οποίος καλείται να χειριστεί θέματα υψίστης σημασίας και καθοριστικά για το μέλλον του τόπου. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ωφέλιμο το Εθνικό Συμβούλιο να αποτελεί μια αρένα μικροκομματικών συγκρούσεων και λαϊκισμών εσωτερικής και μόνο κατανάλωσης. Πόσω μάλλον όταν γίνονται διαρροές εμπιστευτικών εγγράφων, όπως είδαμε στο πρόσφατο παρελθόν.
3) Η απόφαση αυτή ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος είμαι σίγουρος ότι μάχεται καθημερινά για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, η οποία θα είναι προς όφελος όλων των Κύπριων πολιτών. Η οποιαδήποτε προσωπική ανάλυση δεν πιστεύω ότι εξυπηρετεί τον σκοπό των διαπραγματεύσεων. Αναμένουμε, λοιπόν, τις αποφάσεις του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει αποδείξει περίτρανα προς όλους ότι μοναδική του έγνοια είναι η σωτηρία της πατρίδας μας, η λύση και η επανένωση. Όποιαν απόφαση και εάν λάβει, εμείς στον ΔΗΣΥ τον στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΟΥΛΙΑΣ
Βουλευτής ΔΗΚΟ

1) Τα τελευταία 28 χρόνια (με εξαίρεση τα πέντε του Τάσσου) εφαρμόζεται η πολιτική του καλού παιδιού από τους Βασιλείου, Κληρίδη, Χριστόφια, Αναστασιάδη, με αποτέλεσμα να αποενοχοποιείται η Τουρκία, να αναβαθμίζεται το ψευδοκράτος με επιστέγασμα τα καταστροφικά ανακοινωθέντα Χριστόφια-Αναστασιάδη. Τον μεν πρώτο, 23 Μαρτίου 2008 του κ. Χριστόφια, που μιλά για δύο κράτη και συνεταιρισμό και το δεύτερο, 11 Φεβρουαρίου 2014 του κ. Αναστασιάδη, που μοίρασε την κυριαρχία του κυπριακού κράτους εξίσου μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Αυτά τα δύο ανακοινωθέντα σφραγίζουν τη διχοτόμηση και ναρκοθετούν την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού στη γη των πατέρων τους. Όμως η ετυμηγορία της 22ας Μαΐου 2016 του κυπριακού λαού έθεσε θεματοφύλακα των δικαίων του και ανέδειξε ως μεγαλύτερο κόμμα το κέντρο με 20 βουλευτές, που οι θέσεις τους στο εθνικό θέμα είναι εντελώς αντίθετες με τις πολιτικές ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ. Το αποτέλεσμα αυτό σαφώς διαφοροποιεί τα πράγματα στο εθνικό θέμα και οι δυνάμεις της διεκδικητικότητας έχουν τον πρώτο λόγο.
2) Το Εθνικό Συμβούλιο δεν ευελπιστώ ότι μπορεί να λειτουργήσει παραγωγικά, όταν εκείνος που βρίσκεται στην εξουσία δεν το επιθυμεί, όσο καλές εισηγήσεις και αν γίνουν. Το Εθνικό Συμβούλιο παραγκωνίζεται προκλητικά, διότι οι δυο τελευταίοι Προέδροι το χρησιμοποιούσαν και το χρησιμοποιούν ως εργαλείο προώθησης της πολιτικής τους και όχι ως θεσμό που θα τους βοηθούσε να χαράσσουν διεκδικητική τακτική και πολιτική στο εθνικό θέμα. Ως απλό παράδειγμα, μπορεί κάποιος να συγκρίνει πώς λειτουργούσε το Εθνικό Συμβούλιο επί Τάσσου και πώς λειτουργούσε και λειτουργεί επί Χριστόφια - Αναστασιάδη. Άρα το ζητούμενο δεν είναι η λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου, αλλά ποιος κάθεται στην καρέκλα του προέδρου. Τραντακτό παράδειγμα, ότι επί 23 χρόνια προεδρίας των Βασιλείου, Κληρίδη, Χριστόφια, Αναστασιάδη, εφαρμόσαμε με θρησκευτική ευλάβεια την πολιτική του καλού παιδιού και μετρούμε μόνο καθαρές ζημιές και κέρδη για τον κατακτητή. Όσοι ισχυρίζονται πρόοδο, αυτή είναι πρόοδος κατά φαντασία.
3) Μακάρι η Κυβέρνηση να αξίωνε την απομάκρυνση του κ. Έιντε. Οι δύο τελευταίοι εκπρόσωποι του ΟΗΕλειτουργούν ως πρέσβεις της κατοχής και της Τουρκίας και σε πλήρη αντίθεση προς τα οριζόμενα από τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο. Οι δύο τελευταίοι, Αλεξάντερ Ντάουνερ και Έσπεν Μπαρθ Έιντε, λειτουργούν ως τροχονόμοι της Άγκυρας, εξυπηρετώντας καθαρά τα τουρκικά συμφέροντα. Το πώς λειτουργεί ένας εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό εν πολλοίς οφείλεται στο ποιος είναι ο Πρόεδρος τη Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράδειγμα απλό είναι η σύγκριση των εκπρόσωπων του ΟΗΕ επί Τάσσου με τους εκπρόσωπους των Χριστόφια - Αναστασιάδη.